Dopravné správy

Sbírá uniformy. Železničářské

Pokud vyjede na trať vlak s parní lokomotivou – což je dnes bohužel jev stále méně obvyklý – je jasným diváckým magnetem parní lokomotiva. Ovšem neméně sledovaní a fotografovaní jsou průvodčí v historických uniformách. Pokud se jedná o akci na Moravě nebo v některém z českých krajů, pak je velká pravděpodobnost, že je mezi nimi Marek Říha.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Co se (ne)bude dít na kolejích České republiky

Hlavní program současné vlády, spočívající v šetření, se dotýká i železniční dopravy. Vbrzku by měly být rušeny některé lokální tratě. Čím vším by u nás železnice mohla být a co znamená efektivita?

Zajímavé zamyšlení jednoho šotouše najdete na této stránce.

ČD Cargo s elektronickou aukcí

Ve snaze zvýšit transparentnost veřejných zakázek zavádí ČD Cargo výběrová řízení s využitím elektronické aukce.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Síť SŽDC se má otevřít konkurenci

Ministr dopravy Vít Bárta zahájil proces otevírání české železnice konkurenci, když požádal o zveřejnění záměru v úředním věstníku Evropské unie. Alternativní dopravci by mohli na tratě vstoupit již na přelomu 2013/2014.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jízdné ČD se zvyšovat nebude

České dráhy nezvýší s novým jízdním řádem, který platí od prosince, ceny jízdenek, zhruba na stejné úrovni jako loni zůstane i počet vlakových spojení. Na dotaz ČTK to řekl ministr dopravy Vít Bárta. Růst cen podle něj nepřichází v úvahu ani v případě, že ministerstvo zruší dotace na vlaky InterCity a EuroCity.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Audit v ČD Cargo ještě jednou

Audit společnosti ČD Cargo ukázal výrazná manažerská pochybení, která společnost připravila o miliardy korun, například při prodeji a zpětném pronájmu 500 uhelných vozů. Vyplývá to z výsledků auditu, které nové vedení společnosti spolu s ministrem dopravy Vítem Bártou (VV) zveřejnilo v úterý.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministr kulury spasí nádraží v Ústí nad Orlicí

K opravě historického nádraží v Ústí nad Orlicí chce přispět ministerstvo kultury. Peníze z jeho havarijního programu mohou být k dispozici už příští rok. Ministři dopravy Vít Bárta (Věci veřejné) a kultury Jiří Besser (TOP 09) se na svém dnešním jednání shodli i na vzniku meziresortní komise všech zainteresovaných skupin, která by měla sloužit k jejich lepší vzájemné domluvě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železniční muzeum Olomouc se rýsuje

Plán vybudovat v Olomouci největší železniční muzeum v Česku nyní dospěl ke klíčové fázi, získávání pozemků. Kvůli tomu vzniká nová nezisková společnost, která má plochy pro muzeum od státu získat. Bez převedení parcel totiž nelze žádat o peníze z evropských a jiných fondů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Novým generálnym riaditeľom ŽSR Vladimír Ľupták

Novým generálnym riaditeľom Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) sa stal Vladimír Ľupták, ktorý v minulosti pôsobil ako manažér vo viacerých firmách, okrem iného aj v Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a. s. Ľupták nahradil na čele štátnej spoločnosti pre správu železničnej infraštruktúry Štefana Hlinku, ten zastával post generálneho riaditeľa od apríla 2008.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

CZ LOKO Jihlava s novou lakovnou

Společnost CZ Loko vybuduje novou lakovnu pro výrobu lokomotiv v Jihlavě. Jde o investici přibližně za 25 milionů korun. Firma dokončí také stavbu kolejové váhy a pracoviště na mytí kolejových vozidel.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jemnická lokálka přežije. Snad

Lokálka z Moravských Budějovic do Jemnice byla první, o které úřady oficiálně oznámily, že letošní rok je pro ni poslední. Kraj na trati pro rok 2011 už neobjedná dopravu a Správa železniční dopravní cesty ji formálně zruší. Koleje zůstanou na svém místě, ale napospas přírodě a zlodějům – pokud ji někdo nezachrání. O to se chce pokusit město Jemnice společně s Jindřichohradeckými místními drahami, úspěšným provozovatelem jihočeských úzkokolejek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Spoločnosť Skanska vyhrala tender na výstavbu železničnej trate

Spoločnosť Skanska vyhrala tender na výstavbu železničnej trate medzi Zlatovcami a Trenčianskou Teplou, informovala hovorkyňa spoločnosti Magdaléna Dobišová. Podľa nej Železnice oznámili svoje rozhodnutie, že prijímajú ich ponuku, 7. októbra. Spoločnosť ešte čaká na oficiálnu výzvu na podpísanie zmluvy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministr dopravy hodlá přesunout nákladní dopravu ze silnic na železnici

Ministr dopravy Vít Bárta chce podpořit přesun nákladní dopravy ze silnic na koleje mimo jiné snížením poplatku za použití kolejí a zvýšením a rozšířením mýta na silnicích. Snížení poplatku za koleje by mělo vstoupit v platnost nejpozději začátkem roku 2012.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pražská doprava před volbami: nejasno

Největší strany kandidující v Praze v obecních volbách slibují údajně nesplnitelná a nevhodná řešení na problémy dopravy v české metropoli, částečnou výjimku tvoří pouze Věci veřejné (VV) a koalice zelených a SNK-ED. Vyplývá to z analýzy, kterou v úterý představila iniciativa Auto*Mat.

Celou zprávu najdete na této stránce

S „Magdou“ po zabudnutých železničných tratiach

Klub historických koľajových vozidiel pripravil na sobotu 16. októbra rozlúčku s tohtoročnou sezónou nostalgických putovaní po zabudnutých železničných tratiach historickým motorovým vláčikom Magda.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Karlovy Vary budou mít nové nádraží

Vizualizaci nové výpravní budovy ve stanici Karlovy Vary (tzv. horní nádraží) dnes představily na tiskové konferenci České dráhy. Autorem projektu je Ing. arch. Petr Franta. Nový dvoupodlažní objekt nahradí stávající výpravní budovu. Stavební práce začnou v příštím roce a cestujícím se nádražní budova otevře v roce 2012. Předpokládaná cena stavby je 46,5 milionů korun. Více informací najdete v tiskové zprávě.

Tragická zrážka autobusu s vlakom na Ukrajine

Plne obsadený autobus zdemoloval na železničnom priecestí vlak. Šofér sa pokúšal prejsť cez priecestie aj napriek signalizácii blížiaceho sa vlaku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo hospodařilo špatně

Bývalé vedení společnosti ČD Cargo se dopustilo významných manažerských chyb a poškodilo tím firmu. Podnik pod vedením Josefa Bazaly jezdil například se zápornou marží, která od loňského září dosáhla výše dvou miliard korun, nevýhodný pronájem uhelných vagonů připravil cargo o dalších 320 milionů. Ukázal to mimořádný audit, s jehož výsledky dnes novináře seznámil nový šéf ČD Cargo Jiří Vodička.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako bez Železničnej polície?

Železničnú políciu chcú začleniť do radov Policajného zboru SR a stanú sa z nich štatisti, ktorí budú prijímať oznámenia o narastajúcej trestnej činnosti vo vlakoch! Súčasný európsky trend je posilňovať bezpečnosť (kamerovým systémom, bezpečnostnými zložkami...) v staniciach veľkých metropol, v metrách, na letiskách, teda tam, kde je reálne možná hrozba teroristického útoku pomerne vysoká. Ako je to u nás, na Slovensku?

Názor odborníka nájdete na tejto stránke.

Zarostlé tratě

Česká železnice má další velký bezpečnostní problém. Jde o zarostlé tratě. Strojvedoucí si jednak stěžují na to, že musejí několikrát do týdne sami odstraňovat spadané větve z kolejí, a za druhé, že přes hustou vegetaci nevidí návěstidla. Přitom přehlédnutí důležitého znamení může mít fatální následky.

Celou zprávu najdete na této stránce.