Konkurencia pre rýchlik ZEMPLÍN?

17.1.2022 8:00 Miroslav Sekela Zdroj: Dopravný úrad

Konkurencia pre rýchlik ZEMPLÍN?

Dopravca YOSARIA TRAINS doručil Dopravnému úradu oznámenie o plánovanej novej službe osobnej železničnej dopravy. Od 1. júna 2023 plánuje spustiť prevádzku jedného páru lôžkových vlakov premávajúcich denne na trase Bratislava - Humenné a späť.

Lôžkový vlak má v oboch smeroch zastavovať v staniciach Bratislava hl.st., Trnava, Púchov, Žilina, Košice, Bánovce nad Ondavou a Humenné. Z Bratislavy má lôžkový vlak odchádzať o 22:00 hod a príchod do Humenného má byť o 8:50 hod. V opačnom smere vyrazí vlak z Humenného o 20:30 hod a do Bratislavy dorazí o 6:20 hod.

V čele vlaku sa majú vystriedať lokomotívy radu 240, 183 a 750. Súprava vlaku má byť zložená z ôsmich lôžkových vozňov WLABm, s celkovou kapacitou 250 prepravovaných cestujúcich. Podľa informácií na stránke YOSARIA TRAINS môžme predpokladať, že sa bude jednať o lôžkové vozne WLABm 171 .


Informácia zverejnená na stránke YOSARIA TRAINS

Po 28 rokoch sa tak možno na našich koľajách opäť objaví vnútroštátny vlak zložený len zo spacích vozňov. Od polovičky 70. rokov až do rozdelenia republiky jazdili dva nočné vlaky, ktoré viezli len lôžkové a ležadlové vozne: R DEVÍN Bratislava - Praha a R HORNÁD Košice - Praha. Rýchlik HORNÁD jazdil ako lôžkovo - ležadlový vlak ešte aj v GVD 1993/1994, ale už na trase Košice - Bratislava.

Súvisiace dokumenty
Oznámenie o plánovanej novej službe osobnej žel. dopravy (dokument vo formáte PDF); zdroj: Dopravný úrad
Rozhodnutie Dopravného úradu o povolení služby (dokument vo formáte PDF); odkaz doplnený 25.7.2022; zdroj: Dopravný úrad

Uvítali by ste, ak by začal jazdiť nový lôžkový vlak spájajúci Bratislavu s Košicami a Humenným? Predopkladáte, že bude aj dopyt po čisto lôžkovom vlaku?
Aké služby by ste očakávali v takomto vlaku? Aká by bola podľa vás adekvátna cena cestovného za vami očakávané služby?

Titulná fotografia: vozeň WLABm171; (c) autor: NAC; zdroj: Wikimedia Commons

Súvisiace trate

  • ŽSR-120: Bratislava - Žilina
  • ŽSR-180: Žilina - Košice
  • ŽSR-190: Košice - Čierna nad Tisou - Čop (UA); Kalša - Trebišov; Sátoraljaújhely - Slovenské Nové Mesto
  • ŽSR-191: Michaľany - Medzilaborce - Lupków (PL)

Súvisiace odkazy