Havířov má novou odbavovací halu

2.7.2020 8:00 Mgr. Pavel Tesař a PhDr. Zbyněk Zlinský Zdroj: Správa železnic, s.o. - tisková zpráva

Havířov má novou odbavovací halu

Cestujícím v železniční stanici Havířov úderem včerejšího poledne začaly sloužit nové odbavovací prostory, které vznikly v dosavadní provozně administrativní části výpravní budovy. Tímto krokem zároveň skončila první část rekonstrukce celého objektu, která začala v loňském roce. Průběh stavby si prohlédl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda spolu s představiteli města a zástupci médií, mezi nimiž nechyběl ani regionální reportér internetového magazínu VLAKY.NET.

Rekonstrukce výpravní budovy probíhá ve dvou etapách. První zahrnovala především vybudování nové odbavovací haly pro cestující a zázemí pro dopravce. „Nový odbavovací prostor vznikl odborným vybouráním stávajících konstrukcí, což ve výsledku umožnilo vytvořit zcela novou dimenzi tohoto nepříliš velkého prostoru. Díky tomu je hala vzdušná a navozuje pocit volnosti,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.


Nové pokladny krátce před otevřením © Karel Furiš

Současně s dnešním dokončením první etapy byl zřízen provizorní přístup cestujících na jednotlivá nástupiště. Vzhledem k tomu, že město Havířov souběžně provádí přestavbu autobusového terminálu, je trasa provizorního přístupu vedena od zastávek autobusů kolem výškového obytného domu ke stávajícímu staveništi a odtud podél kolejí k výpravní budově.


Plánek provizorního přístupu na nádraží © Karel Furiš

V souvislosti se zahájením navazující etapy prací nebude přístupná původní odbavovací hala ani vstup do podchodu. „Tento provizorní stav měl podle projektu trvat do konce stavby, který je naplánovaný na květen příštího roku. Nicméně zhotovitelské firmy přislíbily urychlit práce tak, aby zkrátily dobu, kdy bude nutné využít provizorní přístupy na nástupiště, minimálně o 3 měsíce, tedy do února,“ vysvětluje Jiří Svoboda. Jak dodává, v únorovém termínu by měl být dokončen také přednádražní terminál. 


Původní odbavovací hala se vstupem do podchodu © Karel Furiš

Druhá etapa prací zahrnuje kromě rekonstrukce vstupu do podchodu také vybudování WC pro veřejnost. Dále dojde k výměně střešního pláště za současného zachování stávajícího podhledu. Budova dostane novou skleněnou fasádu na obou průčelích objektu a vymění se rovněž okna.


Budova v „bruselském stylu“ se vzhledově nezmění © Karel Furiš

Rekonstrukce havířovské výpravní budovy z 60. let minulého století začala vloni v květnu, s jejím ukončením se počítá v květnu příštího roku. Celkové investiční náklady stavby dosahují 157 milionů korun, financování zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury. Zhotoviteli prací jsou firmy OHL ŽS a TOMI REMONT.


„Nevtíravá“ reklama zhotovitele © Karel Furiš

Tolik k včerejší události uvádí tisková zpráva manažera železniční infrastruktury. Náš moravskoslezský reportér ke své účasti dodává:

Do Havířova jsem se vydal na základě pozvání Správy železnic, jehož jsem rád využil, protože mne osud tamního nádraží osobně zajímá. K cestě jsem použil spoj Os 3411 z Ostravy-Svinova. Vlak ve stanici Šenov vstoupil do zvlášť chráněné oblasti, takže v něm bylo třeba nasadit roušku. Po příjezdu do Havířova  jsem zdokumentoval nádraží zvenku. A poté staré prostory pro cestující, které se jim uzavřely ve 12:00 hodin. Tisková konference začala v nové části pro odbavování cestujících a po ní její účastníci prošli budovou na první nástupiště, které se bude taky časem opravovat. Odtud vedla trasa prohlídky podchodem do staré odbavovací haly. Krátce před dvanáctou hodinou akce skončila a já se vydal ve 12:08 vlakem Os 3418 domů do Ostravy. Co jsem v Havířově zažil, to ukazují fotografie v připojené galerii a snad ještě lépe moje video:


Havířov otevřel nové odbavovací prostory © Karel Furiš

Prameny a odkazy:

  1. Správa železnic, s.o. – oficiální web
  2. Havířov – Wikipedie
  3. Havířov (nádraží) – Wikipedie
  4. Havířovské nádraží v bruselském stylu čeká za dva roky stamilionová oprava - iDNES.cz – zpráva z 5.9.2017
  5. Havířovské vlakové nádraží projde zásadní proměnou – Ostrava – zpráva z 11.10.2018
  6. SŽDC začne s opravou nádraží v Havířově. Původně mělo jít k zemi – Zdopravy.cz – zpráva z 19.2.2019
  7. Začíná očekávaná rekonstrukce výpravní budovy v Havířově - tisková zpráva SŽDC z 24.5.2019 (formát PDF)
  8. OHL ŽS – Wikipedie
  9. Tomi-Remont a.s., Dopravní a inženýrské stavby – oficiální web
  10. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní obrázek: Nová odbavovací hala žst. Havířov © Karel Furiš

Galéria

Súvisiace odkazy