Vítězem každoroční soutěže jsou Rozsochy

12.11.2019 15:00 Ing. Zdeněk Michl Zdroj: Nejkrásnější nádraží ČR - tisková zpráva

Vítězem každoroční soutěže jsou Rozsochy

V úterý 12. 11. 2019 ve 13 hodin bylo zahájeno již po třinácté slavnostní vyhlášení výsledků soutěže o titul Nejkrásnější nádraží České republiky. Setkání zástupců nádraží, která postoupila do finále, a všech pozvaných hostů se již tradičně odehrává v prostorách Valdštejnského paláce, sídla Senátu Parlamentu ČR. Soutěž probíhá pod záštitou předsedy Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova Miroslava Nenutila a děkana Fakulty dopravní ČVUT v Praze Pavla Hrubeše.

Letos veřejnost navrhla na titul Nejkrásnější nádraží ČR celkem 67 stanic. Do finále postoupily Božejovice, Čeladná, Čelákovice, Frýdlant nad Ostravicí, Harrachov, Kouty nad Desnou, Kynšperk nad Ohří, Rozsochy, Slezské Rudoltice a Železná Ruda-Alžbětín. Vítěze z nich opět volila veřejnost. Celkem bylo přijato 11457 platných hlasů, 10195 na webu a 1262 z hlasovacích archů. Losováním z hlasovacích archů byli vybráni výherci cen od partnerů soutěže Českých drah, Království železnic a dalších.


1. místo: železniční stanice Rozsochy © Miloš Stloukal

Nejkrásnějším nádražím roku 2019 se stávají Rozsochy v Kraji Vysočina s celkovým počtem 2578 platných hlasů. Převzaly štafetu od loňského vítěze, stanice Blíževedly na Českolipsku. Stříbro získaly Čelákovice s 1882 hlasy a bronz Slezské Rudoltice s 1758 hlasy. Cenu generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty převzala stanice Karlštejn přímo z rukou generálního ředitele SŽDC Jiřího Svobody.  Letos byla poprvé udělena cena Osobnosti ročníku. Získala ji paní výpravčí Milena Vyčítalová za mnohaletou obdivuhodnou péči o květinovou výzdobu středomoravských stanic, kde působila. 


2. místo: železniční stanice Čelákovice © SŽDC

Nádražní budovy jsou pro cestující mířící na vlak vždy jejich prvním kontaktem s železnicí. A stejně jako v jiných případech hraje při tomto setkání důležitou roli první dojem. Jsme si toho dobře vědomi a vedle rekonstrukcí tratí a stanic se zaměřujeme také na zlepšování stavu výpravních budov. Často jim navíc navracíme historickou podobu, o kterou přišly při předchozích úpravách. Velký počet návrhů na nejkrásnější nádraží svědčí o tom, že jsme se vydali správnou cestou a občané řady měst jsou na svá nádraží hrdí,“ říká generální ředitel Správy železniční dopravní cesty Jiří Svoboda.


3. místo: železniční stanice Slezské Rudoltice © David Chovančík

Pořadatelé udělili Cenu souznění za spolupráci a výjimečné počiny při obnově nebo provozu objektů. Obdržely ji zastávka Černošice a stanice Nižbor a Podbořany. „Převod nádraží na Správu železniční dopravní cesty spustil nebývalou vlnu rekonstrukcí. Těší nás sledovat, že se v řadě případů daří tyto rekonstrukce provádět se zapojením obcí a projektovat i přes stále přísnější normy s maximálním citem – výsledkem jsou další krásná nádraží pro nás, cestující. Věříme, že celkově lepší stav nádraží bude motivovat všechny zúčastněné k další péči o ně.“, říká Zdeněk Michl, předseda spolupořadatele, spolku ŽelPage.


Cena GŘ SŽDC: železniční stanice Karlštejn © SŽDC

Slavnostní udílení cen proběhlo opět v důstojném a přátelském duchu. Program prozářily svým vystoupením děti z Kravař za nádraží Blíževedly, které zvítězilo v ročníku 2018, fanfárami studenti Konzervatoře Jana Deyla, občerstvením Střední odborné učiliště Domažlice a už svou pouhou přítomností osobnost velmi očekávaná a s nadšením přijatá – herec Otakar Brousek. „Nádraží jsou pro mne místa, která provokují fantazii, navíc se tam cestující setkává s jinými cestovateli, objevuje nová místa, krajiny, osudy a příběhy. Rád jsem se účastnil ocenění týmů lidí, kteří se o svá nádraží dobře starají.


Cena souznění: železniční zastávka Černošice © Vojtěch Kužel

Soutěž pořádá Asociace Entente Florale CZ – Souznění, z. s., se Spolkem ŽelPage, generálním partnerem Správou železniční dopravní cesty, s. o., spolupracují ČVUT v Praze Fakulta dopravní, Plzeňská dráha, z. s., Posázavský Pacifik, z. s., Mikroregion Konstantinolázeňsko, Království železnic, KŽC Doprava, s.r.o., České dráhy, a.s., PROPAMÁTKY, Český rozhlas Region, časopis Naše rodina, Turistika.cz s.r.o. a další.


Cena souznění: železniční stanice Nižbor © Zdeněk Michl

 „Soutěž přináší viditelné výsledky, a to jí dává smysl. Velmi si vážíme práce lidí na železnici a touto soutěží jim za ni děkujeme. Těší nás také zájem veřejnosti o kvalitu prostředí stanic a snaha měst a obcí spolupracovat na smysluplném využití prostorů, které již železnice nepotřebuje. Vážíme si spolupráce se SŽDC a její vůle utvářet důstojné prostředí stanic. Prostředí je totiž jedním ze základních limitů, které určují oblíbenost tohoto druhu cestování. Ani nejkrásnější vlaky nebudou oblíbené, pokud nechají své cestující vystupovat na nevzhledných a neútulných stanicích,“ uvádí Drahomíra Kolmanová, iniciátorka projektu a ředitelka Asociace Entente Florale CZ – Souznění.

Děkujeme všem, kdo se soutěže účastní nebo ji jakýmkoli způsobem podporují.


Cena souznění: železniční stanice Podbořany © Tadeáš Richter

Odkazy:

  1. Nejkrásnější nádraží ČR – oficiální web soutěže
  2. Rozsochy – Wikipedie
  3. Železniční stanice Rozsochy - České dráhy

Úvodní snímek:  Železniční stanice Rozsochy © Miloš Stloukal

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy