Nádraží získá nádech historie

20.7.2018 8:00 Milan Vojtek

Nádraží získá nádech historie

Do historizujícího kabátku se se převléká břeclavské nádraží. Zmizí úpravy průčelí, provedené zhruba před půlstoletím, část dřívějších změn ale zůstane. Novou tvář má získat do půlky příštího roku.

Změny přežije při poslední přestavbě stanice zřízené zastřešení prostor u vchodu do vestibulu. Přístřešek současně chrání východ z podchodu. Nově pak budou před nepřízní počasí ukryti i lidé, přecházející z vlaku na autobusový terminál. Prosklený koridor upoutá pozornost lidí při cestě z centra města k nádraží. „Stavebními úpravami vzniknou nové prostory pro cestující v části původních pokladen, stavbou nového proskleného koridoru dojde ke vhodnějšímu propojení mezi nástupištěm 1B, terminálem linkových a městských autobusů a samotnou nádražní budovou. Tím se zajistí komfortní přestupy mezi autobusovou a vlakovou dopravou,“ popsala proměny mluvčí Správy železniční dopravní cesty Kateřina Šubová. Výpravní hala i původní část staniční budovy se na straně k městu vrátí do starobylé podoby. „Projekt zohlednil úpravu průčelí do původního stavu z konce 19. století,“ říká mluvčí. SŽDC akceptovala požadavek radnice na důstojnou podobu budovy.
Po předchozí redukci provozních nároků na prostory chce vlastník nádraží řešit jejich využití. „Opravíme prázdné kanceláře v administrativní části budovy. SŽDC chce maximálně využít tyto prostory. Jednáme s několika institucemi, aby do volných částí přesunuly své pracovníky. Konkrétně by mělo jít o policisty a pobočku České správy sociálního zabezpečení,“ dodala Šubová. Město zvažuje pronájem části prostor pro malé železniční muzeum, připomínající, že Břeclav byla prvním místem v zemi, kam v roce 1839 přijel parní vlak. 
 
 
Pohled na staveniště. Foto autor
 
Budoucí podoba břeclavského nádraží dle vizualizace SŽDC
 
Rekonstrukce nádraží ale změní lidem od 30. července cestu na vlak. Zatímco aktuálně se stavbaři věnují severní části stanice a mimo jiné vystěhovali do buňky na prvním nástupišti i výpravčího, za pár dní se stavební práce dotknou střední části budovy s vstupním vestibulem a obvyklý přístup proto bude uzavřen. Uzavření vestibulu potrvá jedenáct měsíců. „Znovuotevření je naplánované zároveň s celkovým dokončením stavebních prací, tedy na konci června příštího roku. Uzavření vestibulu souvisí se zahájením další etapy rekonstrukce nádražní budovy,“ uvedla mluvčí.
Střední část objektu s vestibulem čeká revitalizace. Jak již bylo napsáno, její průčelí přitom dostane historizující vzhled původní budovy z 19. století. Zásadní změny budou ale i v interiéru. Právě ty jsou příčinou jedenáctiměsíčního uzavření. „Uskuteční se tam konstrukční zásahy do nosného systému budovy, Zmizí nosný sloup v hlavním průchodu na 1. nástupiště, vzniknou otvory v nosných stěnách do budoucího spojovacího koridoru a komerčních prostor,“ řekla mluvčí. V neposlední řádě stavbaři provedou i výměnu střešní krytiny.
 
Kudy v době uzavření vestibulu k vlaku?
Přístup k vlakům bude možný vstupem vedle restaurace. Lidé se tam dostanou vedlejším vchodem do budovy u úschovny zavazadel do spojovací chodby mezi vestibulem a restaurací. Z chodby bude přístup do ČD centra a k pokladnímu kiosku RegioJet. Na nástupiště bude přístup pouze přes ČD centrum. Dále pak bude možné jít stávající přístupovou trasou z přestupního terminálu autobusů a novým provizorním přístupem na 1. nástupiště otevřenou bránou od parkoviště u pošty, tedy průchodem mezi poštou a restaurací. „Trasy budou vyznačené provizorním značením. Informace o odjezdech vlaků budou umístěné v chodbě u ČD centra a na 1. nástupišti v buňce provizorní dopravní kanceláře,“ uvedla Šubová.
Dokončení oprav v polovině příštího roku symbolicky završí rekonstrukci železničního uzlu. Město následně upraví přednádražní prostory. Právě ve snaze změnit celé okolí nádraží podle místostarosty Svatopluka Pěčka město žádalo, aby SŽDC zařadilo rekonstrukci budovy břeclavského nádraží do první skupině opravovaných staničních budov. SŽDC totiž chystá opravy celé řady jihomoravských nádraží. Břeclavské si podle mluvčí vyžádá zhruba sedmapadesát milionů korun.

Přístup k vlakům: Zdroj - Město Břeclav

Súvisiace odkazy