Z letních toulek po českých a moravských kolejích (1)

12.10.2018 8:00 Helmut Böhme

Z letních toulek po českých a moravských kolejích (1)

19. srpna 2018 jsem zahájil týdenní cestování s Jízdenkou na léto Českých drah. Žádný pevný plán jsem pro ně neměl. Prostě jsem průběžně zkoumal na internetu, co zajímavého by bylo podle jízdního řádu možno vidět i zaznamenat, a podle toho jsem každého dne někam vyrážel a pak se přemísťoval.

 

 

 

 

Flixbus z Drážďan do Prahy-Florence dorazil výjimečně tak dobře, že jsem se mohl pohodlně přesunout „městským slonem“ z Masarykova nádraží do Libně.


„Pepin“ v Libni

Odtud jsem pokračoval do Kolína a odtud se vydal do Jihlavy.


Rychlá momentka z Kolína

I když ČD vyhrožovaly, že kvůli jednokolejovém provozu na trati nemusí vycházet přestupy, všechno fungovalo. V mém kupé byli jacísi Asiati, kteří se ptali průvodčího, kdy budou v Světlé nad Sázavou. Než se tam ale vzchopili, vlak už z jejich cílové stanice odjížděl. Průvodčí odmítl jejich požadavek vlak zastavit, ale ochotně jim prodal jízdenky na zpáteční cestu z Havlíčkova Brodu do Světlé nad Sázavou.


Příčina jednokolejného provozu

Po přestupu v Jihlavě a v Okříškách jsem nakonec dorazil Regionovou do Moravských Budějovic.


Moravskobudějovická vjezdová mechanika

Tam už čekal orchestrion společnosti Railway Capital jako vlak do Jemnicem jímž jsem se chtěl svézt


Moravské Budějovice

Jenže tomu se nechtělo startovat, takže strojvedoucí se musel ponořit pod podlahu, aby problém vyřešil,


Průvodčí sleduje opravu motoru

To se mu asi po pěti minutách podařilo a mohli jsme vyrazit. Ve vláčku jsem byl zjevně jediný turista, ostatní se mi jevili jako domorodci. Cestou přistoupila jen jedna žena v Jackově a byli jsme v cíli. Tam mne zaujaly vagóny se dřevem, zjevně práce pro manipulační vlak ČD Cargo na další den.


Jemnice

Měl jsem několik hodin času, kterých jsem využil k prohlídce města a také na oběd. Na zpáteční cestu jsem se vydal spojem ve 14:20, který byl veden unikátní soupravou společnosti Railway Capital.


Legrační vlak do Moravských Budějovic

Tentokrát cestující tvořily většinou rodiny s dětmi. Ale vracela se také ona výše zmíněná obyvatelka Jackova-


Jackov

Za chvilku jsem pak dorazili do Moravských Budějovic. Tentokrát jsem mohl zachytit mechanická návěstidla dvě.


Vjezd do Moravských Budějovic

Přitom jsem si s úšklebkem vzpomněl na to, jak mne tady u trati v roce 1991 zadrželi coby nekalého živla. Z Moravských Budějovic jsem se v 16:03 hod. vydal po svých stopách do Prahy, ale nic zajímavého jsem při tom nezažil. Na rozdíl od cest následujících, o nichž se dovíte příště. Zatím si můžete prohlédnout další snímky z jemnické anabáze v mé veřejné galerii. A také video na obvykém portálu.

Přepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy