Reportér VLAKY.NET v hledáčku paparazziho a jiné úkazy

20.4.2018 8:00 Helmut Böhme

Reportér VLAKY.NET v hledáčku paparazziho a jiné úkazy

Německý kamarád se mne ptal, co plánují na Velký pátek. Chtěl jsem se svézt parním vlakem z Mostu do Lovosic. Bohužel jsem kamaráda nedokázal přimět k tomu, aby vytáhl auto z garáže a jel se mnou přes hřeben Krušných hor do Mostu. A jet s Flixbusem ve 2:05 hod. z Drážďan do Prahy a potom prvním rychlíkem do Mostu, to se mi nechtělo. Takže jsme se nakonec dohodli jinak.

 

 

 

A to tak, že vyrazíme v 5:59 hod. S-Bahnem a U28 do Lovosic a odtud pojedeme parnímu vlaku naproti. V Děčíně jsem mohl asi 10 minut trochu dokumentovat dění na nádraží. Zatímco Metrans spěchal s kontejnery z Německa do vlasti, čekal RegioPanter u nástupiště č. 1 na odjezd do Mostu. My jsme jeli do Lovosic před ním jedoucím městským slonem v roli R20 do Prahy.


Děčín hl.n.

V Lovosicích už čekal 830.105 na svou první cestu do Mostu a nic nám nebránilo do něj nastoupit.


Lovosice

S přeplněným parním vlakem jsme se setkali při křižování v Libčevsi. Tam mne bohužel potkala smůla, kamera mi ohlásila nízký stav zdroje a vypnula se, takže jsem musel akumulátor vyměnit a stihl tak pořídit jen nouzový nepohyblivý snímek.


Libčeves

Kamarád jel dál motorákem do Obrnic, aby uskutečnil zamýšlené turistické putování. (Večer mi psal, že kdesi na cestě uklouzl a zlomil si ruku. Na to jsem mu škodolibě odpověděl tím co můj učitel ve škole vždy k podobným aktivitám ironický říkával: Sport ist Mord.) Já (a nikoliv sám) jsem nastoupil do parního vlaku. Z prvního vagonu nás vykázali s tím, že je rezervovaný pro VIP cestující, a v bufetovém voze nám zase zaměstnanec vynadal, že potřebuje startovat benzinový agregát (nakonec se mu to stejně nepodařilo) a že máme postupovat dál. Na to mu vynervovaní cestující odpověděli, že jaksi nemají kam. Jen tak tak jsem se potom vmáčkl do posledního vozu a v něm se přemístil do Třebívlic.


Třebívlice

Tam jsem mimo jiné narazil na svého pražského kolegu, který byl pak mnohem rychlejší a o celé akci na tomto místě už před časem informoval. Z jeho reportáže tak víte, že v Třebívlicích parní vlak marně čekal na zbrojení vodou, nabral tím zpoždění a to ovlivnilo i moje další konání.


Reportér magazínu VLAKY.NET vzorně plní svoje povinnosti

Původně jsem chtěl parním vlakem po obratu v Lovosicích jet v 11:05 hod. zase do Čížkovic a tam přestoupit do motoráčku vracejícího se do Lovosic. Protože „protokolární“ vlak měl zpoždění a byl stejně přeplněný, jako při cestě do Lovosic, vzdal jsem to a po nafilmování odjezdu parního vlaku a příjezdu motoráčku jsem se, stejně jako Jiří do Prahy, vydal na zpáteční cestu do Drážďan.


Naše proti sobě jedoucí rychlíky v Lovosicích

V Děčíně jsem potom zase filmoval dění na nádraží. Obvykle se tam průjezd nákladních vlaku nehlásí, ale když se tak přece jenom stalo, připravil jsem si kameru, protože to muselo byt něco zvláštního. A bylo.


Vozy „Pendolina“ 003 na cestě ze Savigliana do Prahy

Čirou náhodou se mi totiž podařilo zachytit znovuzrozené vozy jednotky 680.003, zničené při srážce s kamionem na přejezdu ve Studénce, převážené z Itálie do České republiky. Byla to jistá záplata na můj ne zcela splněný plán toho výletu. Další fotografie z něj najdete v mé veřejné galerii. A na obvyklém portálu jsou dvě videa: Děčín dne 30.03.2018 a Lovosice - Libčeves.

Přepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy