Startuje třetí sezóna provozu „Švestkové dráhy“

26.3.2019 8:00 Jiří Dlabaja Zdroj: AŽD Praha - tisková zpráva

Startuje třetí sezóna provozu „Švestkové dráhy“

Trať Most – Lovosice, které se přezdívá „Švestková dráha“, zahájí 30. března svou turistickou sezónu 2019. Během ní bude majitel tratě a současně provozovatel, tedy společnost AŽD Praha, připravovat vše na prosincové spuštění každodenního provozu na lince Most – Lovosice – Litoměřice.

Společnost AŽD Praha slavnostně zahájí už svou třetí sezónu víkendové turistické linky T4 (Most – Lovosice) v sobotu 30. března 2019 od 8 hodin na nádraží v Mostu. V 8:30 pak vyjede mimořádný parní vlak s bufetovým a čtyřmi historickými vozy do Ústí nad Labem a zpět se bude vracet ve 12:40. Jízdné v parním vlaku pro jeden směr bude pro dospělé 90 Kč a pro děti ve věku 6–15 let 40 Kč. Jízdenky půjdou zakoupit pouze v parním vlaku. Kromě toho budou jezdit také pravidelné motoráky víkendové turistické linky T4 v tarifu Dopravy Ústeckého kraje. Podrobnosti ke slavnostnímu zahájení sezóny najdete na webových stránkách www.azd.cz/linka-t4 i na plakátě:


Plakát ke slavnostnímu zahájení letošní sezóny na „Švestkové dráze“
(kliknutí do náhledu otevře velký ve formátu JPG)

Rok 2019 je pro „Švestkovou dráhu“ přelomový především tím, že si Ústecký kraj u společnosti AŽD Praha objednal od prosince pravidelný každodenní provoz vlaků, a to mezi Mostem, Lovosicemi a Litoměřicemi horním nádražím. Smlouva byla podepsána na dobu 10 let za cenu 108,50 Kč/km. „Z přístupu Ústeckého kraje máme velkou radost, která se mísí s řádnou porcí odpovědnosti. Každodenní provoz vlaků se totiž vrátí na tuto regionální trať po dvanácti letech a společnost AŽD Praha chce dokázat, že lokálky jsou důležitou součástí české železniční sítě,“ řekl generální ředitel AŽD Praha Zdeněk Chrdle.

Dopravu na vzkříšené trati budou zajišťovat modernizované nízkopodlažní motorové jednotky RegioSprinter, jejichž lak bude vyveden do typicky zelených barev Ústeckého kraje. Vlaky pojedou z Mostu do Lovosic každé dvě hodiny, mezi Třebívlicemi a Litoměřicemi pak bude provoz posílen na hodinový interval. Ve vlacích bude platit tarif Dopravy Ústeckého kraje, kde jsou pro každého cestujícího na území Ústeckého kraje možné přestupy s jedinou jízdenkou mezi všemi vlaky, autobusy a téměř všemi MHD v kraji. Jízdenky bude možné zakoupit přímo ve vlaku, samozřejmě také na celém území kraje na všech prodejních místech a ve všech autobusech Dopravy Ústeckého kraje.


Návrh jízdního řádu linky U10 pro období GVD 2019/2020
(kliknutí do náhledu otevře celý ve formátu PDF)

Každodenní provoz vlaků na trati Most – Lovosice byl ukončen v roce 2007 z důvodu nízkého využití cestujícími, pomalé jízdy a nízké dopravní atraktivity. Vše se změnilo v roce 2016, kdy trať koupila společnost AŽD Praha, která začala masivně investovat do oprav jak železničního spodku, tak i svršku včetně sdělovacího a zabezpečovacího zařízení. „Protože jsme soukromá společnost, od začátku jsme měli podnikatelský plán vytvořit ze „Švestkové dráhy“ zkušební polygon, kde by se testovaly naše stávající, ale také zcela nové technologie. To ale znamenalo trať podstatně vylepšit. Pak už byl jen krůček od nápadu vrátit sem každodenní dopravu, ovšem v parametrech moderní regionální dráhy 21. století. A tak dnes na Švestkové dráze najdete stejné technologie, jaké instalujeme na hlavních koridorových tratích. Dokonce se na „Švestkové dráze“ bude místy jezdit rychlostí až 100 km/h,“ vysvětlil generální ředitel Zdeněk Chrdle, který přiznal, že požadavky Ústeckého kraje byly před podpisem smlouvy velmi tvrdé.


Ilustrační snímek ze „Švestkové dráhy“
(kliknutí do náhledu otevře velký ve formátu JPG)

„Švestková dráha“ je nejen odborníky, ale také laickou veřejností označována za jednu z nejkrásnějších regionálních tratí v České republice. Už od roku 1895 se vine malebnou krajinou Českého středohoří kolem zřícenin hradů Košťálov, Oltářík (Hrádek), hradu a zámku Skalka a dalších kouzelných míst, která stojí za návštěvu.

Súvisiace odkazy