Rozlúčková jazda s parným rušňom 331.037

12.3.2012 8:00 Roman Guniš Zdroj: Klub priateľov histórie železničnej dopravy

Rozlúčková jazda s parným rušňom 331.037

Klub priateľov histórie železničnej dopravy v spolupráci so Železnicami Slovenskej republiky a Múzejno-dokumentačným centrom ŽSR Vás pozývajú na posledný parný vlak ťahaný parným rušňom 331.037 „Uhranka“.

 

 

 



Parný rušeň 331.037 zreštauroval KPHŽD do prevádzky schopného stavu. Stal sa neodmysliteľnou súčasťou viacerých veľkých železničných výstav, podujatí a taktiež nostalgických jázd organizovaných nielen klubom. Čas je ale neúprosný a „Uhranke“ 29. 3. 2012 končí platnosť tlakovej skúšky kotla. Vzhľadom na vek parného kotla, ktorý bol vyrobený v budapeštianskej lokomotívke v roku 1908, je potrebný značne veľký objem prác potrebných na to, aby prešiel ďalšou revíziou. Momentálne však potrebné finančné prostriedky na opravu kotla nemáme.

„Tri-tri-jednotka“ bola zreštaurovaná v rokoch 1989 – 1997 nadšencami, neskôr aj členmi bratislavského klubu z Rendezu. V roku 1997 absolvovala technicko – bezpečnostnú skúšobnú jazdu v úseku Sládkovičovo – Senec, pri ktorej obstála. Počas jej pôsobenia na koľajach sme ju mohli zahliadnuť na Celoslovenských zrazoch historických železničných vozidiel, Grand Prix vo Zvolene, niekoľko krát zavítala aj do maďarského národného železničného parku a pravidelne sa zúčastňovala aj na podujatiach v rakúskom Strasshof-e. Odviezla nespočetné množstvo nostalgických vlakov najmä v okolí Bratislavy, ale zavítala tri razy aj na Myjavu, vyskúšala si prezentáciu improvizovaného pancierového vlaku v Piešťanoch a  dala sa aj na dráhu hereckej kariéry. Možno ju zahliadnuť vo viacerých známych filmoch napríklad ako „Dr. Živago“ a „Nesplnený sľub“. V závere jej kariéry si odviezla mikulášsky vlak spolu s „Mazutkou“ 555.3008. Bola to ich jediná spoločná jazda na jednom vlaku.

Dňa 24. 3. 2012 si odvezie svoj posledný rozlúčkový vlak po bratislavských spojkách, na ktorý Vás srdečne pozývame. Trasa vlaku bude nasledovná: Bratislava hlavná stanica – Bratislava Rača – Bratislava Vajnory – Bratislava Nové mesto – Bratislava Petržalka – Bratislava hlavná stanica. Súprava vlaku bude pozostávať z historických železničných vozidiel tretej triedy rady Ci, Ce a Ca („dreváky“). Kapacita vlaku je obmedzená na 350 miest!!! Predaj lístkov bude pri vlaku pred nástupom. Cena za osobu je 6 € (deti od 6 rokov).

Po tejto jazde bude rušeň riadne zakonzervovaný a vystavený v železničnom múzeu na Rendezi. Všetkým ľuďom, ktorí sa zúčastňovali na nostalgických jazdách vedených parným rušňom 331.037, ktorí sa zaslúžili pri jeho prezentácii alebo ho inak podporili, ďakujeme, lebo bez Vás by nebolo možné zabezpečiť potrebnú údržbu tohto stroja a nepodarilo by sa ho udržať v prevádzke až do spomenutého termínu. Nateraz ostáva len veriť, že sa jedného času nájdu finančné prostriedky alebo sponzor, vďaka ktorému sa raz opäť vráti na trať v plnej sile.

Klub priateľov histórie železničnej dopravy

Viac info: www.kphzd.sk, info.kphzd@gmail.com

Súvisiace trate

  • ŽSR-101: Bratislava - Petržalka - Kittsee - Wien (AT)
  • ŽSR-120: Bratislava - Žilina
  • ŽSR-130: Bratislava - Štúrovo - Szob (HU); Palárikovo - Šurany
  • ŽSR-131: Bratislava - Komárno
  • ŽSR-132: Bratislava hl.st. - BA-N.Mesto - BA-Petržalka - Rusovce - Rajka (HU)
  • ŽSR-601: Bratislava-Vajnory - Bratislava východ (odch. sk. Juh) - Odbočka Vinohrady
  • ŽSR-602: Ba východ (sk. Sever) - Ba východ (vchodová sk.) - Bratislava-Rača
  • ŽSR-604: Bratislava predmestie - Bratislava-Nové Mesto
  • ŽSR-605: Odbočka Močiar - Bratislava predmestie