Pokládka koľajníc v Číne

13.5.2014 8:00 Ing. František Smatana

Pokládka koľajníc v Číne

Dnes sa pozrieme na pokládku DKP na tratiach VRT v ČLR. Začal som podobne ako kedysi Ivan Mládek v pesničke krátko a výstižne pomenovanej Zkratky, ale ja na rozdiel od klasika českej populárnej hudby tie litery aj hneď vysvetlím: DKP – dlhé koľajnicové pásy, VRT – vysokorýchlostná trať, ČLR – Čínska ľudová republika.

 

 

 

 


O pokládke DKP som ešte podrobne nepísal. Ale ak si spomínate (a ak nie, tak si prečítajte staršie články), poznamenal som, že v Číne:

  1. sa betónuje (v prípade jednom) s pomocou montážnych (dočasných) koľajníc, a po ich zdemontovaní sa dovezú a položia DKP;
  2. sa kladú prefabrikované platne (v prípade druhom) úplne bez koľajníc, a DKP sa dovezú a položia až keď je všetko ostatné hotové.

Pripomeniem, že DKP sú tu skutočne dlhé. Ale čo iné by sa dalo čakať od veľkej krajiny ak nie naozaj dlhé koľajnice, že? Koľajnice sa zvárajú na základniach do max 500m dlhých pásov. Aj tento fakt som už písal.


Detail zo skládky DKP

Keď príde ich chvíľa, naložia sa na vlakovú súpravu, ktorá ich dopraví na miesto určenia.


Súprava stojí na mieste skladania DKP

V čele súpravy stojí špeciálny stroj, ktorý je už určený na vlastnú pokládku koľajnicových pásov na podvaly či dosky. Čínske firmy používajú na ťahanie a smerovanie koľajníc ešte jednu mašinku, ktorá zachytí konce pásov a umiestni ich na správne miesto.


Skladací stroj na trati v JiNane

Pásy sa pri ťahaní podkladajú rolkami. Konce pásov sa zarovnávajú, teda dlhší z nich sa odreže do úrovne druhého. Nasleduje predbežné upevnenie (každý 5. podval). Na moje počudovanie merali teplotu koľajníc. Bohužiaľ už podľa nej neupravovali veľkosť medzery medzi koľajnicami.


Koľajnice sú vysúvané a ukladané na rolky 

No a to je zatiaľ všetko. Na koľajnice čaká už len záverečné zvibrovanie, predpätie, zvarenie a finálne upevnenie. Ale to je iný príbeh. Fotografie mám z projektov GSH (GuangZhou - ShenZhen – HongKong), BJSH (BeiJing – ShangHai) a GGR (GuiYang - GuangZhou). Užívajte si máj – čas lásky (aj ku koľajniciam)!

Úvodná snímka: Stroj na pokládku pásov © F.Smatana

Galéria

Súvisiace odkazy