Nie je NTM ako NTM

1.5.2009 8:00 Marek Gono

Nie je NTM ako NTM

Na svete je nespočetne veľa NTM – Národných technických múzeí. Určite mnohí z vás v jednom či niekoľkých takých boli. Koľkí ste ale boli v nejakom národnom električkovom múzeu? Takých na svete nie je veľa; ja osobne som našiel (a navštívil) iba jedno – National Tramway Museum v anglickej dedinke Crich.

 

 

 


Múzeum je vlastne dedinka sama o sebe – Crich Tramway Village – a vznikla začiatkom 60. r. 20. stor. V tých časoch skupina nadšencov cestovala po celej Británii a zachraňovala pred zošrotovaním električky z vtedy masovo rušených tratí a sietí. Títo nadšenci chceli vybudovať špecializované električkové múzeum, ale jediný dostatočne rozsiahly areál, ktorý si mohli dovoliť bol opustený kameňolom v zapadákove pri Nottinghame. Električky ale patria do mesta... Odvážlivci sa takého detailu nezľakli, električky do kameňolomu nasťahovali a „mesto“ vybudovali. Napr. Red Lion Hotel bol zachránený pred búraním v Stoke-on-Trent, rozobraný a znovu postavený v Tramway Village.

ZOBRAZ!

Navodzuje primeranú atmosféru, čo poviete?

Návštevníkov však nezaujímajú osudy budov a architektúra ale niečo iné. Toho je tam pomerne dosť. Asi 60 vozidiel mestských koľajových dráh, najmä elektrických (ale aj parných), najmä na prepravu cestujúcich (ale aj na údržbu tratí), najmä statických (ale aj asi 20 pojazdných). K tomu samozrejme množstvo menších artefaktov bez ktorých by električky neboli električkami. Všetko je to pekne pod jednou strechou:

ZOBRAZ!

Tam si môžete všetko z blízka poprezerať, ale fotenie v tých stiesnených priestoroch je hrúúúúza. Na návštevu preto odporúčam niektorý z akciových víkendov keď všetky električky povyťahujú von na denné svetlo (o slnečnom svite sa v týchto končinách veľmi hovoriť nedá).

Na pojazdných električkách sa samozrejme dá povoziť - na tento účel má múzeum asi kilometer jednokoľajnej trate s niekoľkými výhybňami. Trať vedie z jedného konca „mesta“ na druhý a ďalej do lesa. Podľa mňa je zaujímavý len ten úsek cez mesto. Zvyšok..... No.... Už ste sa viezli storočnou poschodovou električkou cez les okolo kameňolomu? Zmiešané pocity som z toho mal...

Cestou je niekoľko zastávok; na jednej sa akože predvádza niečo z histórie baníctva v okolí, ale ešte by na tom bolo treba popracovať.

ZOBRAZ!

V čase našej návštevy premávali iba tri električky, všetko anglické poschodové ako táto #345 z r. 1922:

ZOBRAZ!

Zo všetkých exponátov ma však najviac zaujal tento:

ZOBRAZ!

Rád by som sa o ňom dozvedel niečo viac; oficiálne informácie sa obmedzujú na senzačný fakt, že „táto električka unikla z okupovaného Československa tesne pred uzavretím železnej opony“.

Záver: odporúčam záujemcom o históriu mestskej koľajovej dopravy. Británia ako keby miestami ani nepatrila do Európy; veľa vecí tu bolo a je inak, takže návšteva NTM vám môže výrazne rozšíriť obzory. Avšak, taký priemerný fanda so všeobecným záujmom o železnicu môže byť z návštevy mierne sklamaný. Vstupné £10 tiež nenaznačuje, že toto múzeum je nejaký lacný „family day out“.

Ak sa do tohto múzea chcete vydať vlakofilovsky, musíte ísť vlakom z Nottinghamu do Matlocku (alebo naopak) a vystúpiť na zastávke „čo dobre stojí“ (Whatstandwell) a potom kráčať pešo. Počas akciových víkendov vás tam môže odviezť historický kyvadlový autobus. Oveľa rozumnejšie urobíte keď pôjdete autom. To vám dá dostatočnú nezávislosť a pružnosť aj na obzretie si iných technických atrakcií v blízkom okolí (Middleton Top Engine House, Peak Rail, Steeple Grange Light Railway, Midland Railway Centre).
 
Viac podrobností nájdete na www.tramway.co.uk.
 
Na titulnom obrázku ČKD Tatra T4D č. 902 z Halle. V NTM jej dozadu pridali riadiace stanovište a vymenili metrové podvozky za 1 435 mm. NTM Crich, 28.9.2008 © Marek Gono

Galéria