Kurnik, prečo mi zas ten vlak mešká???

17.4.2009 8:00 Peter Žídek

Kurnik, prečo mi zas ten vlak mešká???

Presne toto je otázka, ktorú si zaiste mnohí z vás už pri nejednej ceste povedali. Teda, je dosť možné, že miesto slova „kurnik“ ste použili slovo iné, vo väčšine prípadov „tvrdosť“ onoho slova stúpa priamo úmerne narastajúcemu číslu v kolónke na pragotrone „Mešká“. My však zostaneme pri tej našej slušnejšej variante.

 

 

 

Najčastejšie príčiny sú mimoriadne udalosti, rekonštrukcie tratí, či rôzne poruchy. Občas sa však pritrafí aj veľmi úsmevný dôvod, či práve naopak dôvod, nad ktorým len krútime hlavou. Poďme sa teda pozrieť na tie nezvyčajné príčiny meškaní. 

Mňam, mňam

Vlak poskytuje takmer neobmedzené možnosti trávenia času počas cesty, samozrejme, mnohí sa počas jazdy vlaku radi najedia či iba si zamaškrtia. Ten istý nápad mal aj cestujúci vo vlaku TGV z Dijon-u do Bordeaux. Vo chvíli, keď si vychutnával dobrý cukrík, zabehol mu a dotyčný sa začal dusiť. Vlak musel byť zastavený v stanici Nîmes a bola zavolaná záchranná služba. Všetko sa skončilo dobre a na príchode do konečnej stanice mal vlak meškanie 30 minút.

Ilustračné foto © Peter Žídek - ZOBRAZ!

Nenávidím ťa!

Každý pár určite aspoň raz zažil poriadnu hádku. Vo väčšine prípadov sa hádky odohrajú doma, ale zamestnanci železníc, hlavne tí, čo prichádzajú do styku s cestujúcimi, by vedeli tiež rozprávať svoje. Nasledujúci incident sa odohral v ranných hodinách na železničnej stanici v Remeši, keď po poriadnej hádke hodil druh svojej družke kľúče do koľajiska. Ona ich následne začala hľadať a neopustila koľajisko, kým ich nenašla. Výsledok? TGV Remeš – Paríž musel čakať a nakoniec odišiel s meškaním 10 minút.

Ilustračné foto © Peter Žídek - ZOBRAZ!

Drahá, nezabudla si nič?

Veta, ktorá je tak často vyslovovaná pred cestovaním, aby sme sa poriadne a definitívne uistili, že máme naozaj všetko potrebné so sebou. Ale niekedy sa predsa len stane, že sa na niečo zabudne a najhoršie je, keď si na to spomenieme až vo vlaku. Pozrime sa teraz na príbeh, ktorý sa odohral v TGV na trati Nice – Paris. Po asi hodine cesty si mladá mamička zmyslela, že by bolo dobré dať svojmu dieťatku mliečko. Pozrie do kabelky a hups – mlieko nikde! Zabudla ho doma. Je neodmysliteľné, aby dieťa čakalo až do Paríža. Po rozhodnutí dispečera nakoniec vlak mimoriadne zastavil v Marseille. Ešte predtým boli zavolaní hasiči, ktorí doslova utekali do nemocnice mlieko kúpiť, aby ho čo najskôr doniesli na stanicu. Všetko končí dobre a o chvíľu už dieťatko spokojne pije mliečko a vlakom sa ozýva ospravedlňujúce sa hlásenie o 15 minútovom meškaní.

Ilustračné foto z www.infolignes.com

Telefón? Samozrejme, ale pozor na to, kde a kedy!

Vlak má oproti autu jednu veľkú výhodu, a síce nikto vás pri telefonovaní za jazdy nebude pokutovať. Napriek tomu si treba dávať riadny pozor aj vo vlaku, kedy a hlavne kde telefonujete. Svoje by o tom vedel rozprávať istý mladík, ktorý sa rozhodol vybaviť svoj telefonát práve na toalete. Čo však čert nechcel, telefón mu padol rovno do misy. Samozrejme, nikto nechce prísť o drahý telefón, nuž sa aj pán podujal na nie veľmi príjemnú činnosť – a síce hľadanie svojho telefónu v tajomných útrobách systému. Keď si už chudák myslel, že horšie to už byť nemôže zistil, že môže. Keď sa totiž snažil ruku vybrať s hrôzou zistil, že to nejde. Nezostávalo teda nič iné, ako zavolať hasičov, ktorí sa dali do práce v stanici Surgères, kde vlak zastavil. Po dvoch hodinách mohli cestujúci vidieť, ako mladíka odvážajú na nosidlách, ale bez zranení. Akurát mu na ruke pribudla záchodová misa, ktorú ešte hasiči museli odrezať, ale to už mimo vlaku. Na príjazdovom pragotrone v konečnej stanici sa v kolónke Mešká rozsvietil údaj 120 minút. 

Ilustračné foto © Peter Žídek - ZOBRAZ!

A na záver ešte zopár perličiek, s ktorými sa mohli stretnúť zamestnanci železníc.
- opitý muž na trati diskutuje s elektrickým stĺpom
- ťava, čo utiekla z cirkusu, sa prechádza po trati
- kravy, ktoré spadli z mosta rovno na trať a následne ich bolo treba vyslobodiť 

Ilustračné foto © Peter Žídek - ZOBRAZ!

Poznámka: 
Informácie potrebné na napísanie tohto článočku boli získané z francúzskej internetovej stránky www.infolignes.com, takže logicky príbehy pochádzajú tiež z prostredia SNCF. Napriek tomu, že sme slovenský a nie francúzsky web verím, že príspevok sa nestretne s nepochopením a že sa bude páčiť, prípadne sa na ňom aj niekto zasmeje.