Staničné zabezpečovacie zariadenie - Dubnica nad Váhom

30.7.2008 12:00 Djexpres, Vihorlat

Staničné zabezpečovacie zariadenie - Dubnica nad Váhom

Dubnica nad Váhom je jedna z mála medziľahlých staníc, v ktorých boli vybudované moderné reléové zabezpečovacie zariadenia ešte v časoch socializmu. Toto celé je len vďaka závodom, ktoré financovali modernizáciu resp. výstavbu zabezpečovacieho zariadenia. Zatiaľ čo v susednej stanici Trenčianska Teplá, pobehovali po zhlaviach výhybkári s kľúčami a ručne prestavovali výmeny, v Dubnici už výhybkárov nepotrebovali, všetko vedel obslúžiť pohodlne a rýchlo výpravca stanice. Toto reléové zabezpečovacie zariadenie je od väčšiny reléoviek odlišné najmä tým, že výmeny prestavuje výpravca individuálne radičmi priamo v reliéfe, na zvislom stole reléovky.

 

žst. Dubnica nad Váhom

 

 
Všeobecné informácie:

Železničná stanica Dubnica nad Váhom, leží v km 136,740, dvojkoľajnej trate normálneho rozchodu č. 120, Bratislava - Žilina. Dubnica je stanicou zmiešanou, podľa povahy práce a medziľahlou po prevádzkovej stránke. V stanici odbočuje vlečka "závod SMZ", ktorá mala v minulosti veľkú obdobu. ZŤS - Závody ťažkého strojárstva (výroba ťažkej vojenskej techniky, neskôr rekonštrukcie rušňov napr: rada 773) a v pokračovaní vlečky ZVS - Závody všeobecného strojárstva (munícia). Momentálne je už z časti zrušená a končí v areáli ZŤS Dubnica v bývalej osobnej stanici, kam zachádzali ako posunujúci diel pracovné vlaky s robotníkmi. Koľajisko vlečky je súčasne využívané súkromnou spoločnosťou, ktorá sa zaoberá rekonštrukciami nákladných vozňov a koľajisko vlečky využíva na odstavovanie vozňov.

Zabezpečovacie zariadenie v stanici:

- V stanici je reléové zabezpečovacie zariadenie 3. kategórie s individuálnym prestavovaním výhybiek radičmi na zvislom ovládacom stole v obraze koľajiska. V stanici sú svetelné od seba závislé návestidlá s rýchlostnou návestnou sústavou.

Zabezpečovacie zariadenie na trati:

- V priľahlom medzistaničnom úseku Dubnica nad Váhom - Trenčianska Teplá je traťové zabezpečovacie zariadenie 3. kategórie - obojsmerné automatické hradlo, bez oddielových návestidiel na trati, po oboch traťových koľajách. Tým je možná prevádzka pre obe traťové koľaje (i proti správnemu smeru).
- V priľahlom medzistaničnom úseku Dubnica nad Váhom - Ilava je traťové zabezpečovacie zariadenie 2. kategórie zabezpečujúce jazdy následných vlakov na základe kontroly voľnosti medzistaničného oddielu. (jazda v správnom smere, pravostranná prevádzka).

 

Dopravná kancelária - zvislý ovládací stôl (panel reléovky):


Celkový pohľad na zvislý ovládací stôl reléovky stanice Dubnica nad Váhom.

 
Prvý panel reléovky, vchodové zhlavie od Trenčianskej Teplej.


Druhý panel reléovky, odchodové zhlavie na smer Trenčianska Teplá.


Tretí panel reléovky, odchodové zhlavie na smer Ilava.


Štvrtý panel reléovky, vchodové zhlavie zo smeru Ilava.

Popis obsluhy:

Pri stavaní jazdnej cesty výpravca zistí voľnosť jazdnej cesty pohľadom na indikácie jednotlivých výhybkových a koľajových obvodov, prestaví výhybky do požadovaných polôh radičmi umiestnenými priamo v obraze koľajiska. Stlačením príslušného tlačidla pri návestidle ktoré chce postaviť na návesť dovoľujúcu jazdu sa, podľa vopred prestavených výhybiek, za podmienky splnenia požiadaviek daných záverovou tabuľkou pre túto jazdnú cestu prevedie záver jazdnej cesty a príslušné návestidlo sa prestaví na návesť dovoľujúcu jazdu. Jazdná cesta sa ruší samočinne úsek po úseku ich logickým postupným uvoľňovaním. Pri jazde na nesprávnu koľaj do Ilavy je obsluha viazaná na tlačidlo "evidencia odchodu", ktoré sa obsluhuje vytiahnutím a umožňuje vykonať "registrovaný úkon" (v zmysle TNŽ 34 2620), ktorý sa započíta na počítadle a tak je umožnené postaviť riadnu vlakovú cestu na traťovú koľaj nevybavenú traťovým zabezpečovacím zariadením pre tento smer jazdy.


 
Priesvitky bielej farby predstavujú voľný úsek v postavenej jazdnej ceste.


Priesvitky červenej farby predstavujú obsadený úsek v postavenej jazdnej ceste.

 
Vchod od Tr.Teplej, voľnosť približovacích a vzďalovacích úsekov / vchodové návestidlá 1S, 2S.


Vchod od Ilavy, voľnosť približovacích a vzďalovacích úsekov / vchodové návestidlá 1L, 2L.

Popis: 1- Tlačidlo s hranatou hlavou, slúži na stavanie vlakových ciest, 2- Tlačidlo s okrúhlou hlavou, slúži na stavanie posunových ciest, 3- radič prestavovania samostatnej výmeny, 4- radič prestavovania dvoch výmen s postupným chodom (najčastejšie koľajové spojky), 5- hranica izolovaného úseku. Ak je vyznačená červeno, znamená to že ide o tzv. neprofilový styk, ktorý síce uvoľní predošlú výhybku ale nekontroluje voľnosť jej námedzníka. 6- Priesvitka (zhasnutá, voľná koľaj mimo jazdnej cesty), 7- Priesvitka (obsadená koľajovými vozidlami), 8- Priesvitka (voľná koľaj v postavenej jazdnej ceste), 9- Koľaj bez kontroly voľnosti (zvyčajne manipulačná), 10- Štítok výmeny, ktorý označuje číslo a základnú polohu. 11- Kontrola poruchy elektromagnetického závorníku.
 

Detail párnej skupiny teplánskeho zhlavia, vpravo mnemotechnická pomôcka na radiči výmen.
 

Pohľad na zapojenie vlečky do stanice. Traťový súhlas vlečky / približovací úsek vlečky.


Stanicou prechádza po prvej koľaji priebežný nákladný vlak...

 
Dispozičný zapojovač a tlačidlá núdzového prestavenia výmen a vybavenia izolovaných úsekov.

Návestidlá:

V stanici sa nachádzajú svetelné návestidlá, s rýchlostnou návestnou sústavou. Vchodové návestidlá "S" a "2S" od Trenčianskej Teplej, ktoré majú samostatné predzvesti "PrS" a "Pr2S". Vchodové návestidlá "L" a "1L" od Ilavy, ktoré majú samostatné predzvesti "PrL" a "Pr1L". Odchodové návestidlá na smer Trenčianska Teplá tvoria návestidla "L5" - "L10" a odchodové návestidlá na smer Ilava "S5" - "S10", z čoho vyplýva že v stanici je 8 dopravných koľají. Ďalej sa v stanici nachádzajú zriaďovacie návestidlá Se1 - Se28.


   Návestidlo OPr1L              Návestidlo OPr2L                Návestidlo 1L                Návestidlo 2L     

 
     Návestidlo 2S                                 Návestidlo 1S                          Zriaď. návestidlo Se27

Zhlavia stanice:

 
I l a v s k é   z h l a v i e   s t a n i c e   D u b n i c a   n a d   V á h o m.

 
T e p l a n s k é    z h l a v i e   s t a n i c e   D u b n i c a   n a d   V á h o m.


Dopravné koľaje a tri kryté nástupištia v stanici Dubnica.


556.036 "Štoker" vchádza s Tatra Mount. Expresom do Dubnice, foto: Djexpres

Galéria

Súvisiace trate