Dlouho očekávané Porsche na kolejích konečně ukázalo tvář

24.7.2008 18:30 Milan Vojtek Zdroj: Tisková zpráva výrobce - ŠKODA HOLDING a.s.

Dlouho očekávané Porsche na kolejích konečně ukázalo tvář

Čtvrtek 24. července 2008 se zapíše, nebo, zatím skromněji, by se měl zapsat do historie jako den oficiálního vzkříšení slávy lokomotiv z plzeňské Škodovky. Mnohými zatracovaná lokomotiva, první kousek řady 380 (tovární označení Š 109E) byla představena novinářům.

Skutečností ale je, že zatímco nová lokomotiva teprve vyráží na zkoušku, konkurenční Taurus se již dočkal schválení do provozu na českých kolejích a tak teprve budoucnost napoví, zda 20 strojů znamená skutečně nový začátek Tak doufejme...

PLZEŇ, 24. července 2008 – První nová lokomotiva Š 109E, vyvinutá a vyrobená ve společnosti ŠKODA TRANSPORTATION, vyjela na zkušební kolej plzeňského závodu ke zkušebním jízdám. České dráhy objednaly celkem 20 lokomotiv ŠKODA 109E. Jde o první lokomotivu ČD pro komerční provoz s rychlostí 200 kilometrů v hodině.

Třísystémová lokomotiva pro provoz v šesti středoevropských zemích nejprve projde testováním v areálu Škodovky, poté zamíří na zkušební okruh ve Velimi. Druhý vůz bude vystaven na letošním zářijovém veletrhu dopravní techniky InnoTrans v Berlíně. Tam čeká novou lokomotivu slavnostní premiéra.

“Ve vývoji a výrobě nové lokomotivy Š 109E navazujeme moderním tvůrčím způsobem na dlouholetou škodováckou tradici. Splňujeme přitom všechny současné požadavky trhu a také nové přísné evropské předpisy, které se v uplynulých několika letech velmi dynamicky vyvíjely a měnily. Uvádíme dnes do zkušebního provozu lokomotivu pro třetí tisíciletí,” uvedl Marek Herbst, ředitel Realizace společnosti ŠKODA TRANSPORTATION.

Nová lokomotiva bude vést vlaky pro přepravu osob na tratích koridorů v České republice, Německu, Rakousku, Polsku, Maďarsku a na Slovensku. V těchto zemích umožní plynule přejíždět území s rozdílnými napájecími systémy, a to se střídavým napětím 25 kV/50 Hz, nebo 15 kV/16,7 Hz, případně se stejnosměrným napětím 3 kV. Maximální výkon lokomotivy je 7,2 MW.

Lokomotiva Š 109E prošla prvními úspěšnými testy už v prosinci 2006. Skelet vozu absolvoval statickou zkoušku podle evropských předpisů TSI. V konstrukci nové lokomotivy ze ŠKODA TRANSPORTATION se uplatnilo několik ojedinělých konstrukčních řešení chráněnými evropskými patenty. Nyní budou na programu jízdní zkoušky.

Konstrukční řešení lokomotivy odpovídá specifikům středoevropské železniční infrastruktury. Vyhovuje provozu na tratích s přísnými limity rušení, umožňuje dynamické brzdění na všech napájecích systémech a je vhodná k provozu i na obloukových tratích.

Při výrobě lokomotivy se uplatnily moderní materiály – například vláknové kompozity podobné těm, jaké používají u vozů Formule 1. Výrazně zlepšují jízdní vlastnosti vozidla a snižují namáhání trati. Brzdy jsou vybaveny hliníkovými kotouči, tak jako u současných špičkových soutěžních automobilů. Nová lokomotiva splňuje ty nejpřísnější bezpečnostní limity, například v protipožární ochraně. Na stroji jsou instalována požární čidla a účinná aktivní hasicí zařízení, stěna mezi kabinou a strojovnou při zkoušce odolala požáru po dobu celých patnácti minut.

Konstrukce skříně lokomotivy je značně odolná čelnímu nárazu do překážky na kolejích. Součástí kabiny strojvůdce jsou deformační zóny, které mají za úkol pohltit velké množství energie při případné kolizi. Obdobným způsobem je navrženo i upevnění pluhu před lokomotivou. Při extrémním nárazu v rychlosti 110 km/h do nákladního vozu s cisternou o váze 15 tun zůstane kolem strojvůdce nepoškozený a nedeformovaný prostor. Navíc je možné lokomotivu relativně jednoduše opravit výměnou deformačních dílů.

Při konstrukci lokomotivy se počítalo s uplatněním nově vyvíjeného jednotného evropského zabezpečovacího systému ETCS, který nahradí národní dosavadní zabezpečovací systémy. Jde o velmi složitý automatický systém, který sbírá informace o stavu tratě a sleduje signály z kolejových obvodů. Nezareaguje-li strojvedoucí včas, zasáhne tento systém. Náročnost výroby nového stroje lze doložit dvěma číselnými údaji: lokomotiva ŠKODA 109E obsahuje třicet kilometrů kabelů a více než deset tisíc elektrických spojů a spojení.

         

Lokomotiva pro třetí tisíciletí

Lokomotiva je uzpůsobena všem specifikům tratí ve středoevropských zemích, které se mohou dílčím způsobem lišit od podmínek v jiných částech Evropy. Š 109E vyhovuje provozu na tratích s přísnými limity rušení, umožňuje dynamické brzdění na všech napájecích systémech a je vhodná k provozu na obloukovitých tratích.

Novinkou je, že lokomotiva Š 109E může vlak nejen vést (táhnout), ale i tlačit. Lokomotiva tedy může být zařazena na konci vlaku a dá se ovládat z řídicího vozu na opačném konci soupravy. Tam je stanoviště strojvedoucího, který lokomotivu ovládá dálkově.

České dráhy takové vozy zatím ještě nemají, ale postupně se jimi vybaví. Tato možnost manipulace se soupravami jistě zaujme zákazníky i v jiných zemích, a to nejen státní železniční společnosti, ale i soukromé přepravce.

         

Náročný vývoj a zkoušky

ŠKODA TRANSPORTATION zvítězila ve výběrovém řízení na dodávku dvaceti třísystémových lokomotiv pro České dráhy v roce 2004. Vítězství v tomto tendru znamenalo pro Škodovku návrat k tradičnímu produktu: k elektrické lokomotivě, avšak moderní koncepce pro třetí tisíciletí. Vývoj a výroba se uskutečnily ve spolupráci se zákazníkem, Českými drahami.

Nová lokomotiva splňuje ty nejpřísnější bezpečnostní limity, například v protipožární ochraně. Na stroji jsou instalována požární čidla a účinná aktivní hasicí zařízení, stěna mezi kabinou a strojovnou při zkoušce odolala požáru po dobu celých patnácti minut.

Pohon lokomotivy zahrnuje čtyři trakční motory, dvě měničové skříně a trakční transformátor. Jeho návrh obsahuje originální technická řešení. Čtyři zcela nové asynchronní motory ze sesterské společnosti ŠKODA ELECTRIC s vinutím do dvojité hvězdy poskytují jmenovitý výkon 6,4 MW (maximální 7,2 MW) umožňují lokomotivě 109 E bezpečně dosáhnout rychlosti 200 km/h při komerčním provozu.

Náročnost výroby nového stroje lze doložit dvěma číselnými údaji: lokomotiva ŠKODA 109E obsahuje třicet kilometrů kabelů a více než deset tisíc elektrických spojů a spojení.

Pracoviště pro strojvůdce na obou stranách vozu odpovídá současným požadavkům na bezpečnou, rychlou a spolehlivou přepravu. Počítačové řízení lokomotivy 109 E umožňuje ve spolupráci se systémy CRV a AVV vícenásobné vedení vlaku z jednoho stanoviště lokomotivy, popřípadě z řídicího vozu vlakové soupravy.

Pracoviště strojvedoucího na lokomotivě Š 109E bylo v průběhu vývoje představeno zástupcům železničních odborových svazů, aby konstruktéři mohli reagovat na jejich zkušenosti a připomínky. Strojvůdci si mohli vyzkoušet simulátor ovládání tohoto pracoviště a výhled z vozu. Jejich reakce byly vesměs kladné, pracoviště se jim líbilo. Součástí jeho vybavení je i umyvadlo s tekoucí vodou, mikrovlnná trouba a chladnička, skříň na osobní věci a oděvy.

Součástí vybavení řídicího pracoviště jsou displeje pro čtyři kamery vnějšího kamerového systému a budou zde i monitory zabezpečovacího systému ETCS. Lokomotiva je vybavena zařízením GSM – R, které umožňuje strojvedoucímu komunikaci mezi lokomotivou a depem.

Při konstrukci lokomotivy se počítalo s uplatněním nově vyvíjeného jednotného evropského zabezpečovacího systému ETCS, který nahradí národní dosavadní zabezpečovací systémy. Jde o velmi složitý automatický systém, který sbírá informace o stavu tratě a sleduje signály z kolejových obvodů. Nezareaguje-li strojvedoucí včas, zasáhne tento systém.

         

“Velké investice do vývoje nové lokomotivy se nám vyplatily. Opět patříme mezi špičkové evropské výrobce. Lokomotivu tohoto druhu a těchto parametrů umí udělat jen čtyři nebo pět výrobců na světě a my jsme mezi nimi. Škoda je čtvrtým výrobcem kolejových vozidel na světě, který zvládl technologii elektrické i mechanické části vysoce výkonné lokomotivy s výše uvedeným výkonem podle vlastního know-how. A to je jeden z hlavních důvodů, možná ten nejdůležitější, proč jsme se do nesnadného vývoje pustili. Vytvořili jsme základní stavební kámen zcela nové modulární řady produktů, kterou budeme v příštích letech dále rozvíjet,” dodává Tomáš Krsek, generální ředitel společnosti ŠKODA TRANSPORTATION.

Další modely nové lokomotivy budou vyrobeny a zkonstruovány podle přání zákazníků. Novou výrobní řadu označují ve Škodovce jako ŠKODA 109E, České dráhy ji ale budou označovat jako řadu 380. Toto číselné označení (380.XXX) bude uvedeno na tabulce umístěné na těchto nových lokomotivách v majetku ČD. Výrobce přemýšlí i o výstižném obchodním názvu lokomotivy Š 109E.

         

Obklopena fotografy....

Závěrem: Premiéra nové lokomotivy je ránou do vazu některým nedůstojným nacionalistům, rozplývajícím se nad vlastnictvím osmnácti lokomotiv řady 350 (mimochodem, také z české Škodovky). Povýšenecké řeči o tom, jak jsou Češi špatní, když nejsou schopni vozit EC spoje bez “slovenských” lokomotiv, byly často k vidění i na našem webu. Snad tyto řeči příchodem nových strojů konečně skončí a bude prostor pro normální fandovství bez hranic. 

Materiál byl vytvořen s použitím oficiálních podkladů výrobce

Súvisiace odkazy