Muzeum v Břeclavi patří mašinkám

22.10.2006 22:53 miv

Muzeum v Břeclavi patří mašinkám

Vlaky, vláčky mašinky se jmenuje výstava, která začala v sobotu Městském muzeu a galerii v Břeclavi poněkud nezvykle – módní přehlídkou historických železničních uniforem v budově sousední bývalé synagogy. DOPLNĚNO NĚKOLIK FOTO.

Zatímco výstavní prostory muzea nabízí železnici ve fotografii, sběratelských předmětech a v podobě dokonalých modelů tovární i rukodělné výroby, vernisáž v synagoze ovládlo šest příznivců železnice. Před zraky návštěvníků postupně nastoupili v železničářských uniformách, připomínajících odlišné epochy historie železnice. Prvorepublikový železničář tak stál vedle výpravčího v uniformě, kterou proslavil film Ostře sledované vlaky. Nejmladší manekýn předvedl vojenskou uniformou inspirovaný stejnokroj z padesátých let, střední generace mohla vzpomínat na módu osmdesátých let a kolekci uzavřela móda, která se poprvé představila cestujícím ve vlacích Eurocity. Ve výčtu chybí jeden stejnokroj. V uniformě vysoce postaveného železničáře z dob rakouskouherského mocnářství se představil Marek Říha, který má celou tu historickou parádu tak nějak na svědomí. „Železničářské uniformy sbírám a mapuji jejich historii již sedmnáct let, ale pořád nejsem hotový,“ řekl Říha. Když televize natáčela například Četnické humoresky, přišly jeho zkušenosti, a především repliky uniforem vhod. Originály jsou určeny k uschování a jako vzor pro repliky. A není to vůbec jednoduché, vyrobit věrnou kopii uniformy. „Největší problém je výroba knoflíků, ty jsou nejnáročnější,“ posteskl si sběratel, který se skupinou dalších nadšenců zajišťuje mimo jiné doprovody historických vlaků a další události.
Výstavu, obsahující modely, historické relikvie a další věci mohou zájemci navštívit až do 21 ledna 2007 v Městském muzeu a galerii v Břeclavi, v sousedství bývalé synagogy u náměstí TGM.

Galéria