Technický popis TU 45.0

26.4.2006 20:35 Martin Horňák

Technický popis TU 45.0

Jedná sa o kapotové rušne so stredovou vyvýšenou kabínou rušňovodiča. Hlavný rám je zváraný. Pojazd rušňa tvoria dva dvojnápravové podvozky. Dvojkolesia sú rázsochovo vedené, vypružené listovými a skrutkovými pružinami, uložené sú vo valivých ložiskách SKF.

Pod prednou dlhšou kapotou je na samostatnom ráme, pozdĺžne uložený vodou chladený šesťvalcový štvordobý stojatý vznetový preplňovaný motor CATERPILLAR, ktorý je prírubovo spojený s trakčným dynamom SIEMENS pomocou kotúčovej spojky. Elektrický prenos výkonu je jednosmerný, dynamo vyrába jednosmerný elektrický prúd jeden samostatný trakčný motor ČKD TE 005 s cudzou ventiláciou. Ten je umiestnený v strednej časti rámu rušňa medzi podvozkami pod trakčným dynamom. Prenos výkonu je kombinovaný. Trakčný motor prenáša krútiaci moment na nápravy pomocou sústavy kardanových hriadeľov cez predlohové a nápravové prevodovky. Radiálny ventilátor a chladič chladenia naftového motora sú umiestnené v prednej časti kapoty pred motorom.

V kratšej zadnej kapote je umiestnená naftová nádrž a skrinka na náradie, prístupná z čela rušňa. Naftová nádrž má objem 250 litrov (pozn.: 250 litrov sa priemerne spotrebuje za 2 týždne v letnej sezóne, čo predstavuje obeh cca 728kilometrov, z toho vyplýva priemerná spotreba 0,34l/km).

Rušeň  je vybavený vzduchovou brzdou, s dvoma brzdičmi DAKO BP a odbrzďovačom DAKO OL 2, s ovládaním pomocou tlačidiel; a záchrannou brzdou. Vzduch je dodávaný do vzduchojemov pomocou dvojvalcového kompresora, ktorý je umiestnený priamo na motore. Rušeň je ďalej vybavený ručnou zaisťovacou vretenovou brzdou, pôsobiacou na zadný podvozok; a výkonnou elektrodynamickou spádovou zastavovacou  brzdou. V režime elektrodynamického brzdenia sa prebytočná energia mrhá v nútene chladených odporníkoch umiestených v zadnej časti prednej kapoty rušňa, pri kabíne rušňovodiča. Pri rýchlosti 5km/h automaticky vystrieda EDB vzduchová brzda.

Rušeň je vybavený štyrmi čelnými reflektormi, umiestnenými na čelách, pre osvetľovanie trate za tmy alebo nepriaznivých rozhľadových podmienok, s možnosťou prepínania troch režimov – pozičné/tlmené/diaľkové. V samostatnej skrinke pod ochozom rušňa sú umiestnené dva alkalické akumulátory dobíjané prostredníctvom trakčného generátora Zásobníky piesku sú umiestnené za čelníkmi rušňa. Pieskovanie pôsobí na predné nápravy každého podvozku, ovládané sú elektricky.

Umiestenie ovládacích prvkov v kabíne rušňovodiča je riešené jedným centrálnym symetrický umiestneným pultom na prednej stene. Na ňom sú umiestnené všetky ovládacie, riadiace a diagnostické prvky rušňa. Rušňovodič má prehľad o aktuálnych otáčkach motora, hodnotách trakčného napätia a prúdu, prúdu kotvy dynama, prúdu EDB pri jej použití, zaradeného jazdného/brzdiaceho stupňa, aktuálnej a maximálnej povolenej traťovej rýchlosti, a iných dôležitých údajoch. Stredová kabína je prístupná z oboch strán rušňa. Je vybavená štyrmi nie, príliš vhodne umiestenými sklopnými sedačkami. Kabínu možno za nepriaznivého počasia vykurovať pomocou kaloriferu. Rušeň je vybavený rádiostanicou Motorola, a na streche má umiestnenú externú anténu, pre väčší dosah rádiového signálu. Regulácia výkonu je riešená elektricky, pomocou kombinovaného ovládača LEKOV. Rušeň má 8 jazdných stupňov a 8 stupňov elektrodynamickej brzdy. Rušeň je vybavený zabezpečovačom kontroly bdelosti, ten po nestlačení tlačidla bdelosti upozorní zhasnutím kontrolky a potom zapne zvukové výstražné znamenie. Ak nie je tlačidlo obslúžené ani teraz, rušeň automaticky odpojí trakčný motor, zapne záchrannú brzdu a vyprázdni vzduchojemy; toto sa udeje i pri stlačení centrálneho STOP tlačidla. Na čelníku je vyvedená zásuvka pre diaľkové ovládanie, pri viacčlennom riadení. Rušeň by mal byť v budúcnosti vybavený rádiovým diaľkovým ovládaním.

 

Výrobcom rušňov je bývalý podnik Rába (Wilhem Pieck) Györ. Pôvodne sa jedná o dieselhydraulické rušne. Rušeň TU45.001 je prvým prototypom s elektrickým prenosom výkonu, vyrobený v roku 2005 v ŽOS Zvolen.
     

Základné technické údaje

POZN.: sú však neúplne, hoci som na tomto rušni cez leto najazdil  368 kilometrov, nepodarilo sa mi od kompetentných zistiť o technických parametroch viac...

Výrobca strojárne Rába (Wilhem Pieck) Györ
Rekonštrukcia ŽOS Zvolen
Rok výroby/reko 1961/2005
Rozchod 760 mm
Usporiadanie dvojkolesí B´ B´
Maximálna rýchlosť 30 km/h
Hmotnosť v službe 20 t
Prenos výkonu elektrickomechanický – kombinovaný

 

Galéria