Stavba v Bohumíně propojila železniční koridor k polským hranicím

8.2.2006 10:28 -po- Zdroj: ČTK

Stavba v Bohumíně propojila železniční koridor k polským hranicím

Modernizace železničního uzlu v Bohumíně propojila druhý drážní koridor mezi Ostravou a hraničním přechodem s Polskem v Petrovicích u Karviné. Státní zakázka za téměř 2,6 miliardy korun zajistí, aby se bohumínský uzel nestal úzkým hrdlem mezinárodního koridoru.

Kompletně byly opraveny budovy, nástupiště, informační systém i zabezpečovací zařízení. Novinářům to dnes řekl generální ředitel Správy železniční dopravní cesty Jan Komárek.

Během dvou let firmy vyčistily téměř 17 kilometrů železničního spodku, vyměnily 25 kilometrů kolejnic, instalovaly 100 nových výhybek a postavily pět mostů. "Tím se zvýšila kapacita železničního uzlu, ale zároveň i maximální možná rychlost v průběžných kolejích ve stanici až na 140 kilometrů v hodině," vysvětlil Václav Daněk, předseda správní rady společnosti Tchas, jež byla hlavní dodavatelskou firmou.

Součástí stavby bylo i zlepšení prostředí pro cestující. Tři současná stanoviště prošla rekonstrukcí, čtvrté je zcela nové. Pro zlepšení orientace bude lidem sloužit moderní informační systém včetně nového rozhlasu.
Na základě požadavku Českých drah vznikl v rámci železničního uzlu také areál technicko-hygienické údržby osobních vlaků. "Jeho kapacita je 216 vozů za 24 hodin. Má vlastní čistírnu odpadních vod a myčku vozů, fekální kolej i koleje pro předtápění a doplnění vody," doplnil Daněk.

Jednou z nejdůležitějších částí stavby bylo vybudování ústředního stavědla, které nahradilo původních 14 stavědel. Celý provoz v železničním uzlu se nyní řídí z jediného místa. Kromě vyšší bezpečnosti provozu to znamenalo úsporu 65 zaměstnanců. Stavědlo ovládá 350 výhybek, 183 návěstidel a šest elektronicky řízených železničních přejezdů.