Dopravné správy

Plzeňská „myší díra“ pod tratí doznala proměny

Po více než čtvrt roce je pro motoristy opět průjezdná ulice U Velkého rybníka v Plzni-Bolevci, kde se opravoval a zvětšoval železniční podjezd. Úzký průjezd nyní nahradil vyšší a širší betonový most. Zbývá ještě rozšířit pod ním i vozovku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sviatky na Lomnickom štíte

Turisti, ktorí lanovkou navštívia Lomnický štít, sa vo výške 2 633 metrov nad morom môžu zdržať len 50 minút. Je to dané kapacitou lanovky, ktorá naň premáva. No sú ľudia, ktorí tu trávia celé dni a na drsné podmienky si už zvykli. Pracujú pri obsluhe lanovky, v našom najvyššie položenom bare a v meteorologickej stanici.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Smutné konce nádraží Vyšehrad

S výpravkou a v červené čepici řídil Robert Zeman vlaky na Vyšehradě patnáct let. Pro místní platil za patrona nádraží. Až do letošního listopadu, kdy musel svůj post opustit. Jeho odchod je stejně smutný jako osud chátrajícího nádraží. Lidskou sílu nahradily počítače a Vyšehrad už výpravčího nepotřebuje. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Alstom dostal v USA vysokú pokutu za korupciu

Francúzska spoločnosť Alstom dostala od amerických úradov rekordnú pokutu 772,3 milióna dolára. Ukončí sa tak vyšetrovanie týkajúce sa podozrení z korupcie. Pomocou úplatkov mala spoločnosť získať zákazky po celom svete. Informovalo o tom v pondelok americké ministerstvo spravodlivosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

EP o dobré pověsti silničních dopravců

Europoslanci zamítli kontroverzní návrh Evropské komise o pravidlech pro hodnocení dobré pověsti silničních dopravců. Právě kritérium dobré pověsti je jedním z požadavků, které musí dopravce splňovat, aby mohl provozovat svou činnost v Evropské unii. Komise však v návrhu neuvedla celou řadu prohřešků, které mohou vést ke ztrátě dobré pověsti podnikatele. Využívání některých nekalých praktik by tak dobrou pověst dopravců nijak neovlivnilo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR v r. 2014 a perspektíva na r. 2015

Ako hodnotíte rok 2014? Aké pozitíva/negatíva priniesol? Čo sa vám podarilo uskutočniť a čo naopak nepodarilo? 

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Poslední ústecká tramvaj ve šrotu neskončí

Slavnou éru tramvajové dopravy v Ústí nad Labem by mohl připomínat stroj, který málem skončil ve šrotu. Město, muzeum, dopravní podnik a parta nadšenců se pouští společně do záchrany vozu z roku 1960. Prvním krokem je zastřešení, které zabrání další devastaci. Přáním zúčastněných je upozornit na to, že průmyslové město má být na co hrdé.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmena názvu zastávok bratislavskej MHD

Od 8. januára 2015 bude zmenený názov zastávky Nový záhon na komerčný názov Malé Krasňany podľa rovnomenného developerského projektu na mieste bývalých vinohradov pri vozovni Krasňany. V tejto súvislosti budú zmenené aj cestovné poriadky liniek 3, 5, 6 a N55.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Budějovický DP se bude starat i o pouliční lampy

O veřejné osvětlení se bude v Českých Budějovicích od ledna starat tatáž společnost, která dbá o reklamní poutače, odtahuje auta, vybírá parkovné a také provozuje městskou hromadnou dopravu. Radnice pod novým vedením pokračuje v přidělování obecních zakázek městské firmě. Ta předpokládá, že zisky z dalších činností zmenší její ztrátu z provozování MHD, město by tak mělo ušetřit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čína prispeje na infraštruktúrny fond Hodvábna cesta

Čína prispeje sumou 40 miliárd USD (32,28 miliardy eur) na vytvorenie fondu známeho ako Hodvábna cesta, ktorého cieľom bude pomôcť ázijským krajinám zlepšiť vzájomné prepojenie. Je to ďalší projekt Pekingu na posilnenie svojho postavenia ako regionálneho lídra. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Praze a okolí přibývají železniční zastávky

Správa železniční dopravní cesty otevřela v polovině prosince v souvislosti s nástupem nového jízdního řádu další dvě zastávky v Praze a jejím nejbližším okolí. Vlaky začaly nově zastavovat v zastávce Kačerov, která je v bezprostřední blízkosti stejnojmenné stanice metra, a v zastávce Chýně-jih.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zastávka Bratislava-Vinohrady a sprejeri

Láskavo Vás žiadam o informáciu ohľadom situácie na železničnej stanici Bratislava Vinohrady. Je krátke obdobie po nákladnej rekonštrukcii stanice a stanica rýchlo stratila svoj pekný, obnovený vzhľad. Dôvodom je enormný výskyt posprejovaných stien v útrobách stanice. Chcel by som sa opýtať, prečo priestory stanice nie sú od uvedených sprejov vyčitené (hádam sa protisprejový povrch počas rekonštrukcii dával) a kedy tak nastane. A zároveň, či sa na stanici nachádza kamerový systém, ktorý by razantne dokázal zamedziť uvedenej nelichotivej situácii so sprejmi.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Požár podvozku vlaku s auty

V Moravičanech na Šumpersku v noci hořel nákladní vlak, jenž převážel desítky zcela nových osobních vozů značky Hyundai. Kvůli technické závadě na brzdovém systému se vlaku rozžhavil podvozek. Hasiči přijeli včas. Plameny způsobily jen malou škodu, k autům se nedostaly.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Štedrý deň prežil zrážku s vlakom

Na železničnej trati medzi Novými Zámkami a obcou Dvory nad Žitavou (okres Nové Zámky) na Štedrý deň dopoludnia neznámy vlak zrazil Jána (42). Zraneného muža, ktorý ležal v koľajisku, si všimol rušňovodič nákladného vlaku vo vzdialenosti približne 50 metrov pred vlakom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Boj o havířovské nádraží architekti zatím vyhrávají

Bourat, či nebourat? U havířovského nádraží zvítězila možnost B. Aspoň prozatím. Radní se rozhodli ukončit smlouvu o poskytnutí dotací na proměnu prostranství u nádražní budovy. A protože je rekonstrukce součástí jedné stavby nového dopravního terminálu, znamená to, že obnova nádraží zahrnující bourání se odkládá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPMK pripravuje modernizáciu električkového depa

Dopravný podnik v polovici decembra 2014 zverejnil oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania s názvom "Modernizácia električkového depa DPMK - projektová dokumentácia". Zákazka zahŕňa zabezpečenie vstupných podkladov, projektovú prípravu a dokumentáciu stavby a zabezpečenie výkonu odborného autorského dohľadu. Kritériom pre vyhodnotenie ponúk je najnižšia cena.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

O mizejících strážních domcích

Někteří lidé v okolí Police nad Metují na Náchodsku litují demolice dvou strážních domků zvaných vechtrovny u železniční trati. Krajina tím přichází o svůj typický kolorit, podle místních stavby mohly ještě sloužit. Dávné vechtry neboli železniční strážníky proslavil ve dvacátých letech Josef Kopta svým románem Hlídač č. 47, jehož filmovou podobu zpracovali Josef Rovenský, Hugo Haas i Filip Renč. Strážní domek stejného čísla u České Metuje však koncem září skončil neslavně. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Širokorozchodná dostala zelenú

Rakúsky spolkový správny súd vo Viedni rozhodol o zamietnutí námietky v tendri na štúdiu uskutočniteľnosti predĺženia širokorozchodnej železnice z Košíc do Viedne. Vyplýva z informácií, ktoré TASR získala z dôveryhodných zdrojov. Napriek zneniu článku 326 rakúskeho zákona o verejnom obstarávaní spolkový správny súd rozhodol až po 16 týždňoch, namiesto zákonnej lehoty 6 týždňov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kauza Opencard se vrací k došetření

Pražský městský soud vrátil státnímu zastupitelství k došetření obžalobu 15 pražských radních v kauze Opencard, uvedl bývalý primátor Tomáš Hudeček, který patří mezi obviněné. Informaci potvrdila i mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Obžaloba se týká údajného porušení předpisů v souvislosti se zadáním zakázky na podporu programového vybavení firmě Haguess.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košice nové trolejbusy zatiaľ mať nebudú

Dopravný podnik mesta Košice zverejnil 22. decembra 2014 vo Vestníku verejného obstarávania oznámenie zrušení verejného obstarávania z dôvodu zmeny okolností, za ktorých sa vyhlásilo verejné obstarávanie. Predmetom zákazky "Obnova vozového parku trolejbusov v Košiciach" mala byť dodávka 3 kusov nových dvojčlánkových kĺbových nízkopodlažných trolejbusov. Ani na druhý pokus sa trolejbusy vysúťažiť nepodarilo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.