Dopravné správy

Plzeňské depo MHD v hledáčku policie

Protikorupční policie se zajímá o stavbu depa pro vozidla MHD, které vzniká v areálu Škody v Plzni. Firma staví depo na zakázku městských dopravních podniků (PMDP), pro které bude Škoda také přístích 29 let udržovat všechna vozidla. PMDP za zakázku zaplatí 12 miliard korun, z toho desetinu činí hodnota samotného depa. Podle plzeňské radnice i Škody je zakázka v pořádku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košice chcú príspevok z fondov EÚ na nové trolejbusy

Dopravný podnik má v evidencii 22 trolejbusov s priemerným vekom 20 rokov. Vzhľadom na ich vek a skutočnosť, že ide o ekologickú dopravu, akcionár s vedením spoločnosti sa rozhodli využiť eurofondy na nákup nových vozidiel. V rámci Operačného programu Životné prostredie, prioritná os 3: Ochrana ovzdušia a minimalizácia nepriaznivých vplyvov zmeny klímy, operačný cieľ: 3.1 Ochrana ovzdušia, sa DPMK bude uchádzať o príspevok na nákup trolejbusov v rámci tejto výzvy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

ČD Cargo chce nakupovat bez zdlouhavých tendrů

Nákladní železniční dopravce ČD Cargo se nadále zřejmě nebude řídit zákonem o veřejných zakázkách, který mu znemožňuje rychlou reakci na trhu. Firma totiž dosud na každou zakázku vypisuje často zdlouhavé tendry, což ji znevýhodňuje oproti konkurenci. To s květnem nejspíš skončí. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kto posúdi zdravotnú spôsobilosť železničiarov?

Štátny osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) hľadá firmu na posudzovanie zdravotnej a psychickej spôsobilosti zamestnancov. Zákazka má byť na obdobie troch rokov a železničiari predpokladajú jej hodnotu vo výške 1,28 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

National Express zatím na koleje SŽDC nevyjede

Společnost National Express dává po pár měsících po příchodu do Česka najevo zklamání z otevírání železničního trhu. Jeden z největších soukromých osobních dopravců v Evropě chce proto nejprve proniknout na trh s autobusovými linkami pro krajské úřady.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Po stopách trate Nemšová – Lednické Rovne

Je to vyše desať rokov, čo utíchol ruch na niekoľkých desiatkach železničných úsekov na Slovensku. Jedným z nich je aj trať z Nemšovej do Lednických Rovní. Paradoxne tesne po roku 2000 sa železnička opravovala, aby o tri roky na to prestala s pravidelnou osobnou dopravou.

Celú rozhlasovú reportáž nájdete na tejto stránke.

Úzkorozchodný „Nautilus“ ve zkušebním provozu

Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) spustily na svých úzkokolejných tratích zkušební provoz prvních modernizovaných motorových vozů. Motoráky s netradičním designem už teď budí velké emoce u železničních nadšenců. Firma na ně má získat evropské dotace, jejich přidělení je ale nejisté. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

K prestavbe železničnej trate na Považí

Sledujem prestavbu železničnej trate na Považí a zarážajú ma niektoré veci. Zažil som aj predchádzajúcu modernizáciu a porovnávam. Čo sa týka stavebnej technológie, tá sa prakticky, až na malé výnimky, nezmenila. Je tým pádom aj pomalá a drahá (to je ale vec investora). Nazval by som to preto skôr obnovou než modernizáciou. Modernejší je akurát prenos dát.

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Slavkovská dráha ožije (nejen) o Velikonocích

Po osmiměsíční přestávce znovu vyjede na trať z Horního Slavkova vlak. Od 19. dubna, kdy startuje sezonní provoz, si tak místní obyvatelé i turisté mohou plánovat výlety. Loni obnovená železnice je za tři hodiny zaveze až do Rakovníka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo s traťou Komárno - Kolárovo?

Mám na Vašu spoločnosť otázku ohľadom trate 134 Komárno – Kolárovo. Na rádiu REGINA sa nedávno vyjadril primátor obce Kolárovo, že v ich obci je holandský výrobca (káblové zvitky), ktorý má záujem o uvedenie trate do prevádzkyschopného stavu ako aj veľký mlyn, ktorý má záujem vyvážať svoje produkty a zásoby po železnici. Chcem sa opýtať, či je ŽSR v tejto veci pripravené konať a trať vyčistiť od vyrastajúcej vegetácie a opraviť nezjazdné úseky. A tiež by som Vás chcel požiadať o informáciu, či ste boli zo strany týchto subjektov ako aj samotnej obce kontaktovaní.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Ministr Prachař jednal o lepší dopravě s Rakouskem

Ministr dopravy Antonín Prachař jednal o dokončení kvalitního dopravního spojení s Rakouskem. Se svou rakouskou kolegyní Doris Buresovou se ve Vídni dohodl na přípravě mezistátních smluv týkajících se zlepšení silničního propojení obou zemí. „Dohodli jsme se na tom, že expertní týmy připraví mezivládní dohodu o místě propojení R3 a S10 a mezistátní smlouvu o výstavbě hraničních mostů na R52 a A5," řekl Prachař.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podchod pod traťou v Ilave musia upraviť

Porubský potok je prítokom Podhradského potoka. Preteká popod železničný podjazd, kde v rámci rekonštrukcie železničnej trate vybudovali nový podchod pre chodcov. Obyvateľom Sihote sa breh potoka zdá prinízky. Obávať sa už nemusia, budú robiť úpravy. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lanovka na Sněžku u soudu

Jedna z největších lanovkářských společností, italský Leitner, musí poslat omluvu do Pardubic. Vrchní soud v Praze rozhodl, že italská firma neoprávněně nařkla stavební společnost Chládek a Tintěra z podvodu. Spor se týkal soutěže na stavbu lanovky na Sněžku, kterou v roce 2010 město Pec pod Sněžkou, jež ji pořádalo, nakonec zrušilo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Veľkonočný jarmok zasiahne do liniek DPB

Počas víkendu 12. - 13. apríla 2014 bude z dôvodu konania Veľkonočného jarmoku v Dúbravke uzavretá Žatevná ulica. Preto budú linky 83 (v oboch dňoch, pričom v sobotu až od cca 7:00) a nočná linka N34 (v noci zo soboty na nedeľu) premávať nasledovne:

Viď správa na tejto stránke.

Policie zkoušela zásah v tramvaji a autobusu

Výbuchy petard, zvuk praskajícího skla a především řev rozzuřených sportovních fanoušků se ozývají z tramvaje a k vozu se blíží policejní těžkooděnci – tak začalo cvičení severočeské pořádkové policie v Litvínově. Policisté si vyzkoušeli zásahy v tramvaji i vyřazeném autobusu, které poskytl mostecko-litvínovský dopravní podnik.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničný program v Dubnici skončil fiaskom

Viac ako 100 zamestnancov Dubnického metalurgického kombinátu (DMK) v utorok ráno vstúpilo do ostrého jednodňového štrajku. Dôvodom je, že stále nedostali januárovú a februárovú výplatu. Časť zamestnancov už v utorok podpíše okamžitú výpoveď. "Sociálna situácia v našich rodinách je už neúnosná. Preto sme sa tu dnes zišli, aby sme riešili vzniknutú situáciu a zabezpečili tak sebe a svojim rodinám aspoň nejaký príjem. Po dohode s vedením spoločnosti nie je práca pre 110 zamestnancov, dôvodom je nezabezpečený železničný program pre Ukrajinu a Rusko. Ide o zamestnancov oceliarne, formovne, čistiarne a čiastočne údržby, vedenia spoločnosti a MATEC," povedala predsedníčka základnej organizácie OZ KOVO ZŤS Dubnica Ľuba Backová. Vo firme pracuje viac ako 300 ľudí. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poslední (nejen) ústecký „papiňák“ dojezdil

Ústí nad Labem přišlo o raritu v podobě akumulační parní lokomotivy, jejíž provoz v areálu bývalé Setuzy dnes skončil. Bylo to jediné místo v zemi a zřejmě i okolních státech, kde takový stroj jezdil v běžném provozu. Vlečku, po níž lokomotiva jezdila, začal obsluhovat nový dopravce ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bomba zabíjala v pakistanskom vlaku

Mestom Sibí v strednej časti Pakistanu otriasol v utorok výbuch bomby, ktorý podľa údajov polície po sebe zanechal najmenej 13 mŕtvych a 35 zranených. Nálož vybuchla na miestnej stanici vo vlaku smerujúcom z provinčného hlavného mesta Kvéta do Rávalpindí blízko Islamabadu a podľa vyjadrenia ministra železníc Saada Rafíka pre stanicu Geo TV ju mohla v súprave zanechať istá žena, ktorá po príchode do Sibí vystúpila.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD vypraví přes 6 000 vlaků s možností přepravy kol

Začíná cyklistická sezóna a také České dráhy v tomto směru nabízejí řadu služeb. Vedle mnoha půjčoven kol v různých koutech České republiky je ze strany cyklistů a cykloturistů největší zájem o přepravu jízdních kol. České dráhy proto zařadily do více než 6 000 spojů speciálně upravené vozy, ve kterých je možná přeprava jízdních kol. V některých směrech vypravují České dráhy i speciální cyklovlaky. Vlakem s jízdním kolem je možné cestovat na jednodenní výlet i při delším putování po dálkových evropských cyklostezkách. České dráhy se svými zahraničními partnery nabízejí přepravu s jízdním kolem např. do Mnichova, Lince, Vídně, Budapešti, Košic, Hamburku, Amsterodamu nebo do Curychu a do ,noha dalších míst.

Podrobnosti o přepravě jízdních kol ve vlacích naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Národný beh Devín - Bratislava presmeruje MHD

V nedeľu 13. apríla 2014 sa uskutoční tradičný beh Devín - Bratislava, ktorý si vyžiada obmedzenie premávky na nábreží Dunaja v úseku Devín - Námestie Ľ. Štúra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.