Dopravné správy

Šéf ČD si může měsíčně vydělat až 592 tisíc

Generální ředitel Českých drah si může přijít až na 592 tisíc korun měsíčně. Vyplývá to z nové smlouvy, kterou v úterý schválila dozorčí rada. Daniel Kurucz na rozdíl od svých předchůdců dostane při odvolání maximálně šest platů. Smlouva je podepsána na dobu pěti let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Budú slovenské cesty a trate stavať Číňania?

Do výstavby slovenskej infraštruktúry by sa chceli zapojiť čínske firmy. Tie už dokonca absolvovali stretnutie na pôde ministerstva dopravy. Hovorilo sa o výstavbe diaľnic a železníc formou verejno-súkromného PPP projektu. V susednom Poľsku to však boli práve čínske firmy, ktoré v roku 2011 neprimerane nízkymi cenami výstavbu nezvládli a takmer položili stavebný trh. V rovnakom čase úvahy o „lacných“ diaľniciach od Číňanov radšej stopli aj v susednom Česku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přestavba mostu přes Labe v Děčíně dokončena

Správa železniční dopravní cesty slavnostně ukončila projekt „Rekonstrukce mostu v km 2,089 trati Děčín – Jedlová“. Tuto významnou stavbu, která nahradila původní provizorní ocelovou konstrukci železničního mostu přes řeku Labe v Děčíně, spolufinancuje Evropská unie z Fondu soudržnosti v rámci Operačního programu Doprava.

Zprávu v celém znění [...] naleznete v příloze.

Kšeft s vagónmi ZSSK Cargo bankám asi nevonia

Štátny nákladný železničný prepravca Cargo hľadá spôsob, ako sa dostať zo stámiliónových dlhov. Jeho manažéri našli riešenie v predaji väčšinového podielu v dcérskej firme Cargo Wagon, na ktorú prejdú vagóny. Súkromníka, ktorý firme cez túto transakciu zlepší bilanciu asi o 200 miliónov eur, chce nájsť Cargo do konca mája.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy myslí na děti

České dráhy připravily pro nadcházející Mezinárodní den dětí řadu zvláštních akcí pro děti, např. na nádraží v Praze-Braníku nebo v železničním muzeu ČD v Lužné u Rakovníka (více na www.cd.cz).

České dráhy však myslí na děti a cestující s dětmi po celý rok. Ve vybraných spojích jsou zavedeny vyhrazené vozy nebo oddíly pro cestující s dětmi, dnes navíc v řadě vlaků modernizované, takže nabízejí více pohodlí a možnost např. kreslit na větším stole ve voze nebo vybavené el. zásuvkami, které umožňují dobíjet např. notebook nebo tablet, na kterém děti sledují své oblíbené pohádky. Ve vlacích SC Pendolino jsou na vyhrazených místech také hrací plány stolní hry Elfíkova cesta a vlakový zábavní portál nabízí také část pro děti. Letošní novinkou je víkendový Cyklohráček z Prahy do Slaného a zavedení dětského kina v soupravách railjet. Ty budou postupně během roku zaváděny na spoje mezi Prahou, Pardubicemi, Brnem a Břeclaví a budou pokračovat dále do Rakouska. Od prosince letošního roku pak nabídne dětské kino každý druhý rychlý spoj mezi našimi největšími městy Prahou a Brnem. Cestující s dětmi mohou využívat ve vybraných stanicích také čekárny ČD Lounge s dětským koutkem.

Další informace o službách a novinkách pro cestující s dětmi a pro samotné děti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Prečo je výluka na trati Rimavská Sobota - Jesenské?

Chcela by som Vás požiadať o informácie týkajúce sa úseku železničnej trate Rimavská Sobota - Jesenské (kde je aktuálne výluka a vlaky sú dopoludnia nahradené autobusmi). Čo je dôvodom výluky - aké práce prebiehajú na tomto úseku? Dokedy potrvajú?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Na Aviatickou pouť do Pardubic s ČD

O tomto víkendu 31. května a 1. června se koná na pardubickém letišti 24. ročník tradiční Aviatické poutě, letos s podtitulem Rytíři nebes. České dráhy nabízejí návštěvníkům této oblíbené letecké show zvýhodněnou zpáteční jízdenku VLAK+, se kterou ušetří 25 % z obvyklé ceny zpáteční jízdenky. Mezi pardubickým hlavním nádražím, Rosicemi nad Labem a zastávkou Pardubice závodiště budou jezdit posilové vlaky, ze závodiště přímo do areálu letiště pak pojede kyvadlový Letištní expres. U pokladních přepážek Českých drah po celé republice si můžou návštěvníci koupit nejen zvýhodněné jízdenky, ale nově také vstupenky na akci.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě.

Dopravný podnik mesta Prešov otvorí dvere

Dopravný podnik mesta Prešov pripravil pre cestujúcu verejnosť na 31. mája 2014 od 10:00 do 14:00 pri príležitosti Medzinárodného dňa detí v areáli DPMP na Bardejovskej 7 v Ľuboticiach už druhý DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oslavte Den dětí s Českými drahami!

Na sobotu 31. května připravily České dráhy zábavný program v rámci Dětského dne v železniční stanici Praha-Braník. Připraveny jsou jízdy parními vlaky v čele s lokomotivami „Čtyřkolák“ a „Karkulka“ do Modřan a vyhlídkové jízdy Regionovou na „Most inteligence“. Regionova ráno sveze cestující do Braníka z hlavního nádraží a odpoledne po skončení akce pojede zpět. Na Dětský den můžou rodiny s dětmi vyrazit také v neděli 1. června do Železničního muzea v Lužné u Rakovníka.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a ceníku jízdného najdete v přiložené
tiskové zprávě.

Súd po štyroch rokoch rozhodol: výpravca je vinný

Okresný súd v Spišskej Novej Vsi v stredu uznal výpravcu Emila B. za vinného z vlakového nešťastia, ktoré sa stalo ešte prvého apríla 2010 na železničnej stanici v Spišskej Novej Vsi. Pri zrážke rušňa s osobným vlakom vtedy zomreli traja ľudia, vrátane rušňovodiča a ďalších 20 sa zranilo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rekonstrukce důležité měnírny ukončena

Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně ukončila rekonstrukci trakční měnírny v Pečkách, která se nachází na 1. tranzitním železničním koridoru ČR v úseku Praha – Kolín. Z pohledu celkové modernizace české železniční sítě se jedná o důležitý krok. Trakční měnírna Pečky je totiž klíčovým napájecím bodem nejen vnitrostátní a mezinárodní kolejové dopravy, ale také zkušebních železničních okruhů VUZ v nedalekých Cerhenicích.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Oprava električkovej trate v Dúbravke mešká

Električkovú trať v bratislavskej Dúbravke, ktorá je dnes v havarijnom stave a vozidlá ňou musia jazdiť zníženou rýchlosťou, by mali začať modernizovať najneskôr koncom júna. Takýto termín najnovšie odhaduje hlavný dopravný inžinier mesta Tibor Schlosser.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Orchestrionem“ po lokálce z Kojetína do Tovačova

Poslední květnovou sobotu a v neděli na Den dětí vypraví České dráhy zvláštní vlaky po lokálce z Kojetína do Tovačova. V sobotu se v blízkosti tovačovského nádraží koná 5. ročník modelářské výstavy Plastic People of Tovačov. V neděli vlak zamíří na 6. ročník dětského dne v areálu tovačovského zámku. Po oba dny vypraví České dráhy motorový vůz M152.0002 „Orchestrion“ z roku 1973, který se po renovaci představí cestujícím poprvé jako provozní muzeální exponát.

Bližší informace jsou v přiložené tiskové zprávě.

Hľadá sa stavebný dozor na modernizáciu trate pri Žiline

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) hľadajú stavebný dozor na modernizáciu trate z Považskej Teplej po Žilinu. Hodnotu zákazky odhadujú na 1,18 milióna eur a už na ňu vyhlásili súťaž. O tendri informovali vo vestníku verejného obstarávania. ŽSR hľadajú stavebný dozor na obdobie troch rokov a troch mesiacov. Záujemcovia môžu svoje ponuky predložiť do 7. júla tohto roka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stav tratě přes Głuchołazy má řešení

Výjezdní zasedání Olomouckého kraje v Jeseníku bylo věnováno problematice jesenické nemocnice a hlavně peážní trati Jeseník – Glucholazy – Krnov. Den předtím proběhlo na Ministerstvu dopravy jednání hejtmana Olomouckého kraje Ing. Jiřího Rozbořila a jeho prvního náměstka Mgr. Aloise Mačáka, protože zástupci ministerstva se z účasti na výjezdním zasedání omluvili. Výsledek je takový, že český stát je ochoten jednat s polským státem o opravě trati, ale je tam jediný spor, aby na této peážní trati byla dlouhodobě objednána doprava.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako napreduje modernizácia považskej trate

Ako prebiehaju stavebne prace na useku od Noveho Mesta nad Vahom po Puchov (pre rychlost 160 km/h)? Poprosim uviest kazdu etapu, momentalny stavebny stav a predpoklad ukoncenia.

Súhrn otázok a odpovedí na danú tému nájdete na tejto stránke.

Budějovické nádraží chátrá, developer je v base

České dráhy hledají projektanta na rekonstrukci budovy hlavního nádraží v Českých Budějovicích. Objekt z roku 1908 chátrá. Developera, který představil projekt rekonstrukce za skoro pět miliard korun, poslal soud na pět let do vězení za podvody. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lanovkoví záchranári cvičili

Primárne pri evakuácii lanoviek zasahuje Horská záchranná služba v spolupráci so zamestnancami lanových dráh. Ak si to však situácia vyžaduje, veliteľ zásahu HZS má právo požiadať o súčinnosť ďalšie záchranné zložky. Na Okresnom riaditeľstve Hasičského a záchranného zboru v Brezne funguje 24-členná lezecká skupina, ktorá je nasadzovaná práve pri výškových záchranných akciách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ostravou jezdí dvanáctimetrový čínský elektrobus

Dopravní podnik Ostrava (DPO) testuje dvanáctimetrový čínský elektrobus BYD, který nikde v Česku ještě v provozu nebyl. Ostravský podnik ho nasadil do běžného provozu a na závěr testů porovná jeho výsledky s vlastními elektrobusy, které na lince běžně jezdí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Web ŽSR ukáže „Pohyb vlaku teraz“

V týchto dňoch bola na webe ŽSR v časti „INFORMÁCIE PRE CESTUJÚCU VEREJNOSŤ“ spustená nová aplikácia pre pohyb vlakov osobnej dopravy označená banerom „Pohyb vlaku teraz“.

Celú správu nájdete na tejto stránke.