Dopravné správy

Do Litvy zamíří nové vlaky ze Škody Vagonka

Škoda Vagonka uzavřela smlouvu s Litevskými drahami na dodávku moderních elektrických jednotek. Jedná se o tři třívozové dvoupodlažní elektrické soupravy. Hodnota kontraktu je zhruba 750 milionů korun. V Litvě už v současnosti jezdí deset těchto dvoupodlažních vlaků typu 575.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Prestavba košickej električkovej trate mešká

Rekonštrukcia električkovej trate na Kuzmányho ulici odštartovala prerušením dopravy 2. augusta. Prešovská firma Dúha (v konzorciu s poľskou ZUE Krakov) požadovala od Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) výluku do 31. októbra. Už na konci septembra pripustil viceprimátor Ján Jakubov (Smer), že sa ani len samotná stavba vzhľadom na priebeh prác dovtedy nedokončí. Na rozdiel od Dúhy však uviedol ako termín „do vianočných sviatkov“.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dotované rychlíky zůstávají Českým drahám

Provozování dotovaných rychlíků zůstane i v příštím roce výhradně Českým drahám. Ministerstvo dopravy jim podle zjištění ČT přidělilo i dvě zbylé relace Plzeň–Most a Liberec–Pardubice. Učinilo tak bez výběrového řízení, přitom nabídku na obě tratě předložila i konkurenční Arriva. Podle ministerstva ale nesplnila zákonné podmínky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako napredujú práce v žst. Púchov

Chcem sa spýtať ako pokračuje výstavba žst. Púchov, čo bolo doteraz v stanici zrealizované a kedy bude stanica(najmä staničná budova) úplne dokončená a odovzdaná do užívania.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Slovenské autobusové plány RegioJetu nevycházejí

Český železniční dopravce RegioJet neuspěl na Slovensku se žádostí o licenci na provozování vnitrostátní autobusové linky. Podle mluvčí dopravce Petry Novákové se RegioJet vůči zamítavému rozhodnutí Bratislavského samosprávného kraje (BSK) odvolá. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Historická električka s koledami

Dopravný podnik Bratislava (DPB) po štvrtýkrát vypraví do ulíc centra hlavného mesta historickú Vianočnú električku. Tento rok začne premávať v piatok 5. decembra a verejnosť ňou bude môcť bezplatne jazdiť až do predvianočného obdobia, do 23. decembra. Jazdiť bude denne podľa osobitného časového harmonogramu v hodinových intervaloch od 16:00 až do posledného odchodu o 20:00.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chcete skupinovou slevu? Hlaste se předem!

České dráhy oznámily, že od nového roku zavádí několik nových pravidel. Jednou z nich jsou skupinové slevy, které využívají například školy či jiné kolektivy. Skupiny nad pět členů budou muset nově nahlásit svoji cestu tři dny předem. Cestovat sice mohou i bez ohlášení, jízda je ale vyjde výrazně dráž, protože přijdou o skupinovou slevu. Mládežnické kolektivy se bouří, protože se obávají, že jim tato změna zkomplikuje život.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet nedostal licenciu na linku do B. Bystrice

Český železničný dopravca RegioJet neuspel na Slovensku so žiadosťou o licenciu na prevádzkovanie vnútroštátnej autobusovej linky. Informovala o tom hovorkyňa dopravcu Petra Nováková, podľa ktorej sa RegioJet voči zamietavému rozhodnutiu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) odvolá.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Adventní vlaky do Drážďan jako promo nového dopravce

Liberecký kraj nechá o adventu posílit vlaky na oblíbené vánoční trhy v sousedním Německu. Ke čtyřem pravidelným spěšným spojům přibude o sobotách další vlak, který bude z Liberce odjíždět v 07:32. Posilové vlaky zajistí společnost Vogtlandbahn, která od 14. prosince převezme provoz i pravidelných vlaků, které dnes zajišťují České dráhy ve spolupráci s německými drahami DB Regio.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kto môže za potenciálnu zrážku vlakov?

Strach a zdesenie. Ľudia, ktorí v utorok večer cestovali rýchlikom smerom do Košíc, sa báli o svoj život. Na jednej koľaji sa totiž stretli dva protiidúce vlaky. Rušňovodič si to všimol až vtedy, keď sa blížil k druhému vlaku. Nikto sa nezranil, celý incident sa totiž odohral na stanici a vlak išiel pomaly. Príčina omylu zatiaľ nie je známa. Pochybiť mohla technika, ale aj zamestnanci železníc.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC chce sledovat poruchové stavy vlaků

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chystá na české železnici instalaci zařízení, které by mohlo v budoucnu zabránit velkým nehodám vlaků kvůli jejich technickému stavu. Na 24 úsecích chce umístit diagnostické zařízení, které rozpozná některé závady na lokomotivách a vagónech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kuriózna nehoda v pražskom metre

Tri ženy utrpeli zranenia pri štvrtkovom kurióznom incidente v pražskom metre, kde sa jeden z troch eskalátorov na zastávke Můstek najprv zastavil a následne rozbehol opačným smerom. Podľa dopravného podniku českej metropoly išlo o technický problém. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Firma z Otrokovic staví železniční teminál v Rusku

Společnost PSG - International získala významnou zakázku v Rusku. Firma zvítězila ve výběrovém řízení na generálního dodavatele velkého železničního terminálu Bělyj Rast na severním okraji Moskvy. Projekt v celkové hodnotě v přepočtu přes šest miliard korun je rozdělen do dvou etap, PSG již momentálně realizuje první z nich v hodnotě za 3,5 miliardy korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmeny na slovenskej železnici od roku 1989

Ako hodnotíte vývoj a hlavné zmeny v prevádzke železničnej infraštruktúry v SR za 25 rokov od roku 1989? Akými najdôležitejšími zmenami prešli odvtedy železnice, resp. ŽSR?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Kapsch dodá systém GSM-R pro trať Beroun - Cheb

Společnost Kapsch vybuduje nové digitální rádiové zabezpečení na zhruba 180 kilometrech železniční trati z Berouna do Plzně, Chebu a ke státním hranicím s Německem. Hodnota zakázky převyšuje 400 milionů korun. Vyplývá to z informací uvedených ve Věstníku veřejných zakázek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mikuláš zavíta na detskú železnicu

Pre najmenších cestujúcich vypravia po roku na košickej detskej železnici opäť mimoriadne Mikulášske vlaky. Zamrznutým Čermeľským údolím sa tak v sobotu 6. decembra 2014 ozve klepot koľají historického vláčika, aj vďaka podpore generálneho partnera podujatia – Železničnej spoločnosti Slovensko, ktorá prevádzkuje verejnú osobnú železničnú dopravu. Storočnými vagónikmi sa okrem verných cestujúcich odvezie aj svätý Mikuláš s anjelmi a čertom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlakvedoucí a exministr aneb Pendolinem načerno

Jízdenku neměl, předložil pouze průkaz, říká vlakvedoucí, který exministra dopravy Zdeňka Žáka v pendolinu z Ostravy kontroloval. Jeho jméno redakce zná, veřejně ho ale uvést nechtěl z důvodu, že by se mu Žákovi sympatizanti na dopravě chtěli mstít.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 47. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali uplynulý týždeň až 5 smrteľných prípadov zrážky vlaku s civilnou osobou. Na trati Spišské Vlachy - Markušovce zrazil a usmrtil v utorok neznámy vlak ženu. V ten istý deň vo večerných hodinách zrazil a usmrtil osobný vlak muža na trati Kamenica nad Cirochou – Humenné. Ďalšia smrteľná zrážka sa odohrala vo štvrtok na trati Zohor – Malacky, kedy vlak zrazil a usmrtil osobu mužského pohlavia. Dôsledkom tejto zrážky meškalo až 16 vlakov dokopy 315 minút. Na trati Považská Teplá – Považská Bystrica usmrtil vlak muža, v tomto prípade išlo o samovraždu. V nedeľu 23.11.2014 zrazil vlak taktiež muža, tento prípad sa odohral na trati medzi Malou Lodinou a Kysakom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čistka v dozorčích radách dcer Českých drah

Velké personální změny v Českých drahách pokračují. Jejich představenstvo, které se změnilo dva dny před rezignací ministra dopravy Antonína Prachaře, provedlo tento týden velkou čistku v dozorčích radách svých dceřiných firem. Ze čtyř dozorčích rad odvolalo bývalého předsedu představenstva Daniela Kurucze.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavou bude premávať Vianočná električka

Dopravný podnik Bratislava, a.s. už po štvrtýkrát vypraví do ulíc centra Bratislavy historickú Vianočnú električku. Jazdy centrom mesta sa už stali tradíciou nielen u obyvateľov hlavného mesta, bohato vysvietenú električku obdivujú aj návštevníci a turisti. Tento rok začne v uliciach Bratislavy premávať Vianočná električka v piatok 5. decembra 2014 a verejnosť ňou bude môcť bezplatne cestovať od tohto dňa až do 23. decembra 2014.

Celú správu nájdete na tejto stránke.