Dopravné správy

Máj a jún na Detskej železnici

Dobrý deň, dovoľujeme si Vám zaslať program podujatí na Detskej železnici na máj a jún. Na všetky ste srdečne pozvaný. Ďakujeme, že informácie o Detskej železnici šírite ďalej.

Potrebné informácie nájdete na plagáte usporiadateľa.

ČR je dopravním skanzenem Evropy

Zemi v srdci Evropy je rychlejší objíždět obloukem. Pomalé cestování přes Česko by měl vyřešit zákon o vysokorychlostních tratích i dotažení dálniční sítě. Vlakem z Prahy do Brna po nových kolejích za necelou hodinu, do Plzně dokonce za půl. Slovenská a rakouská metropole vzdálené jen dvě hodiny jízdy. A třeba výlet do Paříže superexpresem za šest hodin, což už je důstojná alternativa k letadlu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPMK získal jednotku za služby pre U. S. Steel

Dopravný podnik mesta Košice je najstarším na Slovensku. V Košiciach má monopol na poskytovanie mestskej hromadnej dopravy. Svoje služby poskytuje aj najväčšiemu zamestnávateľovi v Košiciach – U. S. Steel-u.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Němečtí strojvedoucí vyhlásili další stávku

Strojvedoucí v Německu vyhlásili další, tentokrát časově neomezenou stávku. Ta se však provozu v ČR nedotkne, bližší podrobnosti včetně údajů o provozu na jednotlivých hraničních přechodech mezi ČR a Německem najdete níže v naší tiskové informaci.

Další stávka v Německu železnici v Česku neomezí

Odborový svaz strojvedoucích GDL v Německu vyhlásil další stávku, která začne v nákladní dopravě dnes odpoledne v 15 hodin a v osobní dopravě v noci na zítra ve 2 hodiny. Stávka je v současné chvíli časově neomezená a termín jejího ukončení není znám. Z důvodu nočního vyhlášení stávky nepojede už dnes večer vlaky EN 456 Phoenix s přímými vozy do Curychu a Oberhausenu. Náhradní souprava pojede pouze do Drážďan.  

Stávka německých strojvedoucích se dopravy v České republice nedotkne. Provoz vlaků na našem území a také doprava téměř na všech hraničních přechodech bude zajištěna podle běžných jízdních řádů. Jediné omezení se dotkne spěšných vlaků RE z Chebu do Norimberku, které budou zrušeny bez náhrady. Cestující na tomto hraničním přechodu mohou využít regionální vlaky provozované ve dvouhodinovém intervalu ve spolupráci se společností Oberpfalzbahn.  
S komplikacemi a zdržením musejí počítat cestující, kteří budou využívat služeb Německých drah DB v německém vnitrozemí. Rozsah dopravy DB bude omezen. Německé dráhy zajistí omezený rozsah dopravy na hlavních a dalších vybraných tratích podle „stávkových“ jízdních řádů. Na některé linky, např. z Drážďan do Berlína, nasadí podle dostupných informací náhradní autobusovou dopravu. Cestující z České republiky se tak do většiny svých cílových stanic, např. do Berlína, Hamburku atp. dostanou, musejí však počítat s náhradními spoji, větším počtem přestupů a delší dobou cesty. Žádáme cestující, kteří jedou do Německa, aby si další podrobnosti o cestování v německém vnitrozemí se společností DB ověřili přímo u DB, např. na internetu www.bahn.de.
K omezení dopravy u soukromých dopravců nedochází. Jejich vlaky pojedou podle platných jízdních řádů!
Přehled dopravy na jednotlivých přeshraničních linkách:
Dálková doprava:
Praha – Děčín – Drážďany – Berlín – Hamburk (trať č. 814) – vlaky pojedou podle jízdních řádů v úseku Praha – Drážďany, v úseku Drážďany – Berlín je předpokládaná náhradní autobusová doprava, v úseku Berlín – Hamburk je předpokládaný omezený provoz vlaků DB;
Praha – Domažlice – Mnichov (trať č. 810) – vlaky jedou bez omezení.  
Regionální doprava:
Děčín – Bad Schandau – Sebnitz – Rumburk (trať č. 083) – vlaky jedou bez omezení;
Karlovy Vary – Potůčky – Johanngeorgenstadt (trať č. 142) – vlaky jedou do stanice Johanngeorgenstadt bez omezení;
Cheb – Bad Brambach – Gera (trať č. 147)- vlaky jedou bez omezení;
Cheb – Schirnding – Norimberk (trať. č. 179)- bez omezení jedou regionální vlaky do Markredwitz provozované v kooperaci s Oberpfalzbahn, bez náhrady jsou zrušeny spěšné vlaky RE Cheb – Norimberk provozované v kooperaci s DB, cestující mohou využít regionální vlaky;
Plzeň – Domažlice – Furt im Wald (trať č. 180 a 810) – všechny vlaky (dálkové i regionální) jedou bez omezení;
Přechod Železná Ruda – Alžbětín / Bayerisch Eisenstein (trať č. 183) – provoz bez omezení

RegioJet pridá štyri nové žlté nočné vlaky

Cestujúci medzi Bratislavou a Košicami, a tiež Prahou a Košicami budú môcť od júna využívať nové nočné vlakové spoje. RegioJet od 14. júna pridá k súčasným linkám štyri nové žlté nočné vlaky, ktoré budú jazdiť vo štvrtok, piatok a nedeľu. Uspokoja tak požiadavky cestujúcich na najvyťaženejších trasách v čase pred a po víkende, kedy je záujem o cestovanie najvyšší.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nekonečný příběh polského úseku tratě v Trojzemí

Češi i Němci volají po opravě polského úseku železniční tratě mezi Libercem a Žitavou, k níž se Poláci léta nemají. Stav je natolik špatný, že hrozí zastavení provozu. Vlak se kvůli zanedbané trati šine hlemýždí rychlostí jako v době počátků železnice. Protiklad je to o to větší, že jedete moderní vlakovou soupravou Trilex, která může klidně uhánět více než stovkou. Na vině je ale tristní stav tratě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR zrekonštruujú priecestie pri Rajeckých Tepliciach

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začnú v utorok 19. mája rekonštruovať železničné priecestie v km 15,479, ktoré sa nachádza pri Rajeckých Tepliciach, kde železničná trať pretína cestu do kúpeľov. Daný úsek bude pre cestnú dopravu neprejazdný a doprava bude presmerovaná dopravným značením na obchádzkovú trasu cesty I/64A. Pre peších sa zriadi v km 15,471 dočasný priechod. Výluka bude prebiehať od utorka (19.5.2015) do štvrtku (21.5.2015), každý deň v čase od 07:00 do 18:00 hod.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rychlíky z Tallinnu do Moskvy končí

Rychlíky spojující estonskou metropoli s ruským hlavním městem končí. Poslední vyjede v pondělí kvečeru z Moskvy a do Tallinnu dojede v úterý dopoledne. Důvodem je napětí mezi Ruskem a Estonskem a s tím související pokles ruských turistů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravný podnik mesta Prešov otvorí dvere

Dopravný podnik mesta Prešov pripravil pre cestujúcu verejnosť na 30. máj 2015 (od 10:00 do 14:00) už tretí DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ. Rovnako ako predošlý ročník sa bude konať pri príležitosti Medzinárodného dňa detí. Návštevníkov čaká zaujímavý program ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V ČR se výhledově plánuje 1000 km VRT

Speciálních rychlých tratí, po nichž by se vlaky mohly řítit až 350 kilometrů v hodině, se Češi hned tak nedočkají. První vysokorychlostní úsek Praha–Lovosice bude zprovozněn nejdříve za 15 let, a to jen za předpokladu, že se prokáže jeho ekonomická návratnost.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizácia električkových tratí DPB nekončí

V modernizácii električkových tratí v hlavnom meste sa bude pokračovať. Budúci rok bratislavský magistrát plánuje začať s opravou trate z Dúbravky po tunel pod hradom. Práce by sa mali skončiť až v roku 2018 a mesto odhaduje, že náklady na obnovu trate sa vyšplhajú na vyše 60 miliónov eur. Zámer už mesto predložilo na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kudy s koridorem mezi Prahou a Berounem?

Do budoucna je plánovaná rychlodráha vedoucí z Prahy do Berouna, na které by jezdily novým koridorem rychlovlaky. Trasa však dělá starosti obcím Beroun a Králův Dvůr, které s ní musí počítat v územních plánech. V Králově Dvoře byla navíc dráha naplánovaná tak, že by vedla skrz zámek. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dokončenie podjazdu v Trenčíne sa odkladá

Začiatkom apríla som sa pýtal na termíny dokončenia podjazdov - k podjazde na Vlárskej ste písali ako o termíne dokončenia na konci júla, termín posunov ste vtedy vylúčili. Teraz som našiel na vašej stránke termín otvorenie cestného podjazdu predpokladáme na prelome III. a IV. Q 2015. Dnes teda hovoríme o konci septembra - začiatku októbra? Prečo prišlo k zmene pôvodne plánovaného termínu? Je nejaký nový harmonogram dokončenia. Posunú sa aj termíny na ďalších stavbách? Ak áno, na ktorých?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Nejrychlejší vlak Evropy bude jezdit v Itálii

Začátek letního jízdního řádu italské železnice a světovou výstavu EXPO 2015 v Miláně bude za měsíc provázet mimořádná událost v dějinách vlakové dopravy. Na koleje vyrazí dosud nejrychlejší vlak, který kdy v Evropě vozil pasažéry. Italský "krasavec“ Frecciarossa 1000 zkrátí od 14. června dobu jízdy mezi Římem a Milánem na dvě hodiny a dvacet minut.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravná inžinierka Bratislavy o svojich plánoch

Ľudia si obľúbia mestskú dopravu vďaka vlakom. Mesto navyše zoberie šoférom priestor. Parkovanie na ulici má byť drahšie ako v garážach. Električky a autobusy dostanú na križovatkách prednosť pred autami, hovorí Tatiana Kratochvílová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rozvoj Železnice Desná elektrizací neskončí

Cestující na železniční trati Šumperk - Kouty nad Desnou čekají měsíce komplikací, kdy budou muset kvůli stavbě trolejového vedení kombinovat železnici a autobusy. Je to cena za to, že v prosinci už pojedou po plně elektrifikované trati, kde budou místo motoráků jezdit ekologické elektrické vozy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

OP Doprava čerpá eurodotácie iba na 66,5 %

Slovensko vyčerpalo z peňazí Európskej únie v programovom období 2007 a ž 2013 k 30. aprílu vo všetkých štrnástich operačných programoch 7,881 miliárd eur. Miera čerpania tak dosiahla 67,83 percent z celkového záväzku takmer 11,618 miliárd eur. Využitie európskych zdrojov oproti koncu marca vzrástlo o 144,81 miliónov eur, resp. o 1,24 percentuálneho bodu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nákladové nádraží Žižkov znovu ožívá kulturou

Prostor Nákladového nádraží Žižkov, který je kulturní památkou, bude i letos hostit zajímavé akce. Konat se tu budou pravidelná večerní promítání, divadelní představení, workshopy s dokumentaristy nebo komentované prohlídky a setkání s odborníky na urbanismus.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Novela zákona o dráhach mešká

Opatrenie, ktoré má umožniť vyviesť von zo železničných staníc ľudí, ktorí svojím špinavým odevom či zápachom obmedzujú ostatných cestujúcich, sa presúva na jeseň tohto roka. Účinnosť novely zákona o dráhach, ktorá ho má zaviesť do praxe, totiž ministerstvo dopravy po novom odhaduje na 1. novembra 2015. Pôvodne pritom počítalo s jeho platnosťou už od júna.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Třetí pokus o proměnu pardubického přednádraží

Park Na Špici už funguje několik měsíců. Třída Míru je opravená od začátku dubna. Tyršovy sady mají být hotové do konce školního roku. Radní Pardubic tak mohou obrátit pozornost na další místo, které potřebuje vylepšit - okolí vlakového nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.