Dopravné správy

Vlaky zadarmo opozícia neodmieta

Bezplatné cestovanie vlakmi pre študentov a penzistov, ktoré zavádza ľavica, nemá úplný odpor ani medzi pravicovými stranami. Tieto opatrenia preto zrejme neskončia ani v prípade, ak by po parlamentných voľbách v roku 2016 nastala zmena a Smer by vystriedali iné strany.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express ruší, co nařídil, a nařizuje, co zrušil

Tři železniční dopravci, kteří se perou na hlavní české železniční trase o cestující, nabídnou od prosincové změny jízdního řádu nepatrně méně spojů, než dosud. Největší změny v jízdních řádech přichystal Leo Express, který se vrací do Pardubic a škrtá část spojů zajíždějících do Přerova.

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Viedenská električka“ sa vrátila do Bratislavy

Lokomotíva legendárnej električky, ktorá od roku 1914 až do roku 1945 premávala z Bratislavy smer Viedeň, sa dočkala rozsiahlej rekonštrukcie. GANZ Eg 6 dnes vyzerá zvnútra aj zvonka rovnako ako na dobových fotografiách. Elektrická lokálna železnica Bratislava-Viedeň dotvárala neopakovateľnú charizmu Bratislavy, starí Bratislavčania zvyknú dodnes spomínať, ako sa električkou chodilo na kávu do Viedne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přestavba trati mezi krajskými městy ničí Čeperku

Lidem v obci Čeperka na pomezí Pardubického a Královéhradeckého kraje znepříjemňuje život velká železniční stavba - budování druhé koleje mezi krajskými městy. A ještě několik měsíců se stav nezmění. Podle železničářů totiž vše probíhá podle plánů, které měnit nehodlají. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky zadarmo chcú aj výsluhoví penzisti

O vlaky zadarmo sa hlásia ďalší záujemcovia. Vláda zatiaľ rozhodla, že možnosť bezplatne cestovať vlakom dostanú od 17. novembra žiaci, študenti, starobní penzisti a tí, ktorí poberajú invalidný, vdovský, vdovecký a sirotský dôchodok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Spasí tajemný fantom bruselské nádraží v Havířově?

Hledat krásu v Havířově je těžký oříšek. Z hornického města stále dýchá hlavně socialistický realismus. Výjimku – a architektonickou perlu zároveň – představuje zdejší vlakové nádraží, které vzniklo v bruselském stylu. Architekti se shodují, že jde o unikátní stavbu, která si zaslouží památkovou ochranu. Přesto byl nad ní vynesen rozsudek demolice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Účet za štrajk rušňovodičov DB bude vysoký

Štrajk nemeckých rušňovodičov bude stáť nemeckú železničnú spoločnosť Deutsche Bahn (DB) viac než 100 miliónov eur. Vyhlásil to v sobotu šéf spoločnosti Rüdiger Grube pre noviny Bild am Sonntag. "Škody zatiaľ presiahli hranicu 100 mil. eur a to bude mať ekvivalentný vplyv na naše celoročné výsledky," povedal Grube. "Nehovoriac o poškodení imidžu a strate dôvery," dodal. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kauza jízdenek DP Praha se rozvíjí

V kauze jízdenek pro dopravní podnik policie od konce října stíhá dalšího obviněného. Údajně dohlížel na vyvádění peněz z dopravního podniku přes plnění za služby tiskárny Neograph. Uvedl to státní zástupce Adam Borgula. Kontrakt dopravního podniku na výrobu jízdenek s firmou Neograph zkoumá justice už dlouho.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Keď vlaky, tak aj autobusy zadarmo!

Obyvatelia obcí a miest bez prístupu k železnici by mali mať právo na autobusovú dopravu zadarmo k najbližšej vlakovej stanici. Hnutie OĽaNO predložilo v parlamente príslušný návrh zákona v reakcii na zavedenie bezplatnej prepravy študentov a dôchodcov vo vlakoch od 17. novembra. Vlaky zadarmo považuje za krivdu voči ľuďom odkázaným na autobusovú dopravu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD mění strukturu financování

České dráhy výrazně ušetří na splátkách úroků ze svých dluhopisů a úvěrů. Firma úspěšně prodala investorům své dluhopisy v hodnotě 180 milionů eur, tedy zhruba pěti miliard korun. Úrok je jedním z nejlevnějších, jakého dráhy dosud v historii dosáhly. Současně jde i o nejdéle splatné dluhopisy firmy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Přestavba trati Sklené n.O. - Ostrov n.O. zahájena

Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně zahájila rekonstrukci kolejí v úseku Sklené nad Oslavou – Ostrov nad Oslavou, který je součástí frekventované trati mezi Havlíčkovým Brodem a Brnem. Hlavním přínosem stavby je zvýšení traťové rychlosti na 120 km/h pro klasické vlakové soupravy, respektive na 140 km/h pro naklápěcí soupravy.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Električka do Dúbravky nabrala meškanie

Dopravný podnik obnoví električkovú dopravu do Dúbravky až od piatka 14. novembra 2014, pretože sa nestihli pôvodne stanovené termíny 10.11. ani 11.11.2014. Trať sa aj po otvorení ešte bude dokončovať, zhotoviteľ má termín 30.11.2014.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Metro na Zličín jezdí už 20 let

Před 20 lety, 11. listopadu 1994, začal pravidelný provoz pražského metra na nově dokončené trati z Nových Butovic na Zličín. Navzdory oficiálnímu označení V.B se tento úsek stal v pořadí čtvrtou zprovozněnou částí linky B. Podle původních plánů měl mít pouze čtyři stanice: Hůrka, Lužiny, Luka a Stodůlky. Kousek před branami depa Zličín nakonec ale vyrostla i stejnojmenná pátá stanice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električková trať na Hlavnú stanicu lepšia nebude

Mesto pripravuje modernizáciu spodného úseku električkovej trate na Hlavnú stanicu medzi ulicami Radlinského a Kýčerského, teda tej časti, ktorá by sa nemala meniť ani v rámci prestavby predstaničného priestoru. Momentálne prebieha verejné obstarávanie na dodávateľa stavby, ktorá bude spolufinancovaná z eurofondov. Podobne ako v Dúbravke však hrozí, že nepôjde o modernizáciu, ale skôr o rekonštrukciu do stavu, ktorý nebude príliš odlišný od súčasnosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Strojvůdci DB zatím neplánují další stávky

Němečtí strojvůdci zatím neplánují nové stávky a čekají na nabídku k vyjednávání od vedení železničního dopravce Deutsche Bahn (DB). Uvedl to dnes šéf odborového svazu strojvůdců (GDL) Claus Weselsky. [...] "Nyní o stávkách nediskutujeme. Čekáme na vyjednávání," řekl Weselsky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ing. Kuruc odvolán z představenstva ČD

Dozorčí rada akciové společnosti České dráhy dnes rozhodla o změnách ve složení představenstva této společnosti.

Z pozice předsedy a člena představenstva byl s okamžitou platností odvolán Daniel Kurucz. Novým předsedou zvolila dozorčí rada dosavadního člena představenstva odpovědného za ekonomiku a finance Pavla Krtka. „Dozorčí rada shledala, že dlouhodobě nefunguje komunikace mezi předsedou představenstva a vlastníkem. Jsme přesvědčeni, že pan Krtek je zárukou pozitivní změny a zároveň je v jeho osobě zachována kontinuita současného vedení. To považuji za důležité zejména s ohledem na problémy, které vznikly v minulosti a které vedení Českých drah dnes řeší,“ řekl předseda dozorčí rady ČD, a.s., Milan Feranec.

Dozorčí rada zároveň zvolila dosavadního náměstka generálního ředitele ČD pro regionální integraci Ludvíka Urbana členem představenstva. Ten je také novým místopředsedou představenstva.

Pátým členem představenstva je z rozhodnutí dozorčí rady Roman Štěrba z odboru strategického controllingu ČD.

„Konstatuji, že všichni členové představenstva jsou zevnitř firmy, a problematiku železniční dopravy tak dobře znají. Jejich úkolem je pokračovat ve stabilizaci Českých drah, udržet rating společnosti v investičním pásmu, dotáhnout převod nádraží na SŽDC a řešit řadu problémů, včetně několika složitých právních kauz, které vznikly v minulosti,“ uzavírá předseda Milan Feranec.

Ktoré trate ŽSR sú nezjazdné pre zlý stav?

Chcel by som Vás poprosiť o overenie informácie, ktoré trate v správe ŽSR sú nezjazdné pre zlý (havarijný) technický stav, respektíve je na nich zastavená nielen osobná, ale aj nákladná doprava. (Nemám na mysli trate, ktoré sa rekonštruujú). Podľa mojich informácií by to malo byť Plavecké Podhradie - Plavecký Mikuláš, Komárno - Kolárovo a Šaľa - Neded. Ešte by som Vás chcel prosiť odpoveď na otázku, či medzi traťami vo Vašej správe evidujete aj úsek Turňa nad Bodvou - Tornanádaska (Maďarsko), ktorá je tiež nezjazdná, ale nenašiel som informáciu, že by ju ministerstvo dopravy už vyradilo/zrušilo.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

LEO Express opět nasadil „náhradní státní dopravu“

Soukromý železniční dopravce Leo Express dá opět nechtěně vydělat Českým drahám. Firma o víkendu už potřetí za sebou během dvou měsíců přišla o jednu ze svých souprav, za kterou nemá náhradu a musí tak vozit cestující vlaky státního dopravce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

NC Bory Mall pozmení verejnú dopravu

Od 13. novembra 2014 príde k otvoreniu nákupného centra Bory Mall v priestore medzi Dúbravkou, Lamačom a Devínskou Novou Vsou preslávenom vyšším počtom kruhových križovatiek. V súvislosti s otvorením nákupného centra bude zavedených niekoľko úprav vo verejnej doprave ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Historický tramvajový vlečňák se vrátí na koleje

Členové libereckého Boveraclubu, kteří zachraňují historické tramvaje, si dali závazek: při příležitosti zahájení provozu na opravené trati mezi Libercem a Jabloncem příští rok v dubnu hodlají představit další zrenovované historické vozidlo. Je jím vlečný vůz z roku 1932, zvaný Plecháč.

Celou zprávu najdete na této stránce.