Dopravné správy

Z mezistátní trati je už jen cyklostezka

Po 70 letech se na trať mezi Slavonicemi a rakouským Dobersbergem vrátil provoz. Po železničním náspu se však už nebudou prohánět vlaky, ale cyklisté a bruslaři. Vznikla tu 13 kilometrů dlouhá cyklostezka. „První dvoukilometrovou etapu, která vede od nás do Fratres, jsme kolaudovali loni. Nyní se dokončuje druhá etapa do Dobersbergu, ta ale vede kompletně na území Rakouska,“ popisuje slavonický starosta Hynek Blažek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Zvýšenie cien lístkov na tatranské lanovky

V tohtoročnej letnej sezóne opäť prišlo vo Vysokých Tatrách k zvýšeniu cien lístkov na lanovky. Ceny lístkov na lanovky v strediskách Štrbské Pleso, Starý Smokovec a Tatranská Lomnica sa pre návštevníkov, ktorí si ich kupujú priamo v pokladniach lanoviek, zvýšili oproti uplynulému roku takmer vo všetkých prípadoch o 1 €.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy pošlou na Šumavu autobusy

Na letní prázdniny přichystaly České dráhy zajímavou novinku pro turisty v Jihočeském kraji. Autobusovými linkami propojí železnici s atraktivními místy a zlepší tak jejich dostupnost. ČD Bus Šumava začnou jezdit od 4. července, vždy v sobotu a neděli.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia priecestia na trati Červená Skala - Heľpa

V dňoch 27. - 29. júna 2015 bude prebiehať komplexná rekonštrukcia železničného priecestia v km 33,393 medzi žst. Červená Skala- Heľpa. Rekonštrukčné práce sú spojené s výmenou starej asfaltovej konštrukcie za novú priecestnú celogumovú konštrukciu (STRAIL) a budú realizované zamestnancami ŽSR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Letní slevy na železnici potěší nejen studenty

Železniční dopravci oznámili letní slevy pro cestující, výhody se týkají zejména studentů. Udržet žáky a studenty přes léto ve vlacích se soukromníci snaží pomocí prodloužení žákovského jízdného, České dráhy opět sází na čtrnáctidenní neomezenou jízdenku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR opravili priecestia na tratiach do Lučenca a Poltára

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v uplynulých dňoch opravili priecestie na trati Poltár - Breznička a ďalšie v úseku Lučenec - Breznička v Poltárskom okrese. Ako TASR informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková, počas prác, ktoré boli zamerané na opravu aj údržbu, bolo nahradených 25 vlakov autobusmi. „Opravy priecestí v km 18,284 Poltár - Breznička a v km 12,110 na trati Lučenec - Breznička boli vykonané výmenou drevenej konštrukcie za asfaltovú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Příběh polepšeného sprejera (nejen) vlaků

Čtyřicetiletý Tomáš Jelínek z Ústecka postříkal za svou sprejerskou kariéru nelegálně mnoho zdí a vlaků, současně se stal průkopníkem ve vyjednávání legálních ploch pro street-art. Jeho graffiti zdobily zeď ve třídě gymnázia, kostela nebo hradu. Dnes už stříká bez povolení jen doma na modely vlaků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo s traťou Breznička - Katarínska Huta

Chcel by som sa opýtať aké sú plány s traťou č. 163 Breznička - Katarínska Huta, na ktorej je pozastavená osobná aj nákladná doprava. Hovorí sa, že sa majú koľajnice rozobrať a zbytok rekultivovať. Viete mi túto informáciu upresniť? Ak dôjde k zrušeniu trate na ktoré v akom časovom úseku sa to plánuje uskutočniť.

Odpoveď na túto aj ďalšiu otázku nájdete na tejto stránke.

Ministr chce urychlit dopravní stavby

Ministr dopravy Dan Ťok chce stavebním firmám dávat bonusy za to, že zvládnou práce na silnicích před termínem. Důvodem jsou četné uzavírky na silnicích, které souvisejí s větším množstvím peněz určených na jejich opravy, a potíže, které to způsobuje motoristům. Zároveň úřad zvažuje kvůli posledním mírným zimám zkrátit zimní technologickou přestávku, během níž se práce na silnicích přerušují. Během letoška chce úřad opravit 80 kilometrů dálnic a dalších 640 kilometrů rychlostních silnic a silnic první třídy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 25. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v uplynulom týždni dva prípady zrážky vlaku s civilnou osobou. V prvom prípade prišla o život žena, ktorá prechádzala cez železničné priecestie v Ružomberku. Ďalší prípad našťastie neskončil smrťou, vlak na trati Kysucké Nové Mesto – Žilina zrazil a zranil muža, ktorý sa pokúsil o samovraždu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bruntál má „mimozemský“ dopravní terminál

Trochu mimozemsky působí nový autobusový terminál v Bruntálu. Zastřešení v podobě stotunového prohnutého křídla z oceli má symbolizovat volnost pohybu. Stavbu za bezmála padesát milionů korun dokončí v polovině prázdnin, první cestující nádraží odbaví v srpnu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR opravovali priecestia

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v uplynulých dňoch opravili priecestie na trati Poltár - Breznička a ďalšie v úseku Lučenec - Breznička v Poltárskom okrese. Ako TASR informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková, počas prác, ktoré boli zamerané na opravu aj údržbu, bolo nahradených 25 vlakov autobusmi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zahájení rekonstrukce trati Pardubice - Ždírec n.D.

V železniční stanici Chrudim se dnes uskutečnilo slavnostní zahájení revitalizace trati z Pardubic do Ždírce nad Doubravou. Práce budou zahrnovat kolejové úpravy, výstavbu nových nástupišť, rekonstrukci stávajících železničních stanic i přejezdů a modernizaci sdělovací a zabezpečovací techniky.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

ZSSK v lete v Tatrách pridáva vlaky

Na tratiach Tatranských elektrických železníc (TEŽ) denne pribudne 12 nových vlakov, čo predstavuje ponuku 150.000 nových miest na sedenie. „Železničná spoločnosť Slovensko (ŽSSK) pridá od polovice júna do polovice septembra spoje, ktoré najazdia vyše 12.000 vlakových kilometrov. V čase najväčšej turistickej sezóny, počas júla a augusta, narastie celkový rozsah dopravy na území Vysokých Tatier o 10 %,“ uviedol na tlačovej konferencii vo Vysokých Tatrách riaditeľ úseku obchodu ŽSSK Jozef Schmidt. Dodal, že električky pôjdu každú polhodinu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Děčín se ptá lidí, co s Kozí dráhou

Děčínská dopravní komise doporučila radním města, aby zvážili další využití a investice do Kozí dráhy, na jejíž provoz se skládají obce a kraj. Město ve svém zpravodaji zveřejnilo anketu, co by si lidé na trati přáli. Stále častěji se totiž objevují názory zřídit místo železnice cyklostezku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako cestovať vlakom vo Vysokých Tatrách

Prepravu vo Vysokých Tatrách zabezpečujú dva nosné dopravné systémy, ktoré prevádzkuje Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) - Tatranské elektrické železnice (TEŽ) a Ozubnicová železnica (OŽ).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parním vlakem ČD na Den květů

České dráhy vypraví tuto neděli 28. června historický parní vlak z Ostravy na městské slavnosti v Hradci nad Moravicí. V čele soupravy pojede parní lokomotiva 433.002 „Matěj“. Jízda vlaku zároveň připomene významná výročí hned tří traťových úseků, 160 let spojení Ostravy-Svinova s Opavou východ, 110. výročí trati Opava východ – Hradec nad Moravicí a 120 let od zahájení železničního spojení Opava - Kravaře.

Více informací najdete v tiskové zprávě.

RegioJet posilní linku Bratislava - Banská Bystrica

Žlté autobusy RegioJet budú na trase Banská Bystrica – Nitra – Bratislava jazdiť častejšie. Nové spoje by podľa prepravcu mali pribudnúť najneskôr od 12. júla. "Naším cieľom je chodiť ráno z Nitry v 15-minútových intervaloch a popoludní každých 30 minút v smere z Bratislavy," uviedol hovorca prepravnej spoločnosti Aleš Ondrůj.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Včasné jízdenky ČD dále zlevňují

Včasné jízdenky do Slovinska a na noční vlaky na Slovensko zlevnily
Stovky korun nyní ušetří cestující, který využije vlakový spoj z Prahy do slovinské Lublaně. ČD se podařilo po dohodě se zahraničními partnery zlevnit cenu Včasné jízdenky Evropa pro tuto trasu z původních 49 na 39 Euro, tedy z cca 1 367 Kč na 1 088 Kč. Jízdenka přitom platí na spoje railjet a EuroCity přes Vídeň a Villach. Cesta z Brna do Slovinska pak zlevnila z cca 1 088 Kč na cca 809 Kč.

Levněji lze nyní cestovat také na Slovensko. U vybraných míst k sezení a míst v lůžkových vozech vlaků Slovakia a Bohemia je snížena cena Včasné jízdenky Evropa. Ta budě nově začínat na 15 EUR (cca 420 Kč). Nižší jsou nově také ceny vybraných lehátkových a lůžkových příplatků. Ve čtyřmístném lehátkovém oddíle cestující zaplatí nově 9 EUR (cca 252 Kč) místo 10,50 EUR (293 Kč), v lůžkovém voze se 3 místy pak 12 EUR (cca 335 Kč) místo 13,50 EUR (377 Kč).

Již dříve došlo také ke zlevnění včasných jízdenek Evropa pro Rakousko a rozšíření nabídky jízdenek do Německa. Lidé při cestách do Rakouska nyní mohou uspořit až 10 Euro, tedy cca 280 Kč, na jednu cestu. Například aktuální cena jízdenky z Prahy do Salcburku, Innsbrucku, Bregenz nebo Grazu je od 670 Kč, z Brna začíná cena jízdenek do těchto míst od cca 391 Kč a z Českých Budějovic od 474 Kč.

Košičanov mesto odškodní za problémy v MHD

Kompenzácie cestujúcej verejnosti za problémy v košickej mestskej hromadnej doprave pre rozsiahlu rekonštrukciu električkových tratí košickí mestskí poslanci schválili na pondelkovom rokovaní zastupiteľstva. Mestskí poslanci sa nedozvedeli, kto to zaplatí ani od košického primátora Richarda Rašiho (Smer), ani od riaditeľa košického dopravného podniku Richarda Majzu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.