Dopravné správy

Trať Trenčín - Žilina z pohľadu rušňovodiča

Už tretíkrát sa môžete stať rušňovodičom. TABLET.TV prináša vďaka spolupráci so ZSSK tretí diel úspešného videoprojektu v štýle severských Slow TV. Dnes budeme cestovať na trati Trenčín-Žilina. Trenčín 25. apríla (Teraz.sk/Tablet.TV) - TABLET.TV vám vďaka spolupráci s Železničnou spoločnosťou Slovensko, a.s. (ZSSK) prináša ďalšiu časť videoexperimentu, aký na takejto úrovni na Slovensku ešte nikto nerealizoval.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Do oprav tratí na Liberecku půjde rekordní částka

Do modernizace, oprav a rekonstrukcí železničních tratí v Libereckém kraji půjde letos rekordních 2,44 miliardy korun. Je to zhruba tolik peněz jako za posledních osm let dohromady. Podle dlouhodobé koncepce rozvoje železnic by ale tratě v kraji potřebovaly modernizaci za více než 20 miliard. Největší objem prostředků je letos určen na zrychlení ve vybraných úsecích tratí z Liberce na Tanvald a Turnov a z Malé Skály na Starou Paku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Plánované investície ŽSR v tomto a budúcom roku

Aké významné stavebné projekty plánujete rozbehnúť v tomto a budúcom roku? Aký máte plán investičných výdavkov (výdavkov na budovanie a modernizáciu infraštruktúry pre roky 2015 a 2016)?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

O slevách ČD lidé často nevědí

Stejná trasa vlakem, ale jiná cena – nemluvíme o dvou různých dopravcích, kteří se snaží na jedné trase nalákat více zákazníků. V obou případech jde totiž o České dráhy (ČD), které sice nabízejí desítky slev, ale v systému se málokdo vyzná a pokladní často nabízejí základní, tedy tu nejdražší variantu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dve tragédie na východoslovenských koľajach

Uplynulý víkend bol na košických železničných tratiach mimoriadne tragický. Svoj život tam dobrovoľne ukončili dvaja ľudia – 62-ročná žena a 33-ročný muž. Tragédie sa stali v rozmedzí niekoľkých hodín.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Odboráři k opravárenství Českých drah

V hotelu Oddech na hřebenu Krkonoš proběhlo ve dnech 5. a 6. května společné jednání podnikových výborů OSŽ při Českých drahách a při ČD Cargo. V úvodu seznámil předseda OSŽ Jaroslav Pejša přítomné členy obou podnikových výborů se současnou situací v obou společnostech z pohledu OSŽ.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Medzi Vrútkami a Varínom pôjdu vlaky jednokoľajne

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) začnú 11. mája s opravou troch mostov medzi železničnými stanicami Vrútky a Varín. Dôvodom opráv dvoch mostov cez rieku Turiec v lokalite Dolných Vrútok s názvom Šanghaj a mosta v 1. traťovej koľaji ponad rieku Váh pri Strečne je odstránenie skorodovaných a oslabených častí mostoviek. Práce potrvajú nepretržite do 19. júna 2015.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Spojenecké bomby zničily v Chebu na 1522 vagonů

Před 70 lety bombardovali spojenci západočeský Cheb, zemřelo při tom osm stovek lidí a byla zničena třetina města včetně pro Němce strategicky důležitého nádraží. Cheb ale představoval pro spojence atraktivní terč i kvůli dalším objektům, k nimž patřila dvě letiště nebo také letecká továrna, připomněl ve Studiu 6 historik Luděk Matějíček. Nešlo zdaleka o první nálet, už předtím se bombardovací svazy zaměřily třeba na letiště a továrnu. Ale ten 8. dubna byl obzvláště ničivý.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rail Cargo Austria sa zbavuje srbskej dcéry

Rakúsky nákladný železničný prepravca Rail Cargo Austria (RCA) chce predať srbskú dcéru Trans Cargo Logistic. Dôvodom sú podozrenia z korupcie. Informoval o tom v utorok rakúsky denník Der Standard. RCA, dcérska spoločnosť rakúskeho železničného prepravcu Österreichische Bundesbahn (ÖBB) má totiž podozrenie, že firma vyplácala provízie za fiktívne, resp. nepreukázané služby, tvrdí denník. Mala pritom postupovať podľa obdobného scenára, aký ÖBB v minulosti zaznamenala aj na Slovensku, tvrdí denník.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ostravští řidiči tramvají bodovali ve Vídni

Ostravští řidiči tramvají patří k nejlepším v Evropě. Tým Dopravního podniku Ostrava to potvrdil o víkendu ve Vídni na mezinárodní soutěži v jízdě zručnosti. Lepší než ostravská dvojice byli jen Holanďané z Rotterdamu a reprezentanti domácího dopravce. Uspěli v konkurenci 23 týmů z evropských dopravních podniků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava električkovej siete DPB bude pokračovať

V modernizácii električkových tratí v hlavnom meste sa bude pokračovať. Budúci rok bratislavský magistrát plánuje začať s opravou trate z Dúbravky po tunel pod hradom. Práce by sa mali skončiť až v roku 2018 a mesto odhaduje, že náklady na obnovu trate sa vyšplhajú na vyše 60 miliónov eur. Zámer už mesto predložilo na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výluky na tratích z Prahy do Neratovic a Berouna

Po víkendu čekají cestující na železnici výluky na tratích mezi Prahou a Neratovicemi a mezi Prahou a Berounem přes Rudnou. Část vlaků bude nahrazena autobusovou dopravu. Rovněž nebudou jezdit vlaky mezi pražskými Vršovicemi a hlavním nádražím. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trenčianske mosty po vojne a dnes

Zničením oboch mostov, cestného aj železničného, sa skončila druhá svetová vojna v Trenčíne. Oba sa museli stavať naraz. Náhoda chcela, že po sedemdesiatich rokoch sa situácia opakuje. Trenčín opäť prežíva stavbu dvoch mostov naraz, cestného aj železničného.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Břeclav má železniční stanici budoucnosti

Vlaky projíždějící rychlostí až 160 kilometrů v hodině, nová nástupiště a podchody a rekonstrukce části stanice. Novinky, které břeclavskému nádraží přinesla sedm let trvající modernizace železničního uzlu. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) do ní investovala přes tři miliardy korun. Břeclavská železniční stanice nyní patří k nejmodernějším v zemi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Arriva sa chystá vstúpiť na slovenské koľaje

Arriva mieri ako tretí súkromný dopravca na slovenské železnice. Svojimi službami chce spojiť Trenčín s Prahou. Pripravovaným spojením plánuje osloviť najmä študentov, pre ktorých vypraví vlak v piatok popoludní z Prahy na Slovensko.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poznámka redakcie VLAKY.NET: Arriva určite nebude tretí súkromný dopravca, nakoľko je to dcérska spoločnosť štátnej Deutsche Bahn.

Stávka německých strojvůdců zítra končí, ale ...

Podle dostupných informací skončí stávka části strojvedoucích v Německu zítra 10. května v 9:00 hodin. Po ukončení stávky provoz v Německu nebude plně obnoven, ale ještě celou neděli 10. května pro všechny denní vlaky (EC) bude platit omezený jízdní řád. Znamená to, že všechny EC vlaky 10. května budou do Německa zajíždět pouze do/z stanice Dresden Hbf. (dále náhradní autobusová doprava v úseku Dresden Hbf. - Berlin Hbf. a zpět).

Noční vlaky, které jedou v noci 10./11. května 2015, pojedou už bez omezení.

V ČR zmarili plán teroristického útoku na vlak

Česká prokuratúra v stredu informovala o zadržaní šiestich osôb, ktoré sa údajne chystali v krajine spáchať teroristický útok na vlak. Podľa vyjadrenia hovorkyne štátneho zastupiteľstva v Prahe Štěpánky Zenklovej trom spomedzi neidentifikovaných podozrivých v prípade usvedčenia z terorizmu hrozí doživotný pobyt vo väzení.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Špindl bude mít nové lanovky až za rok

Skiareál Špindlerův Mlýn chystá před další zimní sezonou investice za 100 milionů korun. Přes léto bude modernizovat zasněžovací systém a rozšiřovat stávající sjezdové tratě. Nových lanovek a sjezdovek se lyžaři dočkají až za rok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestavba električkových tratí v Košiciach napreduje

Vodiči musia od nedele 10. mája počítať s ďalšími obchádzkami pre rekonštrukciu električkových tratí v Košiciach. Už aj tak masívne obmedzenia dopravy rozšíri výluka na križovatke Trieda SNP – Bardejovská (pri Spoločenskom pavilóne). „O obmedzeniach budú vodiči informovaní v uzloch Trieda SNP – Alejová – Moldavská a Popradská – Bardejovská,“ uviedol autor dopravného riešenia Pavel Titl z PT Inžiniering.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky na Slovácku a Valašsku zrychlí

Nejen železnice z Otrokovic do Vizovic, ale i další tři tratě procházející regionem na Slovácku a Valašsku projdou zásadními úpravami. Dojde na elektrifikaci i zvýšení rychlosti. Změní se také nádraží ve Vsetíně. Začít se má za čtyři roky.

Celou zprávu najdete na této stránce.