Dopravné správy

S Levočskou púťou ožije aj železnica

Plánujete sa zúčastniť na Levočskej púti? Alebo sa cez víkend 4. a 5. júla chystáte do tohto historického mesta na Spiši z iných dôvodov? Aj tento rok môžete využiť spolu 7 párov osobných vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko na linke Spišská Nová Ves – Levoča a späť. Osobná doprava bola na tejto trati zastavená v roku 2003, počas Levočskej púte sa však vlaky na Spiš pravidelne vracajú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brněnské šalinové šaškec

Brno zažívá dopravní operaci „kulový blesk“. Jen co se rozjely po ulici Milady Horákové první tramvaje, po Minské a Horově jezdit přestaly. A tím výčet výluk ani zdaleka nekončí. Na ulici Milady Horákové začalo být od pátku po více než roce a čtvrt opět rušno. Den před 65. výročím justiční vraždy političky, po které je rušná ulice pojmenovaná, se nově zrekonstruovaná třída slavnostně otevřela.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Novinkou tohto leta je prázdninový cyklovlak

Novinkou tohto leta je prázdninový cyklovlak. Prvý krát pôjde 4. júla 2015 zo Zvolena do Hronca s plánovaným odchodom 6:28 a naspäť 16:28. Druhý krát pôjde 8. augusta 2015 zo Zvolena do Banskej Štiavnice s plánovaným odchodom 7:30 a naspäť 16:40.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha vsází na železniční dopravu

Prahou možná povedou nové železniční linky, přičemž ty stávající by měly být prodlouženy. Radní si schválili studii rozvoje železniční dopravy v hlavním městě. Kdy by mohly být nové linky zřízeny, není zatím jasné. V hlavním městě nyní fungují více než dvě desítky linek označených písmenem S a denně vlaky v rámci pražské integrované dopravy přepraví více než 117 tisíc cestujících.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O novej zastávke v Handlovej

Dobrý deň, prosím Vás o vyjadrenie k vybudovaniu železničnej zastávky na Morovnianskej ceste v Handlovej.
1. Je pre železnice táto zastávka zaujímavá z hľadiska získania nových cestujúcich?
2. Koľko ľudí sa prepraví vlakom z Handlovej do Prievidze (za týždeň)?
3.Je táto trať rentabilná pre železnice?
4. Koľko vlakov premáva na trati a ako často? Nejaké zaujímavosti z tejto trasy, napr. názvy vlakov?
5. V akom štádiu je momentálne príprava na výstavbu zastávky?
6. Aký je predpokladaný rozpočet na výstavbu zastávky?
7.Čo všetko sa vybuduje, pripadne čo projekt zahŕňa?
8. Mesto Handlová v minulosti už malo vypracovanú projektovú dokumentáciu na vybudovanie zastávky, ktorú podľa slov primátora aj poskytlo, nie je možné tuto dokumentáciu použiť? Ak nie, tak prečo?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Závažných nehod na železnici letos výrazně ubylo

Množství nehod a úmrtí chodců na železnici se v letošní první polovině roku výrazně snížilo. O život při střetu s vlakem přišlo 90 lidí, v meziročním srovnání jde o snížení počtu úmrtí o 33 osob. Ještě větší pokles nastal u smrtelných nehod na železničních přejezdech, kde zemřelo osm osob proti loňským 20 úmrtím v prvním pololetí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Premávka košickej MHD počas prázdnin

Počas letných školských prázdnin, od pondelka 6. júla do 31. augusta 2015, bude počas pracovných dní MHD premávať podľa cestovných poriadkov platných v režime Pracovné dni (školské prázdniny).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zmatený článek o zmatku ve vlaku

Úzkostlivé dodržování drážních předpisů zřejmě stálo za sporem cestujícího a zaměstnance drah v České Třebové. Ten odmítl vyložit z vlaku bicykly muže a jeho manželky. Pár tak měl pokažený začátek dovolené, muž navíc musel ženu dočasně opustit a jet do Pardubic, kde konflikt urovnávali strážníci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka redakce: Ten článek moc smyslu nedává. Nabízí se ovšem zamlčený pravý důvod toho konfliktu - cestující zřejmě chtěl vyložit kola pomocí plošiny pro vozíčkáře.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 26. týždeň

Uplynulý týždeň sa na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) nezaznamenala ani jedna zrážka vlaku s civilnou osobou. Na trati Kvetoslavov – Lehnice sa však odohrala zrážka osobného vlaku s osobným cestným motorovým vozidlom na aktívnom (zabezpečenom) priecestí. Vodič vozidla z miesta nehody ušiel, evidenčné číslo auta sa nebolo zistené. Dôsledkom tejto nehody bola od 15:11 h do 16:28 h prerušená vlaková doprava, zmeškaných bolo 7 vlakov celkovo 330 minút. Okolnosti vzniku tejto nehody objasňuje polícia, ktorá uvíta akékoľvek informácie o poškodenom vozidle prípadne o jeho vodičovi (či vodičke), ktorý svojím bezohľadným správaním a nerešpektovaním výstrahy ohrozil bezpečnosť cestujúcich vo vlaku, plynulosť železničnej dopravy a spôsobil škodu na súprave vlaku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stávky na německé železnici jsou zažehnané

Na německé železnici už nehrozí další stávky. Odborový svaz strojvůdců se totiž dohodl s vedením Deutsche Bahn na nové kolektivní smlouvě. Oznámili to společně durynský premiér Bodo Ramelow a braniborský expremiér Matthias Platzeck, kteří vedli zprostředkované jednání mezi odbory a dopravcem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V košickej MHD platia zvýhodnenia pre cestujúcich

Cestovanie mestskou hromadnou dopravou (MHD) v Košiciach bude od stredy 1. júla do konca októbra výhodnejšie. Tzv. kompenzácie schválené Mestským zastupiteľstvom (MsZ) platia vzhľadom na dopravné obmedzenia v meste pre modernizáciu električkových tratí. Bezplatne budú môcť cestovať MHD motoristi v pondelky a piatky pri preukázaní sa vodičským oprávnením a technickým preukazom vozidla. Zvýhodnenia sa ďalej týkajú cestovných lístkov. Jednorazový neprestupný lístok do štyroch zastávok sa bude považovať za prestupný lístok na 30 minút. Prestupný lístok na 30 minút bude platný hodinu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cenová válka o cestující z Prahy do Vídně či Berlína

Tvrdý konkurenční boj autobusových dopravců o cestující na trase Berlín - Praha - Vídeň přinesl další výrazné zlevnění jízdenek na této trase. Za týden spadly ceny o polovinu na nejnižší hodnotu v historii. Ceny jízdenek z Prahy do Berlína tak klesly na 250 korun, do Vídně dokonce jen na 190 korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavu čaká výluka električiek

Z dôvodu rekonštrukcie koľajovej križovatky Jesenského - Štúrova bude od 4. júla 2015 približne do konca septembra vylúčená premávka liniek 2 a 4 na Jesenského, Mostovej a nábreží. V úseku Dúbravka - Karlova Ves - Most SNP bude od 6. júla zavedená posilová električková linka 6.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zpověď plzeňské „dámy na kolejích“

Tramvaj v Plzni řídí od mládí, letos už šestadvacátým rokem. „Věřím tomu, že kdyby mi zavázali oči a nebyl by hustý provoz, tak bych v klidu dojela do další zastávky,“ říká řidička tramvaje Markéta Jánská. V práci si často musí poradit i s opilci a nevychovanými pasažéry. Při jednom z konfliktů kdysi přišla o tři zuby.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavský kraj rozšíri integrovanú dopravu

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) [...] rozhodnutím svojho zastupiteľstva schválil zavedenie III. etapy Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK). Krajskí poslanci tak urobili deň po tom, čo rozšírenie integrovanej dopravy schválili poslanci hlavného mesta SR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brutální útok v pražském metru

Pražská policie hledá holohlavého agresora v pruhovaném triku, který začátkem měsíce bezdůvodně napadl a shodil do kolejiště ve stanici metra Kobylisy sedmapadesátiletého muže. Za ublížení na zdraví mu momentálně hrozí až tři roky za mřížemi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR zverejnili formulár na podávanie podnetov

Železnice Slovenskej republiky, Bratislava (ŽSR) dnes (29.06.2015) zverejnili na svojej webovej stránke formulár na podávanie podnetov v zmysle zákona č. 307/2014 Z.z. o niektorých opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti.

Správu nájdete na tejto stránke a formulár je k dispozícii na tejto adrese.

Praha po prázdninách rozšíří noční MHD

Od září budou jezdit v Praze o víkendech noční tramvaje a autobusy častěji. Jejich interval se zkrátí na dvacet minut ze současné půl hodiny. Důvodem je přeplněnost spojů. Praha tak nabídne srovnatelné noční cestování jako ostatní evropské metropole.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žilinská MHD počas letných prázdnin

Počas letných prázdnin, od stredy 1. júla 2015 do pondelka 31. augusta 2015 bude MHD premávať podľa cestovných poriadkov platných pre dni školských prázdnin. V režime prevádzky "pracovný deň - školské prázdniny" pôjdu všetky trolejbusové linky a autobusové linky 21 a 22. Ostatné autobusové linky budú premávať bez obmedzenia.

Stručnú správu nájdete na tejto stránke.

20 let od vlakové tragédie, jaká dnes už nehrozí

Dvacet let uplynulo ve středu 24. června od největšího železničního neštěstí v novodobé české historii. U Krouny na Chrudimsku při něm zahynulo 19 lidí. Kvůli neopatrnosti při posunu tehdy železničářům ujely nákladní vagony a smetly protijedoucí motorový vlak. Jeden z posunovačů pil při práci alkohol.

Celou zprávu najdete na této stránce.