Dopravné správy

Výhodné letní cestování s Českými drahami

Cestování vlaky Českých drah v červenci a srpnu zpříjemní „Jízdenka na léto 2015“. Za cenu od 990 Kč umožní 14 po sobě jdoucích dní cestovat 2. třídou všech vlaků Českých drah bez omezení počtu ujetých kilometrů. Jízdenky je už teď možné koupit v předprodeji u všech pokladních přepážek nebo v eShopu ČD. Další informace najdete v přiložené tiskové zprávě.

Stavba železničného mosta hnevá vodákov

Chcem sa u Vás informovať. Trenčianski vodáci sa sťažujú na výstavbu nového železničného mosta. Majú sťaženú plavbu. V plavebnej dráhe sa totiž nachádzajú železné tyče. Budem Vám vďačná, ak mi odpoviete na nasledujúce otázky.

Otázky a odpovede nájdete na tejto stránke.

Pražské letiště bude čekat na vlaky ještě sedm let

Vlaky na pražské Letiště Václava Havla budou jezdit nejpozději v roce 2022. Počítá s tím Správa železniční dopravní cesty, která také plánuje, že v roce, kdy skončí současné programovací období Evropské unie, bude mít i zmodernizovanou většinu tratě z Prahy do Kladna. Z ní budou vlaky na letiště odbočovat. Pravděpodobně ale nebude v té době hotové vše. Pokud se nepodaří vše dokončit o rok později, bude muset dokončení stavby zaplatit stát.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výstavba električky do Petržalky napreduje

Výstavba električkovej trate do Petržalky napreduje v súlade s aktualizovaným harmonogramom prác, ktorý predpokladá dokončenie celej stavby do 15. decembra tohto roka. Konštanovali to [...] primátor Bratislavy a hlavná dopravná inžinierka mesta na kontrolnom dni na stavbe petržalskej električky. Primátor zároveň informoval o predpokladaných termínoch dokončenia niektorých častí, ktoré spôsobujú obyvateľom mesta obmedzenia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DP Praha loni vykázal zisk 316 milionů

Pražský dopravní podnik (DPP) vykázal v loňském roce zisk 316 milionů korun. Na jízdném utržil téměř 4,4 miliardy korun a přepravil více než 1,16 miliardy cestujících. Vyplývá to ze závěrky hospodaření DPP, kterou budou v úterý projednávat pražští radní. Takzvané kompenzace od města činily loni asi 11,61 miliardy korun, což bylo o zhruba 810 milionů korun více než v roce 2013.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka medzi Púchovom a Žilinou pokračuje

Výluka na hlavnom železničnom ťahu v úseku Púchov - Žilina a späť pokračuje. Práce budú prebiehať od pondelka 15. júna do utorka 30. júna 2015. Výluka obmedzí celkovo 9 osobných vlakov, počas pracovných dní. Na trase zo Žiliny do Púchova zasiahne výluka 5 osobných vlakov a v opačnom smere z Púchova do Žiliny 4 osobné vlaky, ktoré budú v celej, resp. v časti trasy nahradené autobusmi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Frecciarossa 1000 - nejmodernější vlak Evropy

Mezi italskými velkoměsty Milán a Řím a Neapol byl uveden do pravidelného provozu rychlovlak Frecciarossa 1000. Do prosince má dosahovat rychlosti až 360 kilometrů za hodinu a teoreticky může jezdit i čtyřsetkilometrovou rychlostí, což z něj činí nejrychlejší vlak Evropy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo spôsobuje meškanie slovenských vlakov?

Rád by som vás poprosil o stručné vyjadrenie na jednu vec. Meškania vlakov na trati Bratislava - Košice môžu byť čiastočne spôsobené modernizáciou koridorov, ktorú zabezpečuje ŽSR. Aký veľký vplyv má stav infraštruktúry na meškanie vlakov? Sú meškania spôsobené vo významnej miere práve stavom infraštruktúry alebo si za meškania podľa vás môžu väčšinou dopravcovia sami? 

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Nové karlovarské nádraží à la kávové zrno

Co nevidět začne v Karlových Varech výstavba nové odbavovací haly vlakového horního nádraží. Potrvá rok. Ostudně zchátralou budovu nahradí stavba ze skla a oceli. Celý projekt bude stát téměř sto milionů korun, investor počítá s využitím evropských peněz.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia mosta pri Malackách spomalí vlaky

Vybrané vlaky Železničnej spoločnosti Slovensko na trase Bratislava - Kúty (trať č.110) obmedzia počas najbližších dní stavebné práce na trati. Práce budú prebiehať od utorka 23. júna 2015 do odvolania. Nepretržitá výluka zasiahne denne jeden vlak EuroCity (EC) a 3 osobné vlaky, ktoré vplyvom výluk prídu do stanice Malacky zmeškané cca do 15 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Slovenská vozíčkářka kritizuje České dráhy

„Nebojte se, neuvízla jsem v Alcatrazu,“ připsala k fotografii na sociální síti vozíčkářka slovenského původu, která na cestě mezi Prahou a Hradcem Králové jela ve voze určeném k přepravě balíků. Podle ní je cestování pro handicapované lidi stejné jako před 20 lety. České dráhy, oceněné za svoje služby pro lidi s handicapem, se však důrazně brání.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prístup na zastávku Bratislava Železná studienka

Prosím, kde máme adresovať požiadavku na sprístupnenie zástavky Ba-Železná studienka od Lamača pre chodcov a cyklistov? Momentálne chodia ľudia po tratia už tam boli smrteľné nehody.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Nezodpovědní šotouši hazardují se svými životy

Příznivci vlaků, kteří stojí v oranžových vestách se stativy a fotoaparáty podél tratí a čekají na ten nejlepší záběr projíždějícího vlaku, nikomu nevadí. Ale jen do té doby, než se k projíždějícím soupravám přiblíží blíž, než je rozumné. Jako se to stalo nedávno u Dlouhé Třebové.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nízkopodlažné spoje v prímestskej doprave BSK

Cestujúci prímestskou autobusovou dopravou v Bratislavskom kraji budú mať lepší prehľad o tom, kedy môžu využiť nízkopodlažný autobus. Prepravca označuje po novom nízkopodlažné spoje piktogramom priamo v cestovných poriadkoch. "Ide o významnú novinku, keďže doteraz boli takto označované iba autobusy MHD," vysvetlil Peter Sádovský, generálny riaditeľ spoločnosti Slovak Lines, ktorá zabezpečuje prímestskú autobusovú dopravu v Bratislavskom kraji.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Policie vyložila z nočních vlaků 12 běženců

Dvanáct cizinců ze Sýrie, Afghánistánu a Gambie zadržela bez cestovních dokladů v noci na neděli břeclavská policie. Devět z nich se chtělo přes Česko dostat nočním rychlíkem do Vídně, zbytek měl namířeno do Berlína. Nočního zátahu na nelegální imigranty se kromě cizinecké policie zúčastnili i policisté ze speciální pořádkové jednotky a obvodního oddělení v Břeclavi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR budú rekonštruovať priecestie v Párnici

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zrealizujú v prvej polovici budúceho týždňa od 23. do 25. júna rekonštrukciu železničného priecestia pri stanici v dolnooravskej obci Párnica. Odhadované celkové náklady tejto investície z vlastných zdrojov ŽSR sa pohybujú na úrovni 100.000 eur. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ve mezistátním vlaku zadrželi falešné Portugalce

Cizinecká policie zadržela v mezinárodním vlaku do Německa dva Iráčany s padělanými doklady. Nyní jim hrozí trest za padělání a pozměnění veřejné listiny. „Ve středu v ranních hodinách prováděli policisté cizinecké policie pobytovou kontrolu v mezinárodním vlaku EN 476 Metropol mezi stanicemi Ústí nad Labem a Děčín ve směru do Německa. Ve vlaku kontrolovali policisté dva muže, kteří předložili ke kontrole totožnosti portugalské občanské průkazy,“ uvedla policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Problém autobusov RegioJet je zažehnaný

Zdá sa, že problém žltých autobusov RegioJet z Banskej Bystrice do Bratislavy, kde sa objavili nejasnosti okolo udelenia licencie, je zažehnaný. Ako totiž dopravca dnes informoval, opäť získali platnú licenciu na autobusovú linku Banská Bystrica – Nitra – Bratislava a v najbližšom období sú dokonca rozhodnutí spoje medzi Banskou Bystricou a Bratislavou posilniť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Slovák dal postřílet spišské Němce u moravské trati

Před sedmdesáti lety došlo na návrší nedaleko Přerova k jedné z nejbrutálnějších protiněmeckých odvet. V noci z 18. na 19. června 1945 zde českoslovenští vojáci vedení ambiciózním rozvědčíkem Karolem Pazúrem postříleli tři stovky spišských Němců, včetně čtyřiasedmdesáti dětí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Viedenčania preferujú hromadnú dopravu

Až 41 percent Viedenčanov nevlastní osobné auto. V porovnaní so spolkovými krajinami Rakúska je to jednoznačne najvyšší podiel. Priemerne stojí jedno auto vo Viedni nevyužívané viac ako 23 hodín denne. Hlavnými dôvodmi je neustále sa rozrastajúca sieť mestskej hromadnej dopravy a rad alternatívnych možností mobility.

Celú správu nájdete na tejto stránke.