Dopravné správy

Praha po prázdninách rozšíří noční MHD

Od září budou jezdit v Praze o víkendech noční tramvaje a autobusy častěji. Jejich interval se zkrátí na dvacet minut ze současné půl hodiny. Důvodem je přeplněnost spojů. Praha tak nabídne srovnatelné noční cestování jako ostatní evropské metropole.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žilinská MHD počas letných prázdnin

Počas letných prázdnin, od stredy 1. júla 2015 do pondelka 31. augusta 2015 bude MHD premávať podľa cestovných poriadkov platných pre dni školských prázdnin. V režime prevádzky "pracovný deň - školské prázdniny" pôjdu všetky trolejbusové linky a autobusové linky 21 a 22. Ostatné autobusové linky budú premávať bez obmedzenia.

Stručnú správu nájdete na tejto stránke.

20 let od vlakové tragédie, jaká dnes už nehrozí

Dvacet let uplynulo ve středu 24. června od největšího železničního neštěstí v novodobé české historii. U Krouny na Chrudimsku při něm zahynulo 19 lidí. Kvůli neopatrnosti při posunu tehdy železničářům ujely nákladní vagony a smetly protijedoucí motorový vlak. Jeden z posunovačů pil při práci alkohol.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pozvánka na stretnutie k bezpečnosti na priecestiach

Vážené dámy, vážení páni, v súvislosti s odštartovaním preventívno-bezpečnostnej letnej kampane o bezpečnosti na železničných priecestiach, dovoľujeme si Vás pozvať na krátke stretnutie a ukážku kontroly dodržiavania zákonných ustanovení týkajúcich sa bezpečnosti pri prechádzaní cez železničné priecestia ...

Celú pozvánku nájdete na tejto stránke.

ČD jezdí už s tisícovkou klimatizovaných vozů

V létě pravidelně roste zájem o klimatizované prostory a vlakové soupravy. Také v nadcházejících dnech mají podle předpovědi meteorologů přijít opravdové letní teploty, a proto lze očekávat, že bude zájem o prostory s klimatizací. Pro cestující Českých drah je dobrá zpráva, že klimatizace dnes není doménou jen vlaků vyšší kvality typu EuroCity nebo InterCity, ale stále častěji jsou jednotlivé vozy s klimatizací zařazeny také do běžných rychlíků. Postupně se tak mění také vnitrostátní rychlíkové linky na trasy s klimatizovanými soupravami. Klimatizované jsou také desítky vlakových jednotek, které obsluhují osobní zastávkové spoje. Díky tomu dnes cestující naleznou klimatizaci v mnoha stovkách takových spojů po celé České republice.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Ukrzaliznycju čaká zásadná premena

Minister pre infraštruktúru Andrij Pyvovarskij informoval o novej organizačnej štruktúre železníc na Ukrajine. Portál časopisu Railway Gazette International uviedol, že v návrhu zákona, ktorý schválila vláda, príde do parlamentu v októbri. Poslanci by mali o ňom rozhodnúť ešte pred koncom tohto roka. Pyvovarskij povedal, že súčasná štruktúra Ukrajinských železníc (UŽ) je neefektívna s veľkým množstvom problémov a podfinancovaná.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Některá nádraží zůstanou Českým drahám

Na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) nakonec nepřejdou všechna nádraží v zemi, jak se původně slibovalo. Z převodu za miliardy korun je nakonec vyjmuto celkem 18 stanic včetně dvou ze tří nejpoužívanějších. Čeká se buď na dořešení dlouhodobých smluv nebo je správci železnice nechtějí. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Samovraždy na sieti ŽSR

Dobrý deň, touto cestou by sme Vás chceli požiadať o poskytnutie informácií k pripravovanému príspevku. Zaujímal by nás počet samovrážd na tratiach, počas tohto roka? Má ŽSR v pláne nejaké systémové riešenie, aby tých samovrážd a podobných prípadov bolo v budúcnosti čo najmenej?

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zlevněné kupony pražské MHD jdou na odbyt

Zlevněné roční kupony na pražskou MHD si za necelých deset dnů koupilo více než 8500 cestujících. [...] Postupně se tak vyrovnává výpadek předplatitelů, kteří se na přelomu roku rozhodli počkat na slevu jízdného. Na základě slibu politiků mohou lidé od začátku července jezdit na roční kupony za 3650 korun místo původních 4750 korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Premávka bystrickej MHD počas letných prázdnin

Počas letných prázdnin od stredy 1. júla 2015 do pondelka 31. augusta 2015 bude MHD v pracovných dňoch premávať podľa cestovných poriadkov platných pre pracovný deň - školské prázdniny. V čase platnosti prázdninového cestovného poriadku nepremávajú spoje označené na zastávkových cestovných poriadkoch písmenom "c".

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČR nesplní limity EU ve snížení emisí dopravy

Snížení emisí skleníkových plynů ze spalování pohonných hmot stanovené evropskou směrnicí do konce roku 2017, respektive 2020, není v Česku reálné. Uvedli to zástupci České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Japonsko oplakáva mačaciu prednostku stanice

Japonsko oplakáva mačku Tama, ktorá slúžila ako prednostka železničnej stanice v dedinke Kišigawa v provincii Wakajama na východe krajiny. Mačka so železničiarskou šiltovkou na hlave bola obľúbená aj u turistov, ktorí len kvôli nej merali cestu do odľahlej dediny.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministr dopravy neskáče, jak Jančura píská

Dálkové spoje mezi Prahou a Žilinou bude nejspíše ministerstvo dopravy dál objednávat za 386 milionů korun ročně u Českých drah. Ministr dopravy Dan Ťok nechce přistoupit na nabídku RegioJetu, aby od prosince 2016 stát ukončil objednávku vlaků na trasách Ex1 a Ex2, které zahrnují vlaky do Žiliny a na Slovácko.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do Bratislavy prúdia ďalšie autobusy SOR NB 18

Bratislavský dopravný podnik obdržal v stredu 24. júna 2015 prvé dva autobusy SOR NB 18 City z ďalšej 25-kusovej dodávky. Vozidlá budú zaradené do vozovne Petržalka a budú vypravované na linky, ktoré obsluhuje táto vozovňa. Dopravný podnik očakáva, že do konca júna príde spolu 10 nových autobusov a zvyšných 15 bude dodaných v letných mesiacoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ROPID má po 7 letech opět ředitele

Dopravní expert Petr Tomčík je novým ředitelem organizace ROPID, která v Praze a části Středočeského kraje objednává veřejnou dopravu a sestavuje jízdní řády. Více než sedm let vedl ROPID Pavel Procházka, který však nebyl jmenovaným ředitelem, nýbrž ho město pouze pověřilo řízením.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stavba nového Starého mosta beží vo dne i v noci

Na stavbe nového Starého mosta sa pracuje už vyše roka. Ak by projekt nestihli dokončiť do konca decembra, Bratislava príde o peniaze z eurofondov. Na Starom moste aj výstavbe piliera sa podľa slov riaditeľa stavby Petra Tekeľa zo spoločnosti Eurovia pracuje nepretržite vo dne i v noci. Robotníci montujú ďalších 30 metrov oceľovej konštrukcie. Ak pôjde všetko podľa plánu, ďalší výsuv by sa mal zrealizovať 1. júla. zatiaľ je Starý most vysunutý nad Dunajom 165 metrov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražská MHD přejde na prázdninový režim

Pražská městská hromadná doprava se i letos přizpůsobí nižší prázdninové poptávce. Prodlouží se intervaly metra, tramvají i autobusů, v provozu nebude tramvajová linka 4 a školní autobusové spoje. Úpravy budou platit od středy 1. července do soboty 29. srpna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava modernizuje vozovňu trolejbusov

V rámci modernizácie vozovní dopravného podniku prechádza v súčasnosti rekonštrukciou aj vozovňa trolejbusov na Hroboňovej ulici. Okrem modernizácie údržbárskeho zázemia vozovne už bola vybudovaná aj protihluková stena pozdĺž Bohúňovej ulice do výšky približne 6 metrov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha 6 prosazuje podzemní vedení tratě na letiště

Vedení Prahy 6 bude žádat, aby trať z Masarykova nádraží na letiště vedla v úseku mezi Dejvicemi a Veleslavínem v tunelu. Nedávné rozhodnutí rady potvrdili zastupitelé. Původní projekt s plně zahloubenou variantou nepočítá. Podle Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) by taková stavba byla o 3,3 miliardy dražší.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Skrášlenie podchodu v žst. Pezinok

Chcem sa informovat ohladom obnovenia/skraslenia zeleznicnej stanice v meste Pezinok. ŽSR su majitelmi tohto priestoru. V tychto dnoch podchod skrasluju viacere kresby symbolizujuce mesto Pezinok. Chcem sa preto informovat: -Z akej strany prisla iniciativa na esteticke skraslenie podchodu v Pezinku? -Ako tuto myslienku podporili samotne ŽSR? -Ako hodnotite tuto iniciativu? Bolo podla Vas potrebne zrevitalizovat tento podchod v Pezinku? Ako sa pozerate aj na samotne graficke prevedenie obnovy podchodu? Je to sposob akym mozno skraslit aj ine podchody a pomaha to bojovat aj proti grafity?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.