Dopravné správy

JHMD žalují dva kraje o 40 milionů

Přetahovaná Jindřichohradeckých místních drah (JHMD) a krajů o peníze na dopravu dospěla k žalobě. Tu v podobě návrhu na zahájení správního řízení poslal jihočeský dopravce na ministerstvo vnitra. Po Jihočeském kraji a Vysočině žádá provozovatel úzkokolejky 40 milionů korun. Kraje jakékoli nároky ze strany JHMD odmítají. Jde o první spor tohoto druhu mezi objednatelem dopravy a železničním dopravcem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Terminál v Moldave obslúži 10 párov vlakov

V čase vrcholiacich stavebných prác na novom termináli integrovanej osobnej dopravy (TIOP) Moldava nad Bodvou bol zverejnený konečný návrh GVD pre obdobie platnosti 2015/2016. Na jeho základe sa zavádza pravidelná osobná doprava na trase Košice – Moldava nad Bodvou – Moldava nad Bodvou mesto. Naproti tomu, úsek Moldava nad Bodvou – Turňa nad Bodvou o pravidelnú dopravu príde.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

O počátcích plzeňské Škodovky

Od narození Emila Škody uplyne letos v listopadu sto sedmdesát šest let. Zakladatel Škodovky je považován za průkopníka v podnikání. Jako plzeňská legenda patřil mezi osobnosti evropské úrovně, které se nebály podnikatelských rizik. Ze Škodovky dokázal vybudovat největší zbrojovku rakouskouherské monarchie se čtyřmi tisíci zaměstnanci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nebezpečnosť priecestia v Rači

Dobrý deň, včera večer približne medzi 22,30-23,30 sme prechádzali koľaje po otvorení rampy medzi Vých. nádražím a Račou a v polovici koľajiska sa náhle uzavreli závory. Ostali sme v hrôze stáť. boli sme dve takže jedna rýchle vystúpila a zdvihla závoru.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Stavebnictví táhnou hlavně zakázky SŽDC

Rozkopané silnice, zpoždění vlaků nebo uzavírky cest - v letošním roce čím dál častější obrázek. Do dopravní infrastruktury šlo za prvních osm měsíců roku o 40 procent peněz víc, než za stejné období loni. A největší část připadla na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC). Na výstavbu nebo opravu nových tratí šla bezmála pětina všech peněz, které zamířily do stavebnictví. Vyplývá to z analýzy, kterou vypracovala inženýrská a poradenská společnosti ÚRS Praha.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žlté autobusy z Bratislavy do Viedne čo najskôr

Súkromná spoločnosť RegioJet, a.s. by chcela začať prevádzkovať medzinárodnú autobusovú linku z Bratislavy do Viedne cez letisko vo Schwechate čo najskôr, neoficiálne v najbližších týždňoch, resp. do októbra. O vydanie licencie na uvedenú autobusovú linku už požiadala ministerstvo dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Budapešti vyjely první trolejbusy ze Škodovky

V Budapešti vyjely první trolejbusy vyrobené konsorciem firem Škoda Electric a Solaris. Budapešťský dopravní podnik jich objednal 36, na další desítky má opci. Objem současné dodávky je 520 milionů Kč ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestujúcich DPB vozí už 24 nových električiek

Od 4. septembra 2015 sa do premávky s cestujúcimi zaradilo ďalších 5 nových nízkopodlažných jednosmerných električiek Škoda 29T ForCity Plus #7405 až 7409. Spolu je už v premávke 9 nových jednosmerných električiek, ďalšie 3 dodané (s číslami 7410 až 7412) čakajú na zaradenie do premávky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Maďaři posílají migranty vlaky do Rakouska

V průběhu soboty překročilo maďarsko-rakouské hranice 8500 uprchlíků. Ti pak směřují většinou dál do Německa. „Tranzitní zóna u Východního nádraží je téměř prázdná,“ hlásí televize. Migranti, kteří se v tranzitní zóně zdrželi několik dní, už odjeli, a nově příchozí nasměruje policie a pracovníci státních železnic MÁV přímo do vlaků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet pokračuje v boji proti korupcii

Súkromný vlakový a autobusový dopravca RegioJet, a.s. opäť čelí problému s už vydanou licenciou na diaľkovú autobusovú linku Banská Bystrica - Nitra - Bratislava. Prokurátor Peter Molčan z Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici v polovici augusta podal protest proti udeleniu tejto licencie. Zdôvodnil to tým, že každý cestovný poriadok v autobusovej doprave musí zahŕňať iba identické spoje, ktoré musia mať začiatočnú a konečnú zastávku a zastavovať na všetkých zastávkach.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Migranti prospěli autobusům mezi Prahou a Budapeští

Nečekaný dopad má uprchlická krize na autobusové dopravce. Pro cesty mezi Prahou a Budapeští si začínají častěji vybírat přímé autobusy, aby nemuseli přestupovat na slovensko-maďarských hranicích. Autobusová spojení jsou tak rychle vyprodávána a dopravci musí přidávat posily.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo sa robí v žst. Bratislava-Petržalka

Na stanici Bratislava-Petržalka v súčasnosti prebiehajú rekonštrukčné práce /natieranie/, ide len o údržbu či sa jedná o väčšie opravy? Dva z troch eskalátorov sú mimo prevádzky. Rieši ŽSR tento problém?

Odpovede nájdete na tejto stránke.

Post šéfa ústeckého DP za odměnu?

V konkurzu na ředitele Dopravního podniku města Ústí nad Labem vyhodnotila výběrová komise jako nejlepšího kandidáta předsedu ústecké ODS a městského zastupitele Libora Turka. Ústecká opozice to vnímá jako odměnu za pomoc při převratu na magistrátu. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

O trati Leopoldov - Lužianky - Kozárovce

Dobry den, prosim Vas o odpovedanie na nasledujuce otazky. Ide o trat c. 123 (Leopoldov - Luzianky - Kozarovce). Akymi zeleznicnymi dopravcami je tato trat aktualne vyuzivana? Investovala ZSR do tejto trati v nedavnej minulosti? V akych konkretnych usekoch sa investovalo? Co sa na tychto usekoch modernizovalo?

Celú otázku a odpoveď nájdete na tejto stránke.

Sázkař se vozil na spřáhlu tramvaje

Kvůli sázce o pět set korun hazardoval se životem devatenáctiletý muž, který se v úterý odpoledne vozil na spojovací ojnici mezi dvěma tramvajovými vozy na Klatovské třídě v Plzni. Na nevítaného pasažéra upozornili řidiče tramvaje až strážníci. Teď mladíkovi hrozí pokuta. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR a charita

Pripravujem pre Aktuálne.sk článok a rád by som Vás poprosil o vyjadrenie za spoločnosť, ktorá patrí medzi najväčších zamestnávateľov na Slovensku. Aké konkrétne charitatívne aktivity vykonávate? Aké konkrétne ste vykonali za minulý rok? Plánujete nejaké dobročinné projekty?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Výsledek ČD Cargo nedosahuje loňské úrovně

Největší český železniční nákladní dopravce, společnost ČD Cargo, přepravil za prvních šest měsíců letošního roku celkem 32,9 milionu tun zboží, což je přibližně o 1,3 milionu tun méně, než za stejné období roku minulého. Tržby ČD Cargo klesly meziročně o 422 milionů korun na necelých 5,9 miliardy korun. Důvodem poklesu přeprav je zejména propad jednotlivých vozových zásilek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Keleti pályaudvar sa zbavil migrantov iba na čas

Tranzitná zóna v podchode Východnej stanice v Budapešti (Keleti pályaudvar), z ktorej v noci na sobotu odviezli autobusy stovky migrantov k rakúskym hraniciam, je opäť plná ľudí. Oznámila to v sobotu televízna stanica M1 s tým, že migranti sa dožadujú ďalších autobusov, ktoré by ich prepravili do Rakúska.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky s migranty míří do Německa

Rakousko a Německo umožnily migrantům, kteří přicházejí z Maďarska, vstup na své území. Informoval o tom rakouský kancléř Werner Faymann. V sobotu ráno dorazilo na maďarsko-rakouskou hranici přibližně dva tisíce běženců. První z nich už vlakem míří do Salcburku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V žst. Košice začala slúžiť nová čakáreň

Novú čakáreň sprístupnili tento týždeň pre cestujúcich v železničnej stanici Košice. Nachádza sa na prvom poschodí vedľa doplatkovej pokladnice, otvorená je denne v čase od 6.00 do 22.30 h. Ako informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) SR Martina Pavliková, vytvorená bola počas pokračujúcej revitalizácie prijímacej budovy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.