Dopravné správy

Na troch tratiach sa mení nástup do vlakov bez lístka

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) upravila od mája na troch tratiach pravidlá nastupovania do vlakov bez cestovného lístka. Ako ZSSK uviedla, ide o trate Trnava - Kúty, Čadca - Makov a Humenné - Stakčín.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Preventivní vlak míří do Zlínského kraje

Železnice je synonymem bezpečného cestování za předpokladu dodržení základních pravidel bezpečného chování. Neúprosné statistiky nehod jsou silným impulzem pro České dráhy pokračovat i letos ve svých aktivitách v oblasti prevence na železnici a zvyšovat úroveň respektu k jasně daným pravidlům na dráze. Národní dopravce odstartoval minulý týden spolu s partnery Správou železniční dopravní cesty, Policií ČR a ČD Cargo čtrnáctý ročník úspěšného projektu Českých drah „Preventivní vlak bezpečné železnice“ na severní Moravě. Ve středu a čtvrtek 4. a 5. května nabídne netradiční projekci filmu „To nedáš!“, diskuzi s vyšetřovateli nebo nácvik první pomoci ve Zlínském kraji, přímo na otrokovickém nádraží.

Nabízíme vám při této příležitosti možnost absolvovat celý program Preventivního vlaku spolu se studenty, shlédnout film, projít nácvik první pomoci nebo se zapojit do diskuze s vyšetřovateli. První studenti dorazí ve středu již v 8:15. V případě dotazů vám budu ve středu ráno k dispozici přímo u Preventivního vlaku.

Podrobnější informace k Preventivnímu vlaku naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

Ako sa rodili košické trolejbusy

Ropná kríza na prelome sedemdesiatych a osemdesiatych rokov prinútila vládne špičky vtedajšieho Československa prehodnotiť silnú preferenciu autobusovej dopravy v mnohých prevádzkach hromadnej dopravy po celej republike. Výnimkou neboli ani Košice, ktoré v rokoch 1968 až 1972 z dôvodu relatívne lacnej a tým pádom rentabilnejšej autobusovej trakcie zlikvidovali hneď niekoľko električkových tratí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

S ČD výhodně na letiště Praha a Ostrava

Z Hlavního nádraží na Letiště Václava Havla nyní každých 15 minut

Letní sezónní provoz expresní autobusové linky Airport Express byl zahájen. Autobusy spojující přímo vlakové spoje a mezinárodní Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni nyní jezdí až v 15minutových intervalech. Dosud byl interval dvojnásobný. Linka Airport Express jezdí ve směru na Letiště Václava Havla Praha od 6:30 do 22:00 hodin, v opačném směru pak od 5:30 do 21:00 hodin. Navíc je zaveden ranní spoj na letiště v 5:30 hod. Na linku jsou nasazovány převážně nízkopodlažní autobusy zajišťující snadný nástup a dostatečný prostor pro uložení objemných zavazadel turistů a leteckých cestujících. Na pražském hlavním vlakovém nádraží jsou pak přímé přestupní vazby s železniční dopravou do celé České republiky.  

Speciální jízdenka ze všech koutů republiky až na letiště

Letečtí cestující mohou využít také speciální zpáteční vlakové jízdenky Vlak+letiště, které mají prodlouženou platnost na 30 dní a nabízejí slevu 25 % z ceny obyčejného jízdného. Jízdenka je vydávána pro přímou cestu prakticky ze všech stanic a zastávek Českých drah až na Letiště Václava Havla. Jízdenka tak platí jak ve vlaku do / z Prahy hlavního nádraží, tak na spoje Airport Express. Podobné zlevněné jízdenky je možné pořídit také při cestě na Letiště Leoše Janáčka v Ostravě, Mošnově. Podrobnosti je možné získat například na webu Českých drah: http://www.cd.cz/vnitrostatni-cestovani/jizdenka/jizdne-a-slevy/-6851/

Šoférovali sme bratislavskú električku

Skúšobnú jazdu sme absolvovali v areáli vozovne Dopravného podniku Bratislava v Krasňanoch. Cvičná električka, ktorú v zácviku riadila redaktorka SME, je asi šesť rokov po generálnej oprave. Ide o pôvodný stroj Tatra ČKD z rokov 1971 až 1977. Táto generácia strojov prešla generálkami v rokoch 1999 až 2012. Pôvodný je už len rám.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cyklistické výhody pro cestující ČD v Přerově

Rádi bychom vás informovali, že ode dnešního dne zaparkují v Přerově všichni zákazníci ČD s platnou aplikací na In Kartě své kolo v cyklověži přímo u nádraží na prvních 24 hodin zdarma! Při vyzvednutí kola stačí přiložit spolu s parkovacím lístkem i In Kartu ČD ke čtečce, kolo pak bude bez poplatku vydáno.

České dráhy v dubnu také otevřely novou půjčovnu kol v Přerově. Spolu se zábřežskou, olomouckou, hranickou půjčovnou a s půjčovnou v Lipníku nad Bečvou nabízí národní dopravce v Olomouckém kraji celkem 47 krosových kol, 4 dětská kola a 2 elektrokola. Nejširší je tradičně nabídka v olomoucké půjčovně na hlavním nádraží. Nabízí 20 krosových kol, dvě dětská, dvě dětské cyklosedačky i dvě elektrokola, otevřena je denně od 7 do 21 hodin. Po sedmi krosových kolech mají půjčovny v Hranicích a Lipníku, v Zábřehu nabízejí ČD šest krosových kol. V Hranicích je otevřeno denně od 7 do 21 hodin, v Lipníku pak denně od 7 do 20 hodin, v Zábřehu od 7:15 do 19:00. Nově otevřená přerovská půjčovna nabízí 7 krosových kol, dvě dětská a dvě dětské cyklosedačky denně mezi sedmou ranní a půl devátou večerní.

Prečo zmizla výpravná budova žst. Jablonové

Obraciam sa na Vás s prosbou o zodpovedanie otázky. Naša obec Jablonové (na Záhorí) vydáva obecné Jablonovské noviny, ktoré mapujú aktuálne dianie v obci. V priestoroch železničnej stanice donedávna stála bývalá výpravná budova, ktorá pochádzala z prvých rokov 20. storočia (otvorená bola roku 1911). Budova je zbúraná a my by sme radi informovali našich občanov o dôvodoch. So železnicou v obci sa v minulosti spájal čulý život, preto veríme, že naši čitatelia by ocenili takúto informáciu.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Jak nouzově (ne)uniknout z restauračního vozu

V nedávno modernizovaných restauračních vozech Českých drah (ČD) umístili barový pult podél okna, které má sloužit jako nouzový východ. ČD argumentují, že takové uspořádání splňuje požadavky bezpečnostních norem. Drážního úřad pult u okna povolil, nyní ale tvrdí, že řešení není ideální a bude s drahami jednat o změně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB vráti peniaze „bezplatným“ cestujúcim

Dopravný podnik Bratislava (DPB) začne od 1. mája vracať zaplatenú sumu za predplatný cestovný lístok pre vybrané skupiny cestujúcich. Mestskí a krajskí poslanci na svojich zastupiteľstvách schválili opätovné zavedenie 100-percentnej zľavy na cestovanie pre vybrané skupiny. Tá sa vzťahuje na cestujúcich, ktorí majú trvalý pobyt v Bratislavskom samosprávnom kraji a sú držiteľmi bezkontaktnej čipovej karty pre držiteľov preukazov ŤZP, diamantovej Janského plakety a účastníkov protikomunistického odboja a politických väzňov a ich príbuzných.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Za střet vlaků u Velvět zřejmě může infarkt strojvůdce

Strojvedoucího, jenž loni v říjnu zemřel při srážce nákladních vlaků na Teplicku, zřejmě postihl infarkt. Vyplývá to z pitevní zprávy, jejíž výsledek zveřejnila policie. Ta případ nyní odložila. Pro Drážní inspekci ale ještě vyšetřování železničního neštěstí neskončilo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podjazd pod traťou na Vlárskej ulici v Trenčíne mešká

Dobrý deň, chcel by som vás poprosiť o potvrdenie termínu otvorenia podjazdu na Vlárska jej ulici 30. apríla. V podjazde stále nie je dokončená cesta, chcem sa preto uistiť, či je tento termín reálny, ďakujem.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

České dráhy se propadly do obří ztráty

České dráhy se vrátily do ztrátového hospodaření. Firma loni prodělala 2,016 miliardy, celá skupina České dráhy pak 1,375 miliardy korun. Dopravce přitom víc utržil na prodeji jízdenek a ušetřil na nákladech. Do hluboké ztráty ale ČD naopak poslaly prohraná arbitráž a časté výluky. Prodražuje se ale i obsluha dluhu nebo marketing.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rakúsko bude kontrolovať vlaky v Brennerskom priesmyku

V oblasti Brennerského priesmyku pri hraniciach s Talianskom bude postavený 370 metrov dlhý plot a na tamojšej diaľnici sa zriadia tri kontrolné stanovištia; štvrté vznikne na súbežne vedúcej Brennerskej ceste B 182.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančurovy autobusy pokračují v expanzi na východ

Autobusový dopravce RegioJet zahájí 1. července provoz na nové mezinárodní lince z Prahy do Varšavy přes Hradec Králové, Náchod, Vratislav (Wroclaw) a Lodž. Zároveň zvýší počet vlakových spojů RegioJetu z Ostravy do Katovic a Krakova. Nová linka souvisí se snahou expandovat do Polska, do Pobaltí a také do Chorvatska, Slovinska či na Ukrajinu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Výluka pri Trebišove obmedzí niektoré vlaky

Výluka pri Trebišove ovplyvní prevádzku vlakov osobnej dopravy na trase Košice - Humenné (trate č.190, 191) aj počas nasledujúceho týždňa. Obmedzenia sa denne dotknú jedného nočného rýchlika a piatich vybraných regionálnych expresov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC chystá opravu zasypané tratě u Řetenic

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) připravuje obnovu železniční trati přes České středohoří. Trať mezi Lovosicemi a Řetenicemi poničil velký sesuv před třemi lety, který zavalil i dvousetmetrový úsek dálnice D8. Práce na stavbě trati by mohly skončit v listopadu 2019.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako to bolo s výbušninou v bruselskom metre

Belgickým vyšetrovateľom bruselských útokov z 22. marca sa zrejme podarilo vyriešiť jednu zo záhad tohto dňa: kam zmizol výbušný obsah batohu Osamu Krayema, komplica samovražedného atentátnika Khalida Bakraouiho, ktorý sa odpálil na stanici metra Maelbeek a zabil 16 ľudí. Uviedol to v piatok denník La Libre Belgique.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČR a Sasko plánují VRT z Prahy do Drážďan

Česko a Sasko se dohodly na společném vybudování vysokorychlostní železnice z Prahy přes Ústí do Drážďan. Hotova by mohla být v roce 2030. Trať spojí Českou republiku a Německo tunelem pod Krušnými horami. Sloužit bude osobní i nákladní dopravě, cestu z Prahy do Drážďan zkrátí z dnešních více než dvou hodin na hodinu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava železničných mostov pri Lúkach pod Makytou

ŽSR začnú od 2. mája opravovať dva železničné mosty v prvej traťovej koľaji na trati Púchov – Horní Lideč, v úseku medzi železničnou stanicou Lúky pod Makytou a štátnou hranicou s Českou republikou. Práce potrvajú do 10. mája 2015

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy dostaly pokutu za wi-fi v railjetech

Railjety Českých drah mají rok a půl po nasazení do provozu konečně i pokrytí bezdrátovým internetem. Za způsob, jakým zadal dopravce zakázku své firmě ČD-Telematika, ale musí zaplatit stotisícovou pokutu.

Celou zprávu najdete na této stránce.