Dopravné správy

Paříž a Brusel spojí nízkonákladový rychlovlak

Z Paříže do Bruselu a zpět začne v neděli jezdit nízkonákladový rychlovlak, který nabídne i levná místa k stání. Systém funguje podobně jako u levných aerolinek - rezervace je možná výhradně přes internet a cestující si s sebou na palubu smějí vzít pouze jedno kabinové a jedno příruční zavazadlo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v traťovom úseku Bajč – Nové Zámky

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zrealizujú v dňoch 2.-7.4.2016 výluku v železničnej stanici Bajč a v medzistaničnom úseku Bajč – Nové Zámky.  V rámci týchto výluk sa v ŽST Bajč sa zrealizuje komplexná rekonštrukcia výhybiek č. 4, 5 a 6. Výlukové práce budú obsahovať vytrhnutie výhybiek, výmenu podvalov vo výhybkách, výhybkových súčiastok vo výhybkách, výmenu znečisteného štrkového lôžka, pokládku výhybiek a ich následné zvarenie do bezstykovej koľaje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výkon osobní železniční dopravy vloni vzrostl

Výkon osobní železniční dopravy vzrostl v loňském roce o 6,5 procenta na 8,3 miliardy osobokilometrů. Tento ukazatel představuje součin počtu cestujících a ujeté vzdálenosti. Samotných cestujících na tuzemské železnici přitom vloni příliš nepřibylo.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SMS lístky DP Bratislava inak

Cestujúci v bratislavskej MHD si budú môcť od 1. apríla zakúpiť prostredníctvom SMS správy aj nový cestovný lístok s časovou platnosťou 40 minút za jedno euro. Zakúpiť si tiež môžu pôvodný SMS cestovný lístok s časovou platnosťou 70 minút, avšak jeho cena sa zvýši z jedného eura na 1,30 eura. K dispozícii bude aj pôvodný SMS cestovný lístok s platnosťou 24 hodín za nezmenenú cenu 4,50 eura.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Žst. Uh. Brod má opravenou výpravní budovu

Součástí dnešního slavnostního otevření Dopravního terminálu v Uherském Brodě je zahájení provozu kompletně zrekonstruované výpravní budovy Českých drah, kterou realizoval národní dopravce ze svých finančních prostředků. Investované náklady ve výši cca 14 miliónů korun zajistily zázemí pro železniční a autobusovou dopravu a zcela nové a moderní prostředí pro cestující.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Bratislava Marathon presmeruje linky MHD

V nedeľu 3. apríla 2016 sa uskutoční ďalší ročník Bratislava Marathonu, ktorého trasa povedie mestskými časťami Staré Mesto a Ružinov. Podujatie výrazne zasiahne do premávky mestskej hromadnej dopravy, cestujúcim preto odporúčame v uvedenom čase zvýšiť pozornosť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chuligáni z TVTwixx ohrozili vlak

Youtubeři z TVTwixx se asi po odpálení petardy v autobuse evidentně nepoučili. Tentokrát dali na vlakové koleje baťoh a celou věc samozřejmě natočili na video.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet opäť cieľom „bombového útoku“

[31.03.2016] Popoludní prehľadávali policajti v Poprade vlak českej súkromnej spoločnosti RegioJet kvôli hrozbe, že vo vlaku je bomba. Išlo o planý poplach. RegioJet označil policajnú operáciu za zbytočnú. „Podľa informácií, ktoré máme, je zadržanie a zdĺhavé prehliadanie vlaku RegioJet v Poprade zbytočné a neodôvodnené – nehrozilo žiadne bezpečnostné riziko,“ uviedol hovorca spoločnosti Aleš Ondrůj vo vyhlásení.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Úřední šiml ohrožuje dopravní stavby

Ministerstvo dopravy připustilo, že se mu nemusí podařit dojednat výjimku pro stavby, kterým EU neuznává staré posudky dopadu na životní prostředí (proces EIA). Vyplývá to z materiálu, který úřad připravuje pro jednání vlády. V něm ministerstvo navrhuje opatření, které by mělo zdržení související s opakováním procesu EIA minimalizovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prečo stojí medzinárodný expres v dedine?

Obec Horná Štubňa len s 1 600 obyvateľmi. Vlaková stanica v nej je totálne zdemolovaná a je plná výkalov. No napriek tomu tu stojí medzinárodný expres Detvan, ktorý ide z Prahy. Náhoda? V obci býva poslankyňa parlamentu za vládny Smer-SD Eva Hufková. Za rozhodnutím železníc vidí poslanec parlamentu Jozef Viskupič (OĽaNO) práve zásah poslankyne vládnej strany a upozornil na to na svojom facebookovom profile.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD si pronajmou 10 lokomotiv pro Německo

Vedení Českých drah včera dostalo volnou ruku k doplnění lokomotivní flotily. Stane se tak formou pronájmu. Řídící výbor jako nejvyšší orgán společnosti schválil vypsání soutěže na desetiletý pronájem deseti strojů, předpokládaná hodnota přesahuje miliardu korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

DPMŽ vypísal tender na nové trolejbusy

DPMŽ vypísal 24. marca 2016 vypísal verejnú súťaž na dodávku 15 nízkopodlažných trolejbusov - z toho 12 článkových a 3 štandardné - s opciou na ďalších 12 - z toho 6 článkových a 6 štandardných. Nákup nových vozidiel by mal byť spolufinancovaný z Kohézneho fondu Európskej únie, prostredníctvom operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 - 2020.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

S Českými drahami (nejen) na Jadran

České dráhy ve spolupráci se zahraničními partnery zavedou v letošní letní turistické sezóně přímé železniční spojení Prahy s chorvatským Splitem a černohorským Barem. Přímé lůžkové vozy budou do obou turistických letovisek jezdit 2x týdně. Zítra začne prodej rezervací na spojení do Splitu, místa do přímého lůžkového vozu do Baru již byl zahájen.

České dráhy nabízejí v letní turistické sezóně i další turisty vyhledávaná přímá spojení. Jedná se především o vlaky a autovlaky do horských letovisek ve slovenských horách (Vysoké a Nízké Tatry, Malá a Velká Fatra), do Švýcarska nebo do blízkosti vyhledávaných mezinárodních cyklostezek (Labská, Dunajská, Rýnská).

Další informace naleznete v přiložené tiskové zprávě
.

V Bratislave dojazdil posledný Ikarus 415

V predposlednom marcovom týždni bol z premávky na vyradenie odstavený posledný autobus typu Ikarus 415. Vozidlo #4111 tak ukončilo éru týchto "krátkych" Ikarusov v bratislavskej MHD. V Bratislave premávalo od roku 1997 spolu 44 týchto autobusov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Koridor z Prahy na Moravu přestává vlakům stačit

Železniční koridor z Prahy na Moravu přes Pardubice přestává kapacitně postačovat. Příčinou je nárůst vlakových spojů díky značné konkurenci v osobní dopravě i vypravování vlaků s malým počtem vagonů, řekli generální ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Surý a pardubický poslanec a člen hospodářského výboru sněmovny Martin Kolovratník (ANO). Situaci by měl vyřešit drážní regulátor, Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře, jehož vznik nyní projednává Poslanecká sněmovna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Keď sa zabudne na zastávku električky ...

Na vynovenej Štúrovej ulici v Bratislave by mohla pribudnúť ešte jedna električková zastávka. V úseku od Obchodnej ulice smerom k zrekonštruovanému Starému mostu je totiž rozostup zastávok priveľký.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na železnici ČR zamíří z EU 70,4 miliardy Kč

Do české železniční dopravy by mělo v programovém období 2014 - 2020 směřovat asi 2,6 miliardy eur (70,4 miliardy korun) z evropských zdrojů. Větší část peněz bude zřejmě využita na výstavbu a modernizaci železniční infrastruktury, menší na pořízení nových vozů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Starých železničiarov nemá kto nahradiť

Na slovenských železniciach nastáva veľká generačná výmena. Pred štyridsiatmi rokmi nastúpili na štreku ľudia, ktorí sa narodili "v zlatých päťdesiatich rokoch". Teraz idú do mnohí z nich do penzie. Ich výmena nastaví zrkadlo slovenskému školstvu aj stavu spoločnosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rekonstrukce uzlu Ústí nad Orlicí skončila

Rekonstrukce stanice a navazujících traťových úseků se dočkalo vlakové nádraží v Ústí nad Orlicí. Tříleté omezení bylo spojené především se zvýšením rychlosti. Vlaky zde nyní mohou projíždět až 160 km/h. Investorem stavby byla Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), zhotovitelem pak EUROVIA CS.

Zprávu v celém znění naleznete v příloze.
 

DP mesta Prešov obstaráva nové trolejbusy

Dopravný podnik mesta Prešov vyhlásil 24. marca 2016 verejné obstarávanie na dodávku 15 kusov trolejbusov s opciou na ďalších 10. Má ísť o nákup piatich štandardných trolejbusov s dĺžkou maximálne 13,5 metra a desiatich kĺbových trolejbusov s dĺžkou do 18,75 metra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.