Legendární „Ostravan“ oslaví 70 let provozu

5.5.2016 19:00Zdroj: České dráhy - tisková zpráva

Legendární expres "Ostravan" oslaví v pátek 70 let svého provozu. Poprvé se pod tímto jménem vydal na svou cestu 6. května 1946. Během sedmi desetiletí provozu se stal železniční legendou. V minulosti představoval jedno z nejrychlejších a také nejpohodlnější spojení Ostravy a Prahy. Byly pro něj vyčleněny speciální soupravy. Přesto skoro půl století jezdil mezi moravskoslezskou metropolí a hlavním městem přibližně 5 hodin. Teprve v posledních dvou desetiletích se začala jízdní doba expresů mezi Ostravou a Prahou zkracovat. Významný skok v tom učinil další ikonický vlak SuperCity "Manažer", který v 90. letech spojil obě města během non-stop jízdy bez jediné zastávky a stal se prvním skutečně manažerským vlakem v České republice se servisem na místo, elektrickými zásuvkami pro napájení elektroniky cestujících a dalšími novinkami. Další podstatný skok v kvalitě cestování mezi Prahou a Ostravou představují vlaky SuperCity Pendolino, které dnes nabízejí nejkomfortnější a historicky dosud nejrychlejší spojení obou regionů. Cestovní doba mezi Ostravou a Prahou se díky nim dostala pod 3 hodiny. Lidé, kteří se dnes vydávají Pendolinem na jednodenní služební cesty do Prahy, tak ušetří na cestování až 4 hodiny oproti přelomu 80. a 90. let.

České dráhy si chtějí letošní jubilejní rok "Ostravana" také připomenout mimořádnými jízdami. Připravují rychlíkovou soupravu ve stylu 70. a 80. let a během letošního roku by chtěly tento legendární vlak připomenout jízdou s některou z historických lokomotiv, které se v čele vlaku vystřídaly, například s naší největší rychlíkovou motorovou lokomotivou "Kyklop", která byla v 70. letech testována právě na "Ostravanu". O přípravě těchto akcí budeme během roku informovat.

Další podrobnosti o historii expresu "Ostravan" a vývoji cestování mezi Prahou a Ostravou naleznete v přiložené tiskové zprávě.