Dopravné správy

U Ústředního hřbitova v Brně přejela tramvaj muže

Ve čtvrtek večer se zastavila tramvajová doprava u brněnského Ústředního hřbitova. Na kolejích tam ležel muž, kterého jeden z vozů linky 2 přejel. Utrpěl vážná zranění, záchranáři ho převezli do Fakultní nemocnice Brno.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jančura chce po ČD 717 mil. Kč za predátorské ceny

České dráhy se podle společnosti RegioJet Radima Jančury dopustily nekalé soutěže, když na trasu Praha-Ostrava nasadily dumpingové ceny jízdného. Jančura proto po státním dopravci požaduje 717 milionů korun a jeho žalobu začal ve středu řešit soud. Možnými nekalými praktikami Českých drah se zabývá i Evropská komise, která loni na jaře u národního dopravce udělala razii a zabavila dokumenty o jeho hospodaření. Extrémně nízké ceny nasadil však i Jančura, když se snažil udržet své dominantní postavení na autobusové lince Praha-Brno v letech 2007 a 2008.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štrajk zamestnancov metra a železnice v Aténach

Zamestnanci metra, mestskej železnice a električiek vstúpili dnes v gréckej metropole Atény do 24-hodinového štrajku. Protestujú ním proti navrhovanému zákonu, ktorý umožní využívať stanice mestskej hromadnej dopravy na komerčné účely.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Za pád dívky z vlaku zodpovídají průvodčí a vlakvedoucí

Za tragédii, při které z rychlíku u Olomouce vypadlo dvouleté dítě a zemřelo, obvinili policisté průvodčí a vlakvedoucí. Ty podle nich porušily své povinnosti, když dostatečně nezkontrolovaly dveře, kterými těsně před odjezdem vlaku nastupoval cestující a špatně je zavřel. Oběma hrozí až šest let vězení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadne udalosti na ŽSR za 7. týždeň

V uplynulom týždni ŽSR nezaznamenali ani jednu zrážku vlaku s civilnou osobou, evidujeme však jednu zrážku vlaku s motorovým vozidlom. Nehoda sa stala na zabezpečenom priecestí v úseku medzi železničnou stanicou (ŽST) Starý Smokovec – ŽST Tatranská Polianka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

VRT Praha - Brno bude stát 120 - 160 miliard korun

Mezi Prahou a Brnem se má v budoucnu cestovat i rychlovlaky. Bude však pro to nutné vybudovat speciální trať, která si na nákladech vyžádá 120 až 160 miliard korun. Po středečním jednání s ministrem dopravy Danem Ťokem (za ANO), šéfem Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavlem Surým a zástupci některých krajů to novinářům řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Celou zprávu najdete na této stránce.

RJ posilňuje spoje z Košíc do Prahy o ďalší pár vlakov

Súkromný dopravca RegioJet posilní od nedele 26. februára svoju vlakovú linku medzi Košicami a Prahou o jeden pár vlakov. K súčasnému dennému a nočnému páru vlakov tak pridáva spoločnosť tretí pár vlakov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Doprava by měla být pro Prahu prioritou

Poradenská společnost Deloitte vypracovala analýzu 25 investičních záměrů hlavního města Prahy. Vyhodnotila, které by pro město měly být prioritou. Výsledky mluví jasně: Praha musí do roku 2030 investovat především do dopravy. Klíčovým projektem je dostavba okruhu a přímého spojení z centra města na ruzyňské letiště. Svůj výzkum společnost podpořila anketou mezi více než 800 odborníky. Jejich názory se ve většině případů shodovaly s výsledky analýzy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

89,9 % vlaků ČD mělo loni zpoždění nejvýše 5 minut

Včas, což podle mezinárodního standardu znamená se zpožděním maximálně do pěti minut, jelo vloni 89,9 procenta všech vlaků. V meziročním srovnání jde o růst o 3,3 procentního bodu. Většina zpoždění vznikla kvůli výlukám, křižování vlaků nebo při čekání na projetí důležitějšího spoje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na tratiach evidovali minulý rok 342 nehôd, zahynulo 81 ľudí

Pri nehodách na železniciach zahynulo v roku 2016 celkovo 81 ľudí. V porovnaní s rokom 2015 to znamená pokles o 21 prípadov. Pri 61 úmrtiach však išlo podľa hovorkyne Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martiny Pavlikovej o samovraždu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

M152 se podívala na vlečku do depa Kačerov

V sobotu 20.1. se v rámci projektu Praha technická konala zvláštní akce: soupravy vlaků jezdily po vlečce z Krče do Kačerova, depa linky C.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Počet pracovných úrazov na železniciach poklesol

Počet pracovných úrazov na slovenských železniciach v roku 2016 poklesol. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) riešili v uplynulom roku celkovo 43 pracovných úrazov, čo je o 12 menej ako v predchádzajúcom roku 2015.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda Auto: VRT má vést přes Mladou Boleslav

Za vysokorychlostní vlaky začala bojovat překvapivě firma, které kvalitní železnice může odebrat část zákazníků. Škoda Auto začala prosazovat, aby síť rychlovlaků neminula ani Mladou Boleslav.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako často havarujú autobusy, trolejbusy a električky?

Najčastejšie sa do kolízie dostávajú prostriedky mestskej hromadnej dopravy v hlavnom meste. V utorok predpoludním sa v Bratislave stali dve dopravné nehody, pri ktorých havarovali aj vozidlá mestskej hromadnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD koupí 10 motorových jednotek pro trať do Kladna

České dráhy budou po delší době investovat do motorových vlaků. Dopravce chystá výběrové řízení na nákup deseti motorových jednotek s kapacitou 120 míst. Nové motoráky budou jezdit především mezi pražským Masarykovým nádraží, zajedou ale i do Rakovníku a Kralup nad Vltavou. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Moderinizace tratě do Kladna se prodraží o 10 miliard

Cena za modernizaci trati z pražského Masarykova nádraží do Kladna s odbočkou na Letiště Václava Havla vyjde na 31 miliard korun. Původně ministerstvo dopravy předpokládalo cenu zhruba o deset miliard nižší. Důvodem jsou vyšší ceny stavebních prací oproti době, kdy se zpracovávala studie proveditelnosti, uvedl Bohuslav Stečínský ze Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Stavbu prodraží i varianta trasy vedené tunelem pod Střešovicemi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Z cisterny na stanici unikal benzín

Stále nie je jasné, čo bolo príčinou vytekania benzínu, jednou z možností je aj, že sa mohol niekto pokúsiť benzín kradnúť. Zasahovať však museli hasiči.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Wiesbaden chce zpátky tramvaje

Německý Wiesbaden měl v minulosti vlastní tramvajový provoz, jehož počátky spadají již do roku 1875. Původní koňka byla vystřídána později (1889) parními tramvajemi, které se ve městě udržely do roku 1900, kdy byla síť tramvají elektrifikována. Brzy byly postaveny další nové tratě (některé i soukromými společnostmi), takže síť měla poměrně brzy celkem osm linek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rezort dopravy plánuje spustiť pilotný projekt školských autobusov

Ministerstvo dopravy pod vedením Árpáda Érseka (Most-Híd) plánuje spustiť pilotný projekt školských autobusov. Včera sa k nemu konalo pracovné stretnutie ministra dopravy a šéfa rezortu školstva Petra Plavčana (SNS). Projekt školských autobusov má podľa ministerstva dopravy potenciál zlepšiť dopravu žiakov do škôl aj zvýšiť ich bezpečnosť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Plzni někdo položil na kolejnici kámen

Až osmileté vězení hrozí člověku, který v pátek večer položil na první kolej nádraží v Plzni přibližně 120 centimetrů dlouhý a 40 centimetrů široký kmen. Do klády pak najela posuvná lokomotiva, nikdo se při tom nezranil, informovala policejní mluvčí Veronika Hokrová. Při nárazu do kmene se poškodily zabezpečovací a pohonné systémy lokomotivy a vznikla škoda za 150 tisíc korun. Policisté případ vyšetřují jako obecné ohrožení a poškození cizí věci a po neznámém pachateli pátrají.

Celou zprávu najdete na této stránce.