Dopravné správy

Třinec představí nové elektrobusy Škoda Perun

Třinec se dočkal svých prvních elektrobusů. Ve středu 15. 2. 2017 byly do města přepraveny z výrobního závodu Škody Electric v Plzni první dva vozy, v dalších dnech pak následovaly další vozidla. Celkem má být do provozu třinecké MHD nasazeno 10 těchto elektrobusů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

LEO Express na Slovensku spolupracuje s bezpečnostnou službou

V niektorých slovenských vlakoch sa objavujú neprofesionálne ľudové hliadky ako reakcia na údajnú potrebu zaistenia bezpečnosti. Spoločnosť LEO Express ako jediný dopravca od začatia prevádzky na Slovensku spolupracuje s profesionálnou bezpečnostnou službou, ktorá zaisťuje bezpečnú a nikým nerušenú jazdu pre našich cestujúcich, vo výnimočných prípadoch tiež za asistencie Polície SR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Elektrobus SOR EBN 11 najel v Praze již 100 000 km

Zatím nejúspěšnější elektrobusový projekt pražského Dopravního podniku, elektrobus SOR/Cegelec EBN 11, pokořil hranici sta tisíců najetých kilometrů. První šesticiferná číslovka na jeho tachometru naskočila po roce a půl provozu s cestujícími, dnes (22. 2. 2017) v ranních hodinách. Zejména díky vysokému kilometrickému nájezdu a tedy vysoké provozní efektivitě patří pražský elektrobusový projekt ke špičce v celoevropském měřítku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zrekonštruovaná ŽST Košice

Železničná stanica Košice patrí vďaka rozsiahlej komplexnej rekonštrukcii k najkrajším v rámci celého Slovenska. Z vyše 300 železničných staníc v správe ŽSR je práve košická príkladom, ako by moderná stanica tretieho tisícročia mala vyzerať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V dodržování JŘ nás předběhli Poláci, Švýcaři vedou

Nejen v nabídce mobilních dat mají polští spotřebitelé nad těmi českými navrch. České dráhy se pochlubily snížením počtu zpozděných vlaků a lichotivým srovnáním s Německem, kde jsou vlaky jen o pár procent přesnější. Nezmiňují ale výsledky dalších středoevropských zemí včetně Polska. I to má ve srovnání s českým dopravcem navrch spolu s Rakouskem a Švýcarskem, které se drží na špici. Slovensko statistiky zpoždění nevede.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ÚOHS zrušil tendr ČD, který nahrával Škodě

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal klíčové rozhodnutí pro miliardové nákupy nových vozidel pro České dráhy. Poprvé zpochybnil krátké dodací lhůty, které dopravce požadoval a které dosud výrazně nahrávaly Škodě Transportation.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do Plaveckého Podhradia a Lupkówa pôjdu víkendové vlaky

Vlaky ZSSK sa znovu vrátia na dve trate, kde už dlho nejazdili. Od konca apríla tohto roka začnú s podporou Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) po viac než 14 rokoch opäť premávať do záhorskej obce Plavecké Podhradie. V lete sa vrátia na koľajnice aj vlaky medzi Medzilaborcami a poľským Lupkówom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Potvrzeno. 8. 3. nevyjedou autobusy na Ústecku

Stávka řidičů v linkové autobusové dopravě kvůli mzdám se v Ústeckém kraji definitivně uskuteční 8. března. Připojí se k ní 514 šoférů, kteří zajišťují provoz linkových autobusů na 80 procentech území kraje. Za odboráře podniku BusLine to dnes řekl Jiří Kuchynka. Nechtějí tedy čekat, jak dopadne ultimátum, které daly ve středu celostátní dopravní odbory vládě, krajům a zaměstnavatelům. Ultimátum vyprší 15. března, poté jsou dopravní odbory připraveny vyhlásit stávku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Požiarovosť na ŽSR za rok 2016

V roku 2016 sme na železničných dráhach prevádzkovaných Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali 86 požiarov. Z tohto počtu bolo 62 vlastných požiarov ŽSR, čo predstavuje až o 41 vlastných požiarov menej ako v roku 2015.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

UniControls dodá elektroměry pro ÖBB-Infrastruktur

Měření spotřeby elektrické energie na palubách vlaků se stává trendem v evropské železniční dopravě

Praha, 23. února 2017 – Společnost UniControls, mezinárodně uznávaný dodavatel řídicích systémů a elektronických zařízení v oblastech železniční dopravy a průmyslovém řízení, podepsala rámcovou smlouvu na dodávky elektroměrů pro rakouského železničního národního dopravce ÖBB-Infrastruktur AG na období 2017-2019. Zároveň obě firmy uzavřely partnerskou dohodu definující spolupráci v oblasti dodávek elektroměrů pro systém RAIL POWERBOX.

„Obě tyto smlouvy povedou k posílení pozice UniControls na trhu měření spotřeby elektrické energie drážních vozidel v evropském prostoru,“ říká Antonín Felber, předseda představenstva a generální ředitel společnosti UniControls a.s.

UniControls je vůbec první firmou v ČR, která s měřením trakční energie na hnacích kolejových vozidlech pro obchodní měření začínala a to již v roce 2009. V říjnu 2016 získala UniControls zakázku od SŽDC na dodávku měřicích skříní pro mobilní měření trakční energie elektrických lokomotiv. Do tendru, který vypsala SŽDC, se UniControls přihlásila s novým rozvaděčem ELC-201/A s vestavěným elektroměrem ELM-201. Tato, v pořadí již druhá zakázka na dodávky měřicích rozvaděčů pro SŽDC, s celkovým počtem 155 dodaných kusů posune UniControls na přední pozici v dosazování elektroměrů na paluby vlaků na evropských železnicích.

Komplexní řídicí a komunikační systémy skupiny UniControls používají zejména výrobci kolejových vozidel, železniční dopravci a průmyslové společnosti v České republice a na Slovensku i mimo ně. Mezi významné zákazníky v České republice patří ČD, Metro/DPHMP (vlakový dispečink všech tří tras pražského metra), SŽDC i energetické společnosti jako např. ČEZ (řídicí systém elektrárny Počerady). Na Slovensku jsou to např. eustream (automatizace tranzitní soustavy plynu na Slovensku) anebo Železničná spoločnosť Slovensko. Mezi nejvýznamnější zahraniční zákazníky patří např. japonská společnost Toyo Denki (dodávky nadřazeného řízení pro vozy metra v čínském Chengdu), čínská dopravní univerzita v Dalianu (metro v Číně, Turecku, Indii, Argentině a v západoafrické Ghaně), francouzská společnost Alstom, státní dopravce ve Finsku a mnoho dalších. Společnost UniControls rovněž uvedla do provozu komplexní automatizaci tranzitu plynu na Slovensku pro eustream.

 

O společnosti UniControls a.s.

Od svého založení v roce 1991 se UniControls systematicky zabývá vývojem, výrobou a instalací řídicích systémů a elektronických zařízení v oblastech železniční dopravy a průmyslového řízení. Společnost UniControls se specializuje hlavně na aplikace vyžadující vysokou spolehlivost v náročných pracovních prostředích. Kurzu ve směru vysoce inovativních produktů odpovídá cíl společnosti být špičkovým a mezinárodně uznávaným dodavatelem řídicích systémů a komplexu souvisejících služeb. UniControls stále rozšiřuje portfolio svých produktů a služeb tak, aby byla schopna nabídnout široký sortiment řídicích systémů a elektronických zařízení jak v oblasti dopravní techniky, tak v oblasti průmyslového řízení. Důraz je kladen nejen na vysokou spolehlivost a dlouhodobou dostupnost produktů, ale také na inovativní přístup a soulad se standardy. Společnost UniControls je členem sdružení a standardizačních pracovních skupin zabývajících se drážní technologií a držitel certifikací IRIS, ISO 9001:2009, ISO 14001:2005 a OHSAS 18001:2008.
Společnost je exportně orientovaná. Systémy firmy UniControls jsou dlouhodobě úspěšně provozovány v mnoha zemích jak v Evropě, tak i mimo ni.

Další informace najdete na www.unicontrols.cz.

V nedeľu sa mení cestovný poriadok vlakov

Rýchliky aj osobné vlaky začnú od nedele chodiť v iné časoch, ako boli cestujúci doteraz zvyknutí. Z dôvodu pokračujúcich výlukových prác ŽSR pri modernizácii úseku Žilina zriaďovacia stanica – Dolný Hričov dochádza k časovým posunom nasledovných rýchlikov (R) a regionálnych rýchlikov (RR).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

U Ústředního hřbitova v Brně přejela tramvaj muže

Ve čtvrtek večer se zastavila tramvajová doprava u brněnského Ústředního hřbitova. Na kolejích tam ležel muž, kterého jeden z vozů linky 2 přejel. Utrpěl vážná zranění, záchranáři ho převezli do Fakultní nemocnice Brno.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jančura chce po ČD 717 mil. Kč za predátorské ceny

České dráhy se podle společnosti RegioJet Radima Jančury dopustily nekalé soutěže, když na trasu Praha-Ostrava nasadily dumpingové ceny jízdného. Jančura proto po státním dopravci požaduje 717 milionů korun a jeho žalobu začal ve středu řešit soud. Možnými nekalými praktikami Českých drah se zabývá i Evropská komise, která loni na jaře u národního dopravce udělala razii a zabavila dokumenty o jeho hospodaření. Extrémně nízké ceny nasadil však i Jančura, když se snažil udržet své dominantní postavení na autobusové lince Praha-Brno v letech 2007 a 2008.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štrajk zamestnancov metra a železnice v Aténach

Zamestnanci metra, mestskej železnice a električiek vstúpili dnes v gréckej metropole Atény do 24-hodinového štrajku. Protestujú ním proti navrhovanému zákonu, ktorý umožní využívať stanice mestskej hromadnej dopravy na komerčné účely.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Za pád dívky z vlaku zodpovídají průvodčí a vlakvedoucí

Za tragédii, při které z rychlíku u Olomouce vypadlo dvouleté dítě a zemřelo, obvinili policisté průvodčí a vlakvedoucí. Ty podle nich porušily své povinnosti, když dostatečně nezkontrolovaly dveře, kterými těsně před odjezdem vlaku nastupoval cestující a špatně je zavřel. Oběma hrozí až šest let vězení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadne udalosti na ŽSR za 7. týždeň

V uplynulom týždni ŽSR nezaznamenali ani jednu zrážku vlaku s civilnou osobou, evidujeme však jednu zrážku vlaku s motorovým vozidlom. Nehoda sa stala na zabezpečenom priecestí v úseku medzi železničnou stanicou (ŽST) Starý Smokovec – ŽST Tatranská Polianka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

VRT Praha - Brno bude stát 120 - 160 miliard korun

Mezi Prahou a Brnem se má v budoucnu cestovat i rychlovlaky. Bude však pro to nutné vybudovat speciální trať, která si na nákladech vyžádá 120 až 160 miliard korun. Po středečním jednání s ministrem dopravy Danem Ťokem (za ANO), šéfem Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavlem Surým a zástupci některých krajů to novinářům řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Celou zprávu najdete na této stránce.

RJ posilňuje spoje z Košíc do Prahy o ďalší pár vlakov

Súkromný dopravca RegioJet posilní od nedele 26. februára svoju vlakovú linku medzi Košicami a Prahou o jeden pár vlakov. K súčasnému dennému a nočnému páru vlakov tak pridáva spoločnosť tretí pár vlakov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Doprava by měla být pro Prahu prioritou

Poradenská společnost Deloitte vypracovala analýzu 25 investičních záměrů hlavního města Prahy. Vyhodnotila, které by pro město měly být prioritou. Výsledky mluví jasně: Praha musí do roku 2030 investovat především do dopravy. Klíčovým projektem je dostavba okruhu a přímého spojení z centra města na ruzyňské letiště. Svůj výzkum společnost podpořila anketou mezi více než 800 odborníky. Jejich názory se ve většině případů shodovaly s výsledky analýzy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

89,9 % vlaků ČD mělo loni zpoždění nejvýše 5 minut

Včas, což podle mezinárodního standardu znamená se zpožděním maximálně do pěti minut, jelo vloni 89,9 procenta všech vlaků. V meziročním srovnání jde o růst o 3,3 procentního bodu. Většina zpoždění vznikla kvůli výlukám, křižování vlaků nebo při čekání na projetí důležitějšího spoje.

Celou zprávu najdete na této stránce.