Dopravné správy

Přesmyk domažlické trati zasáhne do zástavby Plzně

Do dvou let, nejpozději do začátku roku 2019, by měla začít přestavba železniční trati z Plzně na Domažlice. Vyžádá si demolice budov u areálu plzeňské Škodovky a bourat se bude i vyhlášené pekařství U Seberů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako bude vyzerať železničný uzol Bratislava?

Podpisom zmluvy medzi Železnicami Slovenskej republiky a združením ,,Uzol Bratislava“ 20. júna 2016 sa začali práce na štúdii realizovateľnosti uzla Bratislava. Vedúcim členom štvorčlenného združenia je spoločnosť Reming Consult a.s, ďalšími členmi sú spoločnosti Sudop Praha a.s., Prodex Bratislava s.r.o. a Dopravoprojekt a.s. Bratislava. Zmluvná cena nadlimitnej zákazky realizovanej v zmysle zákona o verejnom obstarávaní je 1 298 880,00 € bez DpH. Štúdia by mal byť spolufinancovaná z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 -2020 (Prioritná os 1 – Železničná infraštruktúra, TEN – T CORE), je rozdelená na šesť etáp. Hotová by mala byť do 60 týždňov odo dňa účinnosti zmluvy, teda v auguste 2017.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha 4 plánuje elektrobus bez řidiče

Radnice Prahy 4 se připojí do celoevropského projektu vývoje elektromobilu, který nepotřebuje řidiče. Jezdit by měl přes Thomayerovu nemocnici a IKEM, aby ulevil přeplněným parkovištím. Jedinou nevýhodou je, že uveze jen osm cestujících.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V bratislavskej MHD je nedostatok vodičov

V bratislavskej MHD je už niekoľko rokov nedostatok vodičov. Dopravnému podniku Bratislava (DPB) momentálne chýba 150 zamestnancov, ktorí by mohli v hlavnom meste jazdiť na autobusoch, trolejbusoch či električkách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Do Libuše pojede sto tramvají denně

Dva kilometry nových kolejí položí stavbaři do tří let na jihu metropole. Po novém úseku, který propojí Modřany a Libuš, každý den prosviští asi stovka tramvajových souprav. U stanice chystané trasy metra D trať zakončí smyčka, v úseku vyrostou čtyři nové zastávky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlakmi ZSSK na festival „Pohoda 2016“

Návštevníci najväčšieho slovenského letného hudobného festivalu POHODA 2016 aj tento rok môžu cestovať za svojím letným dobrodružstvom špeciálnymi festivalovými rýchlikmi. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s organizátormi vypraví tieto mimoriadne vlaky vo štvrtok pred festivalom (7. júla) z Košíc/ Popradu, aj z Bratislavy. Späť pôjdu vlaky po skončení festivalu v nedeľu (10. júla).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oprava kolejové haly „Hlaváku“ je v polovině

Oprava sto let staré ocelové konstrukce, která kryje nástupiště pražského hlavního nádraží, je ve druhé polovině. Kvůli rozsáhlé korozi bylo nutné vyměnit několik nosných částí a dva ocelové oblouky držící klenbu nad nástupištěm. Zcela hotovo bude v listopadu příštího roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR opravujú na Záhorí železničné priecestie

V dňoch 27. júna až 1. júla 2016 bude v medzistaničnom úseku: železničná stanica Malacky – železničná stanica Veľké Leváre, prebiehať oprava a údržba dvojkoľajného železničného priecestia v km 27,751 (JIČ: SP2460). Priecestie bude uzatvorené od 7:30 hod. dňa 27. 06. 2016 do 17:00 hod. dňa 01. 07. 2016, obchádzka bude vyznačená a vedená po miestnych komunikáciách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Muž střílel po lidech v pražském metru

V okolí stanice metra Opatov na Praze 11 ohrožoval lidi plynovou pistolí opilý muž. Za výtržnictví mu hrozí až dva roky vězení, navíc byl celostátně hledaný pro jiný delikt. Incident se stal v pondělí odpoledne. Před metrem na lavičce seděl mladý pár, ke kterému přistoupil očividně opilý muž a bezdůvodně po mladíkovi vystřelil z plynové pistole. Mladík ho pohotově zahnal slzným plynem a zavolal policii, mezitím se střelce pokoušel sledovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Samovraždy na tratiach ŽSR

Koľko ľudí usmrtili vlaky v minulom roku a za doterajšie obdobie tohto roka? Koľko potvrdených samovrážd evidujete v minulom a tomto roku?
Evidujete aj prípady, keď sa samovražde podarí zabrániť, napríklad včasným zákrokom rušňovodiča? Koľko takých prípadov sa ročne stane (ak nemáte presné čísla, tak aspoň odhad)?
Mohli by ste bližšie uviesť nejaké kuriózne pokusy o samovraždu, resp. spomenúť nejaké výnimočné prípady?
Môžu alebo robia ŽSR nejaké opatrenia, aby samovraždám na železnici predchádzali? Dá sa tá situácia nejako riešiť?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Trolejbusy v Jirkově nejspíš neskončí

Trolejbusům v Jirkově není zřejmě ještě konec. I když zastupitelé už jednou odsouhlasili ukončení trolejbusové dopravy od příštího roku, město stále jedná s Dopravním podnikem Chomutova a Jirkova. Ten nabídl zajištění městské dopravy i s trolejbusovými linkami o čtyři miliony levněji než dosud.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SeniorPasy sú legitímne

Krajský súd v Bratislave zamietol predbežné opatrenie, ktoré určilo dopravcom povinnosť prepravovať cestujúcich vo veku nad 70 rokov na občiansky preukaz. Predbežné opatrenie vydal súd nižšieho stupňa v súvislosti so žalobou občianskeho združenia voči dopravcom zapojeným do Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK), menovite voči spoločnostiam Dopravný podnik Bratislava, a.s., Slovak Lines, a.s. a Železničná spoločnosť Slovensko, a.s.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dvoustovkou po hlavním tahu?

První zrychlení na české železnici nad české maximum 160 kilometrů v hodině může nastat na trati mezi Prahou a Ostravou. Správa železniční dopravní cesty oprašuje plány na dvousetkilometrovou rychlost v koridoru mezi Prahou a Ostravou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oprava priecestia na Bojnickej ceste v Prievidzi

Už vlani v septembri sme sa zaujímali o opravu priecestia na Bojnickej ceste v Prievidzi v blízkosti železničnej stanice, pretože sme zaznamenali viaceré sťažnosti na jeho nerovnosti, ktoré sa na ňom objavili. Železnice SR informovali, že sa budú problémom zaoberať, stav budú riešiť a opravia ho po dodaní potrebných komponentov. Doteraz sa však na priecestí nič nezlepšilo, naopak, máme ďalšie sťažnosti od vodičov, ale aj chodcov. Šoféri sa totiž vyhýbajú jamám na priecestí, takže neraz idú až na chodník, po ktorom prechádzajú chodci.

Otázky a odpovede nájdete na tejto stránke.

Trať Vizovice - Val. Polanka může vést přes likérku

Největší producent ovocných pálenek v ČR Rudolf Jelínek prohrál spor o podobu územního plánu města Vizovic. Ten počítá v budoucnu s prodloužením železniční tratě z Vizovic do Valašské Polanky ke hranicím se Slovenskem. Jedna z variant – ovšem nejpravděpodobnější – přitom vede přímo areálem likérky. Firma proto podala žalobu s cílem zrušit podobu územního plánu, ale neuspěla, stejně jako s následnou kasační stížnosti, kterou Nejvyšší správní soud zamítl nyní v červnu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Memorandum o obnove stanice Nitra

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) podpísali v stredu 22. júna Memorandum o spolupráci pri obnove železničnej stanice s mestom Nitra. Memorandum bolo uzatvorené na základe uznesenia vlády Slovenskej republiky z 30. septembra minulého roka. Jeho cieľom je riešenie budúcnosti železničnej stanice v Nitre v nadväznosti na rozvoj železničnej dopravy v regióne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Redaktor Sůra o vlacích do Bavorska

Nekonečný příběh plánů a výzev na rychlejší železnici mezi Prahou a Mnichovem má další kapitolu. Dva největší čeští železniční dopravci a Správa železniční dopravní cesty podepsali memorandum za rychlejší spojení. Jenže i na české straně přitom modernizace ustrnula v parametrech minulého století.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dočasný odklon autobusov na Ťahanovciach

Pokračujúca rekonštrukcia Ázijskej triedy na Sídlisku Ťahanovce prejde do ďalšej etapy, ktorá začína 26. júna 2016 o 08:00 a pri ktorej dôjde opäť k zmene organizácie dopravy na sídlisku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ve Švédsku kamiony napojili na troleje

Ve Švédsku odstartoval testovací provoz na první elektrodálnici na světě. Na dvoukilometrový úsek vyjely vozy napojené na elektrické vedení známé doposud hlavně z železnice. Cílem projektu je snížit emise z dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK sa dištancuje od hliadok Kotlebovcov vo vlakoch

Sprievodkyňa ich vraj prosila o pomoc, v skutočnosti však už predtým zavolala políciu a tá bola na ceste. Kotlebovci na sociálnych sieťach šíria video, ktorým sa snažia dokázať "užitočnosť" svojich hliadok vo vlakoch, lebo pomohli sprievodkyni, ktorá ich údajne o to požiadala.

Celú správu nájdete na tejto stránke.