Dopravné správy

Cestujte na AVON Pochod vlakom ZSSK

Účastníci tohtoročného AVON Pochodu proti rakovine prsníka môžu využiť možnosť zľavneného cestovného pri ceste vlakom. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) ako oficiálny dopravný partner podujatia im pri kúpe lístka na cestu do Bratislavy ponúka cestu späť zdarma.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přestavba pardubického přednádraží nese problémy

Kolony vzniklé v souvislosti s přestavbou a úpravou jízdních pruhů před pardubickým vlakovým nádražím by mohly polevit. Semafory na křižovatce U Marka, tedy při odbočení z Palackého ulice na rychlodráhu, totiž v minulých dnech nefungovaly zcela podle plánu. V pátek by se měla situace zlepšit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Labour Party plánuje opätovné znárodnenie železníc

Veľká Británia sa vo štvrtok vydala k volebným urnám o dva roky skôr. Dôvodom bolo vlaňajšie rozhodnutie Britov o vystúpení z Európskej únie (brexite). Premiérka a šéfka konzervatívcov Theresa Mayová sa svojej funkcie ujala vlani po tom, ako premiér David Cameron rezignoval. Keďže chcela mať jasný mandát pred rozvodovým konaním s EÚ, vypísala predčasné voľby. Sebavedomo a pragmaticky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy se představují na Czech Raildays

Zveme vás na tradiční veletrh drážní techniky Czech Raildays v Ostravě, kde České dráhy představují jednak modernizované vozy, tak novinky v oblasti služeb, které nabízí svým zákazníkům. Národní dopravce se bude prezentovat ve společné expozici s dceřinými společnostmi DVI, DPOV, VÚŽ, ČD Telematika a ČD Cargo.

Více o prezentaci Českých drah na veletrhu v přiložené tiskové zprávě.

Rendez 2017 sa blíži

Tretí júnový víkend 17. a 18. júna 2017 privíta rušňové depo Bratislava východ (tzv. staré depo) historické železničné vozidlá z celého Slovenska na 19. ročníku podujatia s názvom Celoslovenský zraz historických železničných vozidiel – Rendez 2017. Podujatie organizuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), Železnice Slovenskej Republiky – Múzejno-dokumentačné centrum, ZSSK Cargo Slovakia a železničné kluby z Bratislavy. Návštevníci uvidia historické železničné vozidlá nielen z celého Slovenska, ale aj z múzea v rakúskom Strashofe či zo zbierok maďarských a českých železníc.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Záchodová deklamace zastavila TGV

Příkladnou bdělost prokázal průvodčí expresního vlaku TGV na trase Marseille–Paříž, když za jízdy procházel soupravou a zaslechl, jak zpoza dveří toalety vychází podezřelá vzrušená mluva. Mužský hlas říkal v angličtině slova jako gun (pistole) a weapon (zbraň) a pracovník drah se obával nejhoršího. Bylo to pouhý den po teroristickém incidentu před katedrálou Notre-Dame.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 23. týždeň

V uplynulom týždni došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k piatim zrážkam civilnej osoby s vlakom, v troch prípadoch išlo o smrteľnú zrážku. K smrteľným nehodám došlo v úseku Bardejov – Raslavice, Veľké Kostoľany – Piešťany, v železničnej stanici (ŽST) Nové Mesto nad Váhom. V úseku Lužianky – Nitra zrazil osobný vlak na priecestí muža. Tento bol následne so zraneniami prevezený do nemocnice v Nitre. Rušňovodič nákladného vlaku spozoroval v ŽST Bratislava Predmestie osobu sediacu na hrane nástupišťa. Osoba mala amputovanú pravú ruku nezisteným vlakom a bola v šoku, následne bola prevezená do nemocnice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jízdenková revoluce v pražské MHD

Pražané už rok platí za jízdenky na některých linkách městské hromadné dopravy bezkontaktně platební kartou. Příští rok Praha doplní tyto terminály o možnost nahrát kupon rovnou na platební kartu nebo mobil, bez nutnosti výdeje papírové jízdenky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK vraj rušňovodičom núka rozprávkový plat

Motiváciou im nie je ani plat. Železničiari bijú na poplach. Hrozí totiž, že onedlho nebude mať kto obsluhovať vlaky. Slovenskému dopravcovi totiž už teraz chýba asi stovka kvalifikovaných rušňovodičov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Lounge v Ostravě patří manželům Zátopkovým

Národní dopravce dnes otevřel další zrekonstruovanou ČD Lounge na hlavním nádraží v Ostravě. Stejně jako v jiných regionech tu salonek ČD patří osobnosti spjaté s železnicí a regionem - tentokrát manželům Zátopkovým. Cestující tak mají příležitost dozvědět se něco o jejich životě a při čekání si také užijí většího komfortu. České dráhy vylepšily v těchto moderních čekárnách dětské koutky, k dispozici jsou nabíjecí panely nebo Wi-Fi připojení.

České dráhy otevřely síť 6 čekáren ČD Lounge pro cestující vlaky SC Pendolino před 12 lety. Poté však zareagovaly na poptávku a dveře těchto salonků otevřely i lidem cestujícím v dalších vlacích vyšší kvality. Postupně tak ČD Lounge dostávají "nový kabát". V Pardubicích patří staviteli železnic Janu Pernerovi, v Brně českému grafikovi a železničnímu dokumentaristovi Jiřímu Boudovi a minulý týden "křtily" České dráhy salonek v Praze na hlavním nádraží zasvěcený siru Nicolasi Wintonovi.  

Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Auto verzus vlak. Tragédia v zlomku sekundy

Auto verzus vlak. Tragédia v zlomku sekundy. Na to, aké mizivé šance má posádka vozidla oproti rútiacej sa niekoľkotonovej mase, upozorňujú železničiari aj polícia dlhodobo. V rámci preventívno-bezpečnostných aktivít zorganizovali simulovanú zrážku na železničnom priecestí v bratislavskej Rači. Táto akcia bola súčasťou Medzinárodného dňa bezpečnosti na železničných priecestiach, ktorého sa zúčastnilo viac ako 40 krajín z celého sveta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Návrh jízdního řádu 2018 už je na webu SŽDC

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zveřejnila na svých internetových stránkách Návrh železničního jízdního řádu 2018 platného od letošního 10. prosince. Tento dokument byl zpracován podle zákona č. 266/1994 Sb. v platném znění pro tratě, kde je SŽDC přídělcem kapacity dráhy. Najdete ho na adrese www.szdc.cz.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Exhibicionista v bratislavskej električke

Až tri roky môže stráviť za mrežami 35-ročný Ján, ktorý sa v stredu obnažoval pred cestujúcou v bratislavskej električke. Znechutená žena následne vystúpila. V ten istý deň však exhibicionistu zbadala aj na dámskych toaletách v budove na Radlinského ulici.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Do Prahy se sjedou železniční bossové

Praha bude na začátku července hostit nenápadnou, ale velmi prestižní akci. Jde o summit nejmocnějších mužů (a ženy) evropské železnice, který se bude 6. a 7. 7. podle informací serveru Lidovky.cz konat v pražském hotelu InterContinental. Na přetřes přijde například pro Česko klíčové téma – nové koridory ve směru Mnichov a Berlín nebo opatření proti teroru.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Demonštrácia ovplyvní prešovskú MHD

V pondelok 12. júna 2017 okolo 17:00 dôjde k operatívnemu zastaveniu premávky na Hlavnej ulici príslušníkmi policajného zboru pre konanie protestného pochodu, čo pravdepodobne spôsobí meškanie liniek ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chruščovova vnučka zahynula pod koly vlaku

Vnučka někdejšího vůdce Sovětského svazu Nikity Chruščova ve čtvrtek přišla o život poté, co spadla pod vlak na okraji Moskvy. Oznámila to ruská tisková agentura TASS. Podle jejího nejmenovaného zdroje z řad záchranářů šlo o tragickou nehodu při přecházení kolejí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dočasné železničné priecestie pri Ružomberku

Z dôvodu výstavby diaľnice D1 Hubová – Ivachnová vybudovala Národná diaľničná spoločnosť medzi železničnou stanicou Ružomberok a zastávkou Hrboltová (v km 285,035) nové dočasné železničné priecestie, cez ktoré bude prechádzať dočasná prístupová komunikácia na stavenisko pre prísun stavebného materiálu. Cesta povedie od čističky odpadových vôd Hrboltová po napojenie na cestu III. triedy č. 2211.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cheb vybral návrh nové lávky přes nádraží

Uzavřenou železnou lávku přes kolejiště chebského nádraží, která spojovala Švédský vrch s centrem města, nahradí příští rok konstrukce z betonu. Chebská radnice vybrala návrh za přibližně 52 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Od mája premáva najluxusnejší vlak sveta

Na Slovensku musíme byť pri cestovaní po železnici pripravení na rôzne nemilé prekvapenia, v Japonsku je to však ten najlepší spôsob dopravy. Vlaky sú rýchle, presné, čisté a pohodlné. Odvčera však v krajine vychádzajúceho slnka premáva taký, ktorý je aj na miestne pomery skutočným unikátom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJetu docházejí stevardky

Nedostatek lidí na trhu práce začíná pociťovat i soukromý dopravce RegioJet. Na službách palubního personálu postavil jeho majitel Radim Jančura svůj byznys, teď mu ale stevardky odcházejí.

Celou zprávu najdete na této stránce.