Dopravné správy

Pardubice žádají důstojnější lávku nad kolejemi

O výstavbu lávky, která má překlenout pardubické vlakové nádraží, se sice postará Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), ovšem město Pardubice bude chtít ovlivnit její podobu. První verze návrhu projektu se totiž pardubickým politikům nezamlouvala.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nedodržiavanie dopravných predpisov na priecestiach

Obraciam sa na Vás s prosbou o zodpovedanie na pár otázok k jednej reportáži. Ide o nedodržiavanie (dopravných) predpisov na železničných priecestiach. Chodci ale aj vodiči v Nitre často prechádzajú na červenú cez žel. priecestie. Niektorí tvrdia, že rampy začnú priskoro blikať, keď vlak je ešte v nedohľadne a tak porušia predpisy a prejdu cez závory alebo na blikajúcu červenú. A tak isto, že sú dlho spustené dolu už po prejdení vlaku. Ako to teda je s nastavením závor ? Čo im hrozí okrem toho, že ohrozujú svoj život? Aké sú sankcie? A teda aké im hrozí nebezpečenstvo? Sú nejaké štatistiky, ktoré dokazujú tieto priestupky? Nemusia byť len z Nitry. Čo možno hrozí za samovoľné otváranie / dvíhanie závor?  

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

V Plzni začíná tramvajová výluka

V noci na sobotu začne v Plzni devítidenní tramvajová výluka mezi Sady Pětatřicátníků a Bory. Stavbaři musejí do příští neděle vyměnit desítky panelů na Klatovské třídě mezi Belánkou a Dobrovského ulicí, ve kterých jsou uložené kolejnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlakom ZSSK na výlet do Ostravy

Prečo práve tip na výlet do Ostravy? Ak vám niekto povedal, že Ostrava je priemyselné mesto v baníckom regióne, kde sa nič nedá vidieť, nedajte sa pomýliť. Časy sa zmenili, z koksovne, vysokej pece a uhoľných baní sa stali atrakcie pre turistov. Do areálu vítkovických železiarní sa zo stanice Ostrava hlavní nádraží dostanete jednoducho električkou za necelých 20 minút. Alebo sa môžete vybrať do bane, na hrad či do zoologickej záhrady. Z Bratislavy alebo Žiliny do Ostravy pricestujete ľahko vlakom tak, že návštevu stihnete aj ako jednodenný výlet

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nové semafory zvýšily počet střetů s tramvají

Měly zabránit srážkám s tramvajemi jedoucími souběžně se silnicí. Jenže podle mínění alespoň části řidičů mají semafory podél tramvajové trati z Liberce do Jablonce na svědomí víc nehod, než když zabezpečení přejezdů fungovalo postaru. Mnoho signalizaci nechápe.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Horúčavy ovplyvňujú aj železničnú dopravu

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) v súvislosti s vysokými teplotami, ktoré vládnu počas mesiacov jún a júl zvýšili počet a zintenzívnili kontroly na tratiach, ktoré spravujú. Kontroly sa týkajú tak koľají, ako aj trakčného vedenia, ktoré majú tendenciu vplyvom horúčav meniť svoje fyzikálne vlastnosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Drážní úřad poslal exekutora na Lesy ČR

V exekuci vyústil spor mezi Drážním úřadem a státním podnikem Lesy ČR o vykácení stromů podél železniční trati v Karlovarském kraji. Lesy nyní nemohou manipulovat se svým majetkem včetně svého sídla v Hradci Králové. Lesy už souhlasily, že stromy vykácí. Učiní tak během srpna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovenské železnice smerujú do hlbokej krízy

Železnice na Slovensku degenerujú. Neinvestuje sa tam, kde treba, zanedbáva sa výchova novej železničiarskej generácie a stále sa nerieši otázka postavenia železnice v systéme verejnej osobnej dopravy, ktorej nosnou časťou by mala byť práve ona.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioPanter ujel bez strojvůdce šest kilometrů

V železniční stanici Kadaň-Prunéřov se ve středu samovolně rozjela vlaková jednotka Regiopanter a bez strojvůdce ujela šest kilometrů. Na událost upozornil server Týden a ve čtvrtek ji potvrdil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Deutsche Bahn zaznamenala priaznivý 1. polrok

Vďaka konjunktúre, rabatom a vyššou presnosťou vlakov dokázali nemecké železnice Deutsche Bahn (DB) prilákať väčší počet cestujúcich, čo sa odrazilo aj na polročných finančných výsledkoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke

Poznámka redakcie VLAKY.NET:

Die Deutsche Bahn je názov rodu ženského v čísle jednotnom, čiže zaznamanala. Také chyby by práve TASR robiť nemala.

Provoz na tratích v blízkosti Prahy zhoustne

Na vybraných linkách příměstských vlaků pražské integrované dopravy (PID) budou od prosince zavedeny o víkendech noční vlaky, zkráceny intervaly nebo prodlouženy trasy některých linek. Změny začnou platit souběžně s prosincovými celostátními změnami jízdních řádů na železnici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Spoje TEŽ dotujú organizácie cestovného ruchu

Na posilnení spojov Tatranskej elektrickej železnice (TEŽ) a ozubnicovej železnice počas letnej turistickej sezóny vo Vysokých Tatrách sa spolupodieľajú aj organizácie cestovného ruchu. Zo svojich zdrojov prispela Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska na tatranskú dopravu sumou 35.520 eur a Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry poskytla vyše 40.500 eur (vrátane DPH).

Celú správu nájdete na tejto stránke

Nizozemské dráhy chtějí „odpohlavnit“ slovník

Operátor nizozemských železnic a vlaků NS chce zavést pohlavně neutrální oslovení pasažérů. Vyvolal tím však ostrou reakci. Napsal to britský deník The Times. Místo tradičního „dámy a pánové“ by měli cestující napříště slyšet jen oslovení „vážení cestující“. Změna má být do konce roku zavedena na stanicích po celé zemi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prešov čaká zmätok s rekonštrukciou priecestia

Uzávierku Levočskej ulice na hlavnom ťahu Prešovom si vyžiada rekonštrukcia železničného priecestia na trati Kysak - Plaveč, ktoré plánujú Železnice SR opravovať od soboty 19. do pondelka 21. augusta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zlín koupí za peníze z EU hybridní trolejbusy

Přes 900 milionů korun má přijít do Zlína z Evropské unie na mnoho projektů, které by měly město pozvednout. Nejviditelnější změny se budou týkat rozšíření městské hromadné dopravy. Zlepší se především spojení do Štípy, zoologické zahrady v Lešné a do Velíkové.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Trenčíne na moste v prevádzke už obe koľaje

Nový železničný most v Trenčíne, má od dnes, t.j. od 31.júla 2017 v prevádzke aj prvú traťovú koľaj. Krátko po 17.15 hod po nej prešiel ako prvý REX 1735 Železničnej spoločnosti Slovensko a.s.. Podľa pravidiel železničnej prevádzky po ukončení výluky išiel prvý vlak po prvej traťovej koľaji 10 km rýchlosťou, most je však stavaný na rýchlosť vlakov do 140 km/hod. Touto rýchlosťou už budú jazdiť všetky vlaky cez most až od septembra, dovtedy je maximálna povolená rýchlosť 50km/hod.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD chtějí zrušit „Sněhuláka“, lidé protestují

Ranní spěšný vlak přezdívaný Sněhulák, který léta vozí turisty i lyžaře z Plzně na šumavský Špičák, má namále. České dráhy chtějí tento hojně využívaný spoj zrušit. Vedoucí lyžařské školy i podnikatelé protestují.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Počas Campfestu zastavia žlté vlaky v Kráľovej Lehote

Počas nasledujúcich dní sa v Kráľovej Lehote koná festival Campfest, na ktorý každoročne prichádzajú tisíce návštevníkov z celého Slovenska a Českej republiky. RegioJet sa z tohto dôvodu rozhodol mimoriadne zastavovať svoje vlaky aj v Kráľovej Lehote, čím výrazne zlepší dopravu návštevníkov na toto podujatie. V podobných akciách chceme pokračovať aj do budúcna a chystáme sa nadviazať spoluprácu s ďalšími organizátormi verejných podujatí. Viac informácii nájdete v priloženej tlačovej správe.
 

Hledá se tvář zastávek rychlodráhy Praha - Kladno

Řadu let staré vizualizace přestanou platit. Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) vypíše architektonickou soutěž na podobu nových stanic, které vzniknou při modernizaci železniční trati z Prahy do Kladna s odbočkou na ruzyňské letiště. Lidově se této trati přezdívá rychlodráha.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka redakce VLAKY.NET:

SŽDC existuje bezmála 15 let a (někteří, leč ne ojedinělí) novináři stále nevzali na vědomí, že její plný název zní Správa železniční dopravní cesty bez nesmyslé spojky a mezi prostředními dvěma slovy. Kde se  v nich ta tupost bere?

Legiovlak začal dvojmesačnú púť po Slovensku

Žilina 1. augusta (TASR) – Legiovlak, verná replika vlaku, ktorým sa naprieč Ruskom po Transsibírskej magistrále prepravovali československí legionári počas bojov v prvej svetovej vojne, dnes začal v Žiline dvojmesačnú púť po Slovensku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.