Dopravné správy

ČR přihraje miliardy na nové regionální vlaky

Českým drahám a některým krajům se otevřela cesta k dotacím na pořízení nových vlaků v objemu téměř osmi miliard korun, která se jim ještě před pár týdny zdála neprůjezdná. Ministerstvo dopravy ustoupilo od původních plánů, že dá peníze pouze na nové soupravy, jejichž provoz kraje vysoutěží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nákladné vlaky z Číny opäť aj cez Slovensko

Po vyše ročnej prestávke sa opäť cez Slovensko začali prepravovať nákladné vlaky z Číny. V Termináli kombinovanej dopravy Dobrá pri slovensko-ukrajinských hraniciach bolo podľa ministerstva dopravy preložených 41 kontajnerov z vlaku na širokom železničnom rozchode na vlak európskeho železničného rozchodu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeňská Škoda pomůže čínské expanzi

Největší český výrobce vlaků a tramvají vzbudil pozornost v Číně. Připravovaný prodej plzeňské Škody Transportation do rukou železničního giganta CRRC je i v čínském měřítku velkou událostí. Významný deník China Daily o něm píše jako o jednom z klíčů ke globální expanzi ambiciózní CRRC.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Preložka trate Trenčín – Trenčianska Turňa

Dobrý deň, poprosím o doplnenie informácií k preložke trate Trenčín – Trenčianska Turňa. 1. Ako dôjde k napojeniu novej trate na novy železničný most v Trenčíne, resp. bude ho táto trať iba nejakým spôsobom obchádzať?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Jízdní řád SŽDC na příští rok se rýsuje

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) poprvé v historii zveřejnila už v červnu návrh jízdního řádu, který začne platit v prosinci letošního roku. První ukázka toho, jak by měly od prosince jezdit vlaky, ještě není zdaleka definitivním jízdním řádem. Ukazuje ale ambice některých dopravců nebo plány krajů či ministerstva dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo so starým železničným mostom v Trenčíne

Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o info k budúcnosti starého žel. mosta v Trenčíne. 1. Bola už prevádzka na starom žel. moste v Trenčíne ukončená?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Břeclav zvažuje zřízení vlakové MHD

Dlouhé čekání v zácpách na průtahu Břeclaví zažívají prakticky všichni, kdo po městě postrádajícím obchvat jezdí. Břeclavští by proto chtěli přesunout část městské dopravy na železnici. Nápad ale naráží na celou řadu problémů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestujúci sa v madridskej MHD nesmú rozťahovať

Zákaz fajčenia, zákaz znečisťovania, zákaz vykladania nôh na sedadlo a najnovšie už aj zákaz sedenia naširoko. Madrid sa rozhodol oficiálne zakročiť voči ľuďom, ktorí neberú ohľad na osobný priestor spolucestujúcich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD si pronajmou deset Vectronů na deset let

Koncem minulého týdne podepsaly smlouvu s německou filiálkou společnosti European Locomotive Leasing (ELL) na pronájem deseti strojů Siemens Vectron na deset let. Serveru E15.cz to potvrdil mluvčí drah Radek Joklík. Uzavření smlouvy schválil už počátkem května řídící výbor Českých drah, informace ale dráhy nezveřejnily, neboť se čekalo, zda ve lhůtě nepřijdou proti výsledkům soutěže nějaké námitky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dva vlaky za necelé dve hodiny zrazili dvoch ľudí

Dve smrteľné nehody na strednom Slovensku na železnici za necelé dve hodiny! V Žilinskom kraji rýchlik zrazil ženu († 69), v Banskobystrickom kraji muža († 58).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Je znám vítězný návrh tramvají pro Ostravu

Obyvatelé Ostravy, kteří hlasovali o vzhledu nových tramvají od švýcarské firmy Stadler, už si vybrali ze čtyř návrhů od designéra Haralda Molla variantu s bílými dveřmi a vykřičníky nad nimi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava pre cestujúcich s bicyklami

Od soboty 17. júna 2017 bude zavedená rozšírená preprava bicyklov na vybraných spojoch linky 30. Cestujúci s bicyklami budú môcť na zastávkach Most SNP, Patrónka a Lamač využiť držiak umiestnený na zadnom čele autobusu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

4. železniční balíček EU budí obavy

Evropský parlament schválil v loňském roce čtvrtý železniční balíček, který má jednak otevřít cestu k liberalizaci železničního trhu a jednak zrychlit, zjednodušit a zlevnit schvalování vozidel určených pro mezistátní dopravu. Zahájený proces jeho implementace do národních legislativ ale ukázal, že vše rozhodně nebude tak jednoduché, jak se mohlo na první pohled zdát. Opak je pravdou a problémů k diskusi bude dále spíše přibývat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Kinovozeň ZSSK vyrazil do Košíc

Historicky prvý KINOVOZEŇ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) vyrazil dnes z Bratislavy do Košíc. Kinosála vo vlaku je súčasťou najznámejšieho a najväčšieho slovenského filmového festivalu ART FILM FEST (AFF), ktorý sa koná v Košiciach. ZSSK je aj v roku 2017 reklamným partnerom tohto projektu. Už 25. ročník AFF sa koná v dňoch 16. – 24. júna 2017.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražské metro testuje plastové sedačky

Cestující na lince metra C mohou v jednom voze soupravy vyzkoušet nové plastové sedačky, které nahradily současná čalouněná sedadla. Dopravní podnik, podle něhož nové sedačky lépe splňují nároky na čistotu a hygienu, si chce v provozu ověřit, jak na něj budou cestující reagovat a jak snadno se budou udržovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet spustí linku z Bratislavy do Rumunska

Súkromný dopravca RegioJet spustí od 28. júna tohto roku novú autobusovú linku z Bratislavy až do Rumunska, konkrétne do miest Arad a Temešvár. Linka bude podľa hovorcu spoločnosti Aleša Ondrůja premávať trikrát týždenne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Němci dávají zelenou VRT Praha - Drážďany

Německé ministerstvo dopravy spočítalo, že se jim vyplatí postavit novou vysokorychlostní trať z Drážďan do Prahy s tunelem pod Krušnými horami. V plánování rychlých železničních spojení v Česku se jedná o zásadní posun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pôjdu vlaky po Slovensku rýchlosťou 200 km/h?

Rýchlosť cestovania je pre cestujúcich jedným z rozhodujúcich faktorov pre voľbu dopravného prostriedku. Vlaky sa vďaka koľajovým tratiam dokážu vyhnúť dopravným zápcham, ktoré trápia automobily a autobusy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky ČD výhodně na „Baroko naoko“ v Kuksu

České dráhy vypraví v sobotu 17. června zvláštní vlaky na slavnost Baroko naoko v Kuksu, kdy se celé Kukské údolí přenese do dob své největší slávy a vrátí se o 300 let do minulosti. Na zastávce Kuks pak budou mimořádně zastavovat i vybrané rychlíky. Kdo přijede na akci vlakem, získá navíc zvýhodněné vstupné.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Prešovský vyhliadkový midibus premáva

Mestské informačné centrum Prešov (gopresov.sk) pripravilo pre turistov a obyvateľov Prešova aj tento rok vyhliadkové jazdy midibusom - Prešovská 49-tka. Premáva každý deň od júna do septembra a odchádza spred radnice o 13:00 a 15:00.

Celú správu nájdete na tejto stránke.