Dopravné správy

V Bratislave budú skúšať trolejbusy pre Žilinu

V najbližšom období zavítajú do hlavného mesta prototypy nových trolejbusov Škoda 26 Tr Solaris (krátky) a Škoda 27 Tr Solaris (kĺbový). Pôjde o prvé trolejbusy s karosériami Solaris novej generácie vyrobené v plzenskej spoločnosti Škoda Electric. Trolejbusy týchto nových typov si ako prvý objednal Dopravný podnik mesta Žilina.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražské tramvaje 1, 6, 12 a 25 jezdí odklonem

Kvůli opravě tratě nejezdí od úterý v Praze tramvaje mezi zastávkami Strossmayerovo náměstí – Vltavská. Obousměrný provoz v úseku bude přerušen do noci na neděli 27. srpna a tramvajové linky 1, 6, 12 a 25, kterých se výluka dotkne, budou jezdit odklonem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Zlatná na Ostrove – Zemianska Olča

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 7. a 8. augusta 2017, v čase od 9.10 h do 14.40 h, realizovať výlukové práce v medzistaničnom úseku Zlatná na Ostrove – Zemianska Olča.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Po nejstrmější železniční trati ČR

Už jste někdy jeli po naší nejstrmější železniční trati? Jediná ozubnicová železnice v Česku vede z Tanvaldu do Harrachova a spojuje tak Jizerské hory a Krkonoše. Ačkoli zubačka měří pouhých 12 kilometrů, v jejím okolí najdete tolik zajímavostí jako kolem málokteré železnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestujúcich viezol otrasný autobus DPMK

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) nedávno ubezpečoval Korzár, že má dostatok autobusov. V stredu vypravené vozidlo linky č. 24 svedčí skôr o opaku. Ako inak si vysvetliť, že DPMK dopustil, aby vozidlo v takom šokujúco otrasnom stave vozilo cestujúcich?

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zájem o povolání strojvedoucího roste

Zájem o povolání strojvedoucího roste, lidi neodrazují ani pokusy vyvinout vlaky schopné jízdy bez živého strojvůdce. Zkoušky pro získání licence během letošního prvního pololetí složilo 318 lidí, 165 lidí bylo neúspěšných.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPMK ponúka novým vodičom príspevok až 1 500 €

Nedostatok vodičov autobusov v týchto dňoch spôsobil výpadky niektorých spojov MHD. Aby dopravný podnik takýmto situáciám predišiel, záujemcov o profesiu vodiča autobusu MHD, ale aj ich vodičov, sa rozhodol motivovať náborovým, resp. stabilizačným príspevkom až vo výške 1500 €.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sběrní surovci udeřili na trati v České Třebové

Policisté pátrají po zlodějích mědi, kteří nedávno zasáhli do provozu na hlavním železničním koridoru u České Třebové. Krádež lanové propojky a přerušení u stykového transformátoru propojovacího lana mohly mít za následek vážnou železniční nehodu.

Celou zprávu najdete na této stránce

Výluka električiek na Triede SNP v Košiciach

Začiatok prác na rekonštrukcii električkovej trate na Triede SNP od nedele 6. augusta 2017 obmedzí niekoľko liniek MHD nasledovne: Električkové linky 6, 9 a R7 nebudú premávať v úseku Magistrát mesta Košice - Kino Družba.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC na Vysočině opravuje nejen jihlavský viadukt

Železniční viadukt U Jánů patří už od devatenáctého století k dominantám Jihlavy. V současnosti je jeho ocelové pole zakryto plachtou a po delší době se opravuje. I když výluka na trati mezi hlavním a městským nádražím skončila už o víkendu, na mostě se bude pracovat až do podzimu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dráma na lanovke

Záchranárom sa v nedeľu podarilo vyslobodiť 65 ľudí z poškodenej lanovky v nemeckom Kolíne nad Rýnom. Lanovka sa zastavila po tom, čo jedna z kabíniek narazila do podpery. Cestujúci tak ostali uväznení v kabínkach celé hodiny, niektorí vo výške 40 metrov nad zemou. Medzi nim bolo približne 20 detí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

Do Číny dorazil vlak z Prahy naložený pivem a sklem

Nákladní vlak, který propojil Česko s Čínou, přijel do cíle. Na nádraží v čínském městě Yiwu dorazil z terminálu společnosti Metrans v Praze-Uhříněvsi po šestnácti dnech - přesně podle plánu. Souprava převážela kontejnery, které obsahovaly tradiční výrobky z České republiky i dalších evropských zemí.

Celou zprávu najdete na této stránce

Ako by vyzerala MHD v Prešove po optimalizácii?

Mesto Prešov vypísalo v júni 2013 verejné obstarávanie na zhotoviteľa Plánu dopravnej obslužnosti a optimalizácie liniek MHD v Prešove. Chcelo tak prostredníctvom verejného obstarávania získať návrhy riešenia MHD a na základe víťazného návrhu upraviť sieť liniek MHD a zefektívniť jej prevádzku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD Cargo obnovuje park vozidel

Největší český nákladní železniční dopravce, společnost ČD Cargo, si v loňském roce pořídila pětici nejmodernějších elektrických lokomotiv Vectron, letos přibydou další tři. Podle předsedy představenstva této společnosti Ivana Bednárika se připravuje také obnova parku motorových lokomotiv, probíhá rovněž nákup nových intermodálních univerzálních vozů s různými výměnnými nástavbami.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizácia električkovej trate DPB mešká

Hoci podľa pôvodných plánov mala byť modernizácia Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály už v plnom prúde, hlavné mesto iba začiatkom augusta vyhlásilo verejnú súťaž na výber zhotoviteľa tejto modernizácie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pardubice žádají důstojnější lávku nad kolejemi

O výstavbu lávky, která má překlenout pardubické vlakové nádraží, se sice postará Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), ovšem město Pardubice bude chtít ovlivnit její podobu. První verze návrhu projektu se totiž pardubickým politikům nezamlouvala.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nedodržiavanie dopravných predpisov na priecestiach

Obraciam sa na Vás s prosbou o zodpovedanie na pár otázok k jednej reportáži. Ide o nedodržiavanie (dopravných) predpisov na železničných priecestiach. Chodci ale aj vodiči v Nitre často prechádzajú na červenú cez žel. priecestie. Niektorí tvrdia, že rampy začnú priskoro blikať, keď vlak je ešte v nedohľadne a tak porušia predpisy a prejdu cez závory alebo na blikajúcu červenú. A tak isto, že sú dlho spustené dolu už po prejdení vlaku. Ako to teda je s nastavením závor ? Čo im hrozí okrem toho, že ohrozujú svoj život? Aké sú sankcie? A teda aké im hrozí nebezpečenstvo? Sú nejaké štatistiky, ktoré dokazujú tieto priestupky? Nemusia byť len z Nitry. Čo možno hrozí za samovoľné otváranie / dvíhanie závor?  

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

V Plzni začíná tramvajová výluka

V noci na sobotu začne v Plzni devítidenní tramvajová výluka mezi Sady Pětatřicátníků a Bory. Stavbaři musejí do příští neděle vyměnit desítky panelů na Klatovské třídě mezi Belánkou a Dobrovského ulicí, ve kterých jsou uložené kolejnice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlakom ZSSK na výlet do Ostravy

Prečo práve tip na výlet do Ostravy? Ak vám niekto povedal, že Ostrava je priemyselné mesto v baníckom regióne, kde sa nič nedá vidieť, nedajte sa pomýliť. Časy sa zmenili, z koksovne, vysokej pece a uhoľných baní sa stali atrakcie pre turistov. Do areálu vítkovických železiarní sa zo stanice Ostrava hlavní nádraží dostanete jednoducho električkou za necelých 20 minút. Alebo sa môžete vybrať do bane, na hrad či do zoologickej záhrady. Z Bratislavy alebo Žiliny do Ostravy pricestujete ľahko vlakom tak, že návštevu stihnete aj ako jednodenný výlet

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nové semafory zvýšily počet střetů s tramvají

Měly zabránit srážkám s tramvajemi jedoucími souběžně se silnicí. Jenže podle mínění alespoň části řidičů mají semafory podél tramvajové trati z Liberce do Jablonce na svědomí víc nehod, než když zabezpečení přejezdů fungovalo postaru. Mnoho signalizaci nechápe.

Celou zprávu najdete na této stránce.