Dopravné správy

Zrážky s vlakom

Dá sa povedať, že v letných mesiacoch sa vyskytuje viac chodcov pri koľajniciach? Koľko zrážok človeka s vlakom evidujete priemerne v zimných mesiacoch a koľko v letných?

Koľko ľudí neprežilo zrážku s vlakom od 1. júla až do včera? Koľko takýchto úmrtí bolo za rovnaké obdobie v minulom roku?

O aké prípady najčastejšie ide? O pokusy o samovraždu alebo o podgurážených chodcov?

Snažia sa železnice prijímať  opatrenia, ktorý by znížil počet obetí? Napríklad znemožniť prístup ku koľajam plotom a pod.

Čo odporúčate chodcom a vodičom – na čo si majú dávať pozor, aby nedochádzalo k zrážkam?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

 

Z části žlutých autobusů začnou mizet stevardky

Z části žlutých autobusů začnou od úterý mizet stevardky. RegioJet zavádí na lince Praha - Liberec nově spoje třídy low-cost, v kterých nebude stevardka nabízet běžný palubní servis. Budou o pětikorunu levnější.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bralo pri Píle je zabezpečené pred padaním skál

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zabezpečili, aby skalné bralo pri zastávke v Píle (železničná trať v úseku Kriváň – Lovinobaňa) nebolo hrozbou pre plynulosť a bezpečnosť železničnej dopravy. Skalný zárez, ktorý je súčasťou už nevyužívaného tunela, je celý zasieťovaný a zabezpečený tak, aby zvetrané kusy skál nepadali do koľajiska.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Protunelování ČR zrychlí železniční dopravu

Dopravu na tuzemských železnicích zrychlí nové tunely, jaké dosud Česko nevidělo. Jako první přijde na řadu čtyřkilometrový tunel Ejpovice u Rokycan. Podle zjištění MF DNES se jeho ražba úspěšně chýlí ke konci a do dvou měsíců bude hotová. Stát navíc hledá i další nové trasy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava čaká na novú električkovú zastávku

Termín začiatku výstavby novej električkovej zastávky v Bratislave medzi Námestím SNP a východom z Laurinskej ulice, pri výškovej budove Manderlák, nie je stále známy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Budějovice chtějí dostat řidiče na kola a do MHD

Motoristů má v krajském městě po stovkách ubýt na úkor cyklistů, chodců i cestujících v MHD. Celkem to má být o sedm procent méně jízd autem než dnes. Strategii už schválili radní. Hodně vozidel v první vlně zmizí na obchvat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v úseku Šaľa – Trnovec nad Váhom

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) budú v dňoch 31. júla až 28. augusta 2017 realizovať výlukové práce v úseku Šaľa – Trnovec nad Váhom. V rámci tejto výluky sa v medzistaničnom úseku Šaľa – Trnovec nad Váhom zrealizujú práce spojené s odstránením stavby železničného mosta v km 116,334.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

 

CZ LOKO, a.s. vstoupila na maďarský trh

Maďarsko se stalo další členskou zemí Evropské unie, v níž se prosadil český výrobce lokomotiv, společnost CZ LOKO. Prvním zákazníkem se zde stal CER Hungary Central-European Railway Transport, Trading and Service Co. Významný středoevropský nákladní železniční dopravce si pořídil lokomotivu EffiShunter 1600 pro těžkou posunovací službu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cyklochodník na mieste trati Piešťany - Vrbové

Prosím Vás o aktuálne stanovisku k zámeru vybudovať na mieste nevyužívanej železnice Piešťany-Vrbové cyklochodník, o ktorom sa diskutuje už niekoľko rokov. Podmienkou je získať do vlastníctva trať, ktorá patrí štátu a jej správcom sú železnice. Nedávno bola na ministerstvo dopravy doručená v tejto súvislosti aj petícia

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Zabezpečení dveří starších vozů ČD vyjde na 85 milionů

České dráhy vybraly firmu, která osadí dveře starých vagonů čidly a světelnou signalizací. Zařízení upozorní personál vlaku na nedovřené dveře. Vítězem tendru se stala společnost Alkal Baterie podnikatelů Vojtěcha Petra, Jana Libry a Václava Měsíčka. Díky nejnižší ceně získala rámcový kontrakt na vybavení 630 vagonů za 85 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavská autobusová stanica dožíva

Ideme zbúrať ďalšiu legendárnu stavbu, alebo je to barabizňa bez architektonickej hodnoty? Už o niekoľko týždňov sa do bratislavskej autobusovej stanice zahryznú ťažké mechanizmy a zrovnajú ju so zemou. Teraz, keď je už rozhodnuté, ozývajú sa aj hlasy, podľa ktorých mohla zostať stanica na svojom mieste.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Švýcaři testují v ČR svůj nový rychlovlak

Po českých kolejích začal jezdit nový rychlovlak od společnosti Stadler. Cestující se s ním ale nesvezou: výrobce ho jen testuje na zkušebním železničním okruhu ve Velimi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Súprava T3G 7845+7846 DPB opäť v prevádzke

Ústredné električkové dielne dokončili veľkú prehliadku na súprave T3G #7845+7846. Oba vozne dostali klasický červeno-krémový lak. Súprava sa po vyše polročnej prestávke opäť vráti do premávky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zrychlení trati do Mnichova potěší nákladní dopravce

Podoba nového železničního spojení Prahy s Mnichovem přes Plzeň může vyhovovat především nákladním železničním dopravcům. [...] Aby mohly silnicím konkurovat i osobní vlaky, musela by jízdní doba mezi Prahou a Mnichovem klesnout pod tři hodiny. To je o hodinu méně, než slíbil ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Teď vlak trasu mezi Prahou a Mnichovem urazí za šest hodin, autobusem cesta trvá zpravidla kolem pěti hodin.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rýchliky ZSSK zastavia mimoriadne v Kráľovej Lehote

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) uľahčí cestovanie návštevníkom kresťanského festivalu CampFest (3. – 6. augusta). Miestom, kde sa už pravidelne festival odohráva, je lokalita obce Kráľova Lehota neďaleko Liptovského Hrádku, v krásnej prírode Nízkych Tatier. Železničná stanica Kráľova Lehota sa nachádza medzi Liptovským Mikulášom a Štrbou na hlavnom ťahu Žilina - Košice. Okrem mimoriadne zastavujúcich rýchlikov tam bežne zastavujú aj osobné vlaky, ktoré premávajú podľa pravidelného cestovného poriadku. Denne je v ponuke počas pracovných dní až do 20 pravidelných spojení. Návštevníci tak majú k dispozícii viacero možností, ako sa pohodlne dopraviť do dejiska festivalu a domov po jeho skončení. Z obce Kráľova Lehota bude do dejiska festivalu zabezpečená kyvadlová doprava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z vlaku rovnou do hospůdky na konci světa

Zřícenina hradu Rokštejna byla v údolí u Přímělkova na Jihlavsku podstatně dřív než tamní hostinec. Je ale dost možné, že právě Rokštejnu vděčí hospoda za svou pozdější existenci. O lokále, který si oblíbily stovky trampů a nově i cyklistů, vypráví další díl seriálu Ta naše hospoda.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Testovanie bratislavskej linky 97 až do konca júla

Od mája premáva v Bratislave nová autobusová linka MHD 97. Mestskú časť Petržalka spája s autobusovou stanicou na Mlynských nivách. O tom, či tak bude aj po skúšobnom období troch mesiacov, rozhodne primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD zavádějí ve vlacích platbu kartou

České dráhy po roce a půl testování postupně nasadí do provozu 382 terminálů pro bezhotovostní platby ve svých vlacích. Nejdříve – během srpna – by měly terminály zamířit do Bohumína, odkud budou vysílány na vlaky SC Pendolino. Dále budou vybaveni průvodčí z Břeclavi a cestující tak budu moci platit bezhotovostně i ve vlacích railjet. Následovat bude i doprovod vlaků v Praze, Chebu a v dalších stanicích, který obsluhuje spoje EC, IC a další vlaky vyšší kvality.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě.

Výluka liniek DPB č. 212, N61 a N72

Pre opravu plynovodu bude od 2. augusta 2017 čiastočne uzavretá Ulica 29. augusta v úseku od Špitálskej po Mickiewiczovu jednosmerne. Linky 212, N61, N72 a dojazdové spoje linky 202 do vozovne budú premávať po zmenených trasách nasledovne ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlak v Barceloně vjel do zarážedla, na 50 zraněných

Nejméně 48 zraněných, z toho pět vážně, si v pátek ráno vyžádala nehoda příměstského vlaku na Francouzském nádraží ve španělské Barceloně, uvedla agentura Reuters. Mezi vážně zraněnými je i strojvůdce.

Celou zprávu najdete na této stránce.