Dopravné správy

Stadler napadol tender ZSSK na elektrické vlaky

Štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) sa opäť nedarí nakúpiť 25 nových elektrických vlakov za 160 miliónov eur, ktoré majú jazdiť na regionálnych linkách. Tender posudzuje Úrad pre verejné obstarávanie. Férovosť podmienok súťaže na úrade napadol švajčiarsky výrobca vlakov, spoločnosť Stadler.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Muzeum ČD v Olomouci otevře o víkendu své brány

České dráhy otevřou v sobotu 19. srpna od 10 do 16 hodin brány ČD Muzea v Olomouci. Partnerem muzea se tento den stane Mezinárodní  filmový festival Kralinale, který se koná od 18. do 20. 8. v prostorách a okolí olomouckého S klubu. Návštěvníci se vstupenkou na festival získají v ČD Muzeu zlevněné vstupné. Během otevření čeká zájemce pohled do zákulisí historické železniční expozice, jízdy a představení lokomotiv na vlečkách, svezení na stanovišti strojvedoucího a další.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě.

Legiovlak dorazil do Medzilaboriec

Replika legionárskeho vlaku, ktorým sa v prvej svetovej vojne prepravovali pozdĺž Ruska po Transsibírskej magistrále československí legionári, dorazila do Medzilaboriec. Legiovlak, resp. pojazdné múzeum, ktoré reflektuje život a činnosť legionárov v rokoch 1918–1920, si môžu na miestnej železnici pozrieť záujemcovia do stredy 16. augusta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na Floru Olomouc výhodněji vlakem ČD

Zítra, ve čtvrtek 17. srpna, začíná na olomouckém výstavišti letní etapa největší květinové akce v zemi, Flora Olomouc. Pavilonu A olomouckého výstaviště se představí dvojice témat – Setkání v Rajské zahradě a Léčivá síla stromů. Na zahradnickou výstavu se můžou zájemci vydat vlakem ČD se zvýhodněnou jízdenku VLAK+ Flora. Tradičně pak návštěvníci na veletrhu najdou i stánek národního dopravce. Výstava potrvá do neděle 20. srpna.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě
.

Ruksakový zábudlivec v orgáne ZSSK Cargo skončil

Okamžitý vyhadzov! Bývalý šéf železníc po tom, čo zabudol batoh s 300 tisíc eurami na benzínke, prišiel o svoje miesto. To však nie je všetko. Tento muž v posledných dňoch podpisoval mnohomiliónové zmluvy. Stále nie je stopercentne isté, odkiaľ peniaze zobral. Hlinka tvrdí, že ich našiel u mamy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šéfové RegioJetu a LEO Expressu se zpovídali

České železnice nejsou již téměř deset let doménou státního monopolu Českých drah. Dva největší soukromí dopravci RegioJet a Leo Express přepraví ročně miliony cestujících. Zástupců obou firem odpovídali v úterý čtenářům iDNES.cz v on-line rozhovoru. Shodli se na tom, že rozvoji české železnice brání nejvíc stát. Oba mají zájem i o málo vytížené lokální regionální spoje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 32. týždeň

V minulom týždni došlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) k dvom zrážkam civilnej osoby s vlakom. Obe zrážky sa  udiali na priecestí, v jednom prípade išlo o smrteľnú zrážku. K smrteľnej zrážke došlo na priecestí v úseku Veľký Šariš – Prešov. Osobný vlak usmrtil na priecestí muža – samovražda.  Druhá zrážka sa stala na nezabezpečenom priecestí v úseku Makov – Turzovka. Osobný vlak zrazil na priecestí cyklistu, ktorý bol následne letecky transportovaný záchrannou službou. Zmeškaných bolo 6 vlakov osobnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express pronikl na německé koleje

Leo Express učinila klíčový krok pro vstup na německý železniční trh. Český dopravce podle informací serveru Lidovky.cz v uplynulých dnech převzal tamní společnost Locomore, která v květnu dobrovolně skončila v insolvenci. Jízdenky bude prodávat přes dalšího dopravce – Flixbus.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rušnovodičov je málo a štátu dávajú výpovede

Na nedostatok rušňovodičov na pracovnom trhu dlhodobo poukazujú nielen odborníci, ale aj dopravcovia. Sú pre nich nesmierne dôležití. Bez nich nemôžu prepravovať ľudí a tovar na železniciach. Aj preto sa začína čoraz častejšie tlačiť na zvyšovanie ich platov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Autobus Škoda RTO se přestal vyrábět před 40 lety

V šedesátých a sedmdesátých letech měl československý turismus jednoznačnou ikonu. Byl jí autobus Škoda 706 RTO. Podívejte se, jak toto období svým fotoaparátem zachytil Vilém Heckel. Škoda 706 RTO je autobus, který vyráběl národní podnik Karosa mezi lety 1958 a 1972. Ve výrobě byl nahrazen vozy Karosa řady Š.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka obmedzí vlaky medzi Púchovom a Žilinou

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) oznamuje, že v úseku trate Púchov – Žilina budú počas jesene prebiehať stavebné práce, ktoré ovplyvnia jazdu viacerých vlakov. Počas trvania výluky od 19. augusta do 6. októbra 2017 dôjde k skráteniu trasy desiatich expresných vlakov medzi Prahou a Žilinou, ktoré budú premávať len do, resp. z Púchova.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Písek chystá wi-fi na zastávkách MHD

Prezentuje se jako chytré město, ale zastávky MHD nabízejí často jen nepřehledné papírové jízdní řády a přístřešky. To se má změnit. Písek chce cestujícím nabídnout atraktivnější městskou dopravu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Popularita cestovania v 1. triede vlakov ZSSK narastá

V prípade zvýšeného záujmu cestujúcich plánuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v budúcnosti radiť k vlakom častejšie dva vozne prvej triedy. Podľa hovorcu spoločnosti Tomáša Kováča totiž dopravca dopyt cestujúcich po takýchto miestach monitoruje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Ešemka“ začala jezdit před půl stoletím

Renault, MAN, Iveco. Autobusy mnoha značek vozí v posledních letech cestující po Liberci. Bývaly však doby, kdy obyvatele a návštěvníky města vozily autobusy jediné značky. Byla jí vysokomýtská Karosa.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ruské vlaky obídu Ukrajinu

Ukrajina prišla o časť tranzitu ruských vlakov. Rusko na juhovýchodnej hranici s Ukrajinou postavilo novú železnicu medzi obcami Žuravka a Millerovo. Nové koľajnice nahrádzajú trať zo sovietskej éry. Ukrajina v budúcnosti môže prísť aj o tranzit plynu prostredníctvom plynovodu Nord Stream II na dne Baltského mora, ktorého výstavbu Rusi preferujú napriek protestom Ukrajiny aj Slovenska.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Boj o cestující na lince Liberec - Praha začíná

Na autobusové lince mezi Libercem a Prahou se schyluje k bitvě o cestující. Na trasu vjede německý autobusový dopravce FlixBus a žlutým autobusům RegioJet vyroste vážná konkurence. Firma, která tu má většinu spojů, přijde o monopol.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zanedbané objekty ŽSR v Nitrianskom kraji

Zasielam Vám okruh otázok k zanedbaným žel. objektom v NR kraji.Mnohé nesamostatné železničné zastávky, prístrešky a výhybne na nitrianskych tratiach sú v zlom stave. Týka sa to najmä objektov neobsadených prevádzkovým pracovníkom. Je táto problematika železniciam známa? 

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Budou mít ostravské děti MHD zdarma?

Návrh na zavedení bezplatné městské hromadné dopravy v Ostravě pro děti do 15 let rozděluje obyvatele města. Zatímco část politiků i rodičů si přeje, aby školáci jezdili zadarmo, jak to nedávno navrhli komunisté, jiní změny odmítají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stanicu Žilina úspešne stráži SBS

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaviedli od 1. augusta 2017 v železničnej stanici Žilina nepretržitú, 24 hodinovú službu súkromnej bezpečnostnej služby. Skúsenosti z prvých dní jej pôsobenia sú veľmi dobré, darí sa eliminovať pobyt bezdomovcov, neporiadok, znečisťovanie stanice, ako aj obťažovanie slušných cestujúcich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z nádraží v Dubí se stává železniční muzeum

V malé muzeum postupně mění manželé Ladislava a Karel Našincovi budovu bývalého nádraží u Dubí na Teplicku. Zatím se jim za rok a čtvrt podařilo kompletně opravit dvě místnosti, další dvě plánují. Největší potíže mají se sháněním řemeslníků, kteří by odvedli na památkově chráněné budově kvalitní práci ...

Celou zprávu najdete na této stránce.