Dopravné správy

Prievidza hľadá dopravcu MHD na budúci rok

Samospráva Prievidze už hľadá prostredníctvom verejnej súťaže dopravcu, ktorý bude budúci rok na jej území zabezpečovať mestskú hromadnú dopravu (MHD). Oznámenie o vyhlásení súťaže zverejnila v uplynulých dňoch vo vestníku verejného obstarávania.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DP Brno bude součástí koncernu městských firem

V Brně se chystá důležitá změna v řízení městských firem. Společnosti jako Dopravní podnik, Teplárny či Sako se spojí do jednoho koncernu. Tedy svazku, nad kterým budou mít přímou kontrolu brněnští radní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štyri Polky utiekli na priecestí hrobárovi z lopaty

Štyri Polky utiekli hrobárovi z lopaty. Nepochopiteľne autom prerazili závoru na železničnom priecestí a prešli ním presne v čase, keď sa blížil vlak. Je zázrak, že ich o auto iba jemne zavadil. Poľskí železničiari teraz zverejnili dramatické zábery z bezpečnostných kamier, píše český portál novinky.cz.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lokálku do Vidnavy nikdo koupit nechce

Železnice mezi Velkou Kraší a Vidnavou je na prodej. Do první vypsané soutěže o tuto čtyřkilometrovou lokálku se nikdo nepřihlásil. Správa železniční dopravní cesty tak zřejmě podstatně sníží cenu této trati a bude ji chtít znovu prodat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Leo Express prepravil 1 000 bicyklov

Služba preprava bicyklov vo vlakoch a autobusoch, ktorú Leo Express spustil v apríli tohto roku, prekonala v auguste prvú tisícku. Bicykle vo všetkých svojich vlakových spojoch a väčšine autobusových začal Leo Express prepravovať na začiatku tohtoročného apríla.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vrátí se vlaky na trať Meziměstí - Mieroszów?

Mezi Českem a Polskem od příštího roku přibude jeden železniční přejezd: dohodli se na tom zástupci Královéhradeckého kraje a Dolnoslezského vojvodství. Pro mezinárodní vlakovou dopravu chtějí obnovit trať z Meziměstí na Broumovsku do polského Mieroszówa. Vlaky by měly jezdit během letní turistické sezony.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Expresom medzi Prahou a Žilinou výluka skráti trasu

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) oznamuje, že v úseku trate Púchov – Žilina budú počas jesene prebiehať stavebné práce, ktoré ovplyvnia jazdu viacerých vlakov. Počas trvania výluky od 19. augusta do 6. októbra 2017 dôjde k skráteniu trasy desiatich expresných vlakov medzi Prahou a Žilinou, ktoré budú premávať len do, resp. z Púchova. Na obmedzenom úseku Púchov – Žilina a späť môžu cestujúci použiť ako náhradu pravidelné rýchliky premávajúce na trase Košice – Žilina – Bratislava a späť. Výluka sa dotkne taktiež siedmich osobných vlakov medzi Púchovom a Žilinou, ktoré budú odrieknuté a nahradené autobusovou dopravou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC nedostane budovu Masarykova nádraží

České dráhy daly najevo, že nepočítají s tím, že by historickou budovu pražského Masarykova nádraží přenechaly Správě železniční dopravní cesty. Ta nyní oznámila, že si postaví vlastní vestibul, zdůrazňuje přitom, že souslednost obou oznámení nijak nesouvisí. Nový vestibul by měl vzniknout nad nádražím – v nadchodu, který překlene nástupiště. Od něj si železničáři také slibují, že zjednoduší přestupování z Masarykova na hlavní nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestavba trate robí problémy v Hornom Milochove

Včera sme boli v Hornom Milochove, je to časť mesta cez ktorú sa uskutočňuje doprava nákladných áut v súvislosti s modernizáciou železničnej trate. Obyvatelia sa veľmi sťažujú na enormný pohyb nákladných áut, ktoré sa na úzkej ceste, ktorá je navyše na kopci a chalupy majú v jej tesnej blízkosti, že majú problém prejsť na autobusovú zastávku, prípadne od chalupy ku chalupe. Tiež hovoria, že autá sú preťažené a nedodržiavajú rýchlosť. Obťažuje ich nadmerná prašnosť. Čo sa s tým dá robiť?

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať na pražské letiště narazila na další problém

O tom, že pod jejich vědeckým pracovištěm povede vytížený železniční tunel, se dozvěděli až z médií. Vedení Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR si ihned dalo dohromady, co by drnčení vlaků znamenalo pro jejich supercitlivé přístroje. Vědci začali jednat s projektanty a úřady a je zřejmé, že nová trať do Kladna s odbočkou na Letiště Václava Havla musí změnit trasu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čierna skládka pri budúcom tuneli Milochov

Chcel by som Vás poprosiť o informáciu ohľadom čiernej skládky, ktorú pred niekoľkými mesiacmi našli pri portáli budúceho železničného tunela Milochov. Objavilo sa podozrenie, že môže ísť o nebezpečné látky. Podľa rozborov však nejde o nebezpečné látky, ide len o stavebný odpad. Likvidácia čiernej skládky je však zatiaľ v nedohľadne, čo podľa našich informácií zdržuje práce súvisiace s výstavbou tunela. Odstránenie skládky podľa našich informácií blokuje prokuratúra. Mohli by ste ma informovať, aký je aktuálny stav, kedy sa začne s odstraňovaním skládky, koľko to bude stáť, kto to bude platiť a či to nespôsobí zdržanie výstavby železničného tunela.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Proti žlutým autobusům nastupují zelené

Německý autobusový dopravce Flixbus spustí příští týden expanzi na české vnitrostátní linky. Zelené autobusy propojí od 17. srpna sedmnáct českých měst, nejfrekventovanější bude linka Praha – Brno. Flixbus se tak střetně s českou konkurencí, především Regiojetem Radima Jančury.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zrážku dvoch vlakov v Egypte neprežilo 36 ľudí

Na 36 sa zvýšil počet mŕtvych po dnešnej zrážke dvoch vlakov východne od egyptského mesta Alexandria na pobreží Stredozemného mora. Pri nehode utrpelo zranenia vyše 100 ďalších osôb, informovalo egyptské ministerstvo zdravotníctva prostredníctvom hovorcu. Úrad pre správu egyptských železníc uviedol, že vlak smerujúci do Alexandrie z južnejšie položeného hlavného mesta Káhira narazil do zadnej časti iného vlaku, ktorý čakal na malej stanici v oblasti Chúršíd, v tesnej blízkosti Alexandrie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Obce koupí a opraví stanice Osoblažky

Nejen v historickém vlaku taženém parní lokomotivou, ale i při pohledu ven z jeho oken se budou cestující jedoucí po osoblažské úzkokolejce cítit jako před sto lety. Drážní domky a nádražíčka podél trati se totiž během tří let vrátí do své původní podoby, včetně nástupišť a mobiliáře.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Víchrica výrazne obmedzila železničnú dopravu

Dážď a extrémne silný vietor počas štvrtkovej noci (z 10. na 11. augusta 2017) výrazne obmedzili aj železničnú dopravu na západnom Slovensku a na Záhorí. Búrka a víchrica lámala konáre stromov, vyvracala stromy, ktoré padali na železničnú trať, pričom na viacerých miestach poškodili trakčné vedenie. Zároveň na mnohých miestach dochádzalo k výpadkom elektrickej energie a trakčného napájania, čo spôsobilo aj mnohé poruchy zabezpečovacích zariadení.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vandal natřel v noci železniční most u Jihlavy narůžovo

Neznámý vandal natřel před několika dny v noci železniční viadukt v Lukách nad Jihlavou narůžovo. Pokud policie zjistí, že byl pachatel nezletilý, bude majitel z výchovných důvodů trvat na přetření na vlastní náklady.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na oslavy SNP vlakom ZSSK za polovicu

Cestovať vlakom na oslavy SNP je aj tento rok o 50 percent lacnejšie. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) ako oficiálny dopravný partner podujatia ponúka cestujúcim pri kúpe lístka do Banskej Bystrice v dňoch 28. – 29. augusta cestu späť zdarma.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tramvajové sloupy hyzdí centrum Olomouce

Nevoli památkářů i radniční opozice vzbudila instalace sloupů trolejového vedení podél části rekonstruované tramvajové trati v historickém centru Olomouce. Odborníci tvrdí, že sloupy narušily ráz této části města, ve které byly troleje dosud ukotveny na zdech domů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmeny v cestovnom poriadku ZSSK od 14. 8.2017

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) oznamuje, že z dôvodu ukončenia stavebných prác na úseku Žilina zriaďovacia stanica - Dolný Hričov na hlavnej trati Košice – Žilina – Bratislava pristúpi mimoriadne k zmene cestovného poriadku s účinnosťou od pondelka 14. augusta 2017. Ukončenie prác zrýchli 8 regionálnych rýchlikov, premávajúcich na linke Žilina – Bratislava a späť a dvoch posilových piatkových rýchlikov z Bratislavy do Košíc a Humenného.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České minerálky jezdí na Moravu vlakem už pět let

Zatímco řidiči na D1 pravidelně tráví svůj čas v nekonečných kolonách, Karlovarské minerální vody (KMV) již pátý rok ulehčují této přetížené dálnici využíváním vlakové dopravy pro své produkty směřující na Moravu. V červenci 2017 vyjel z Kyselky již 415. vlak Mattoni s nákladem pro moravské spotřebitele. Od zahájení provozu vlečky z Kyselky do Vojkovic v srpnu 2012 KMV nahradily jízdu takřka 9750 kamionů.

Celou zprávu najdete na této stránce.