Infraštruktúra - všeobecne
Na slovensku sme na tom dosť zle.Hlavné elektrifikované trate sú preťažené a na ostatné nikto ani nepomyslí.To spôsobuje že fabriky ktoré nie sú napojené na hlavnú infraštruktúru používajú kamionovú dopravu, ktorá potom upcháva naše cesty a je nákladnejšia a aj NEBESPEČNEJŠIA ako vlaková.Mali by stým niečo robiť.
Nesuhlasim s tebou v tom, ze je zel. doprava lacnejsia ako kamionova. Uz som bol vo viac jak 25 podnikoch, ktore vlastnia vlecku a takmer vsade mi povedali, ze kamion je lacnejsi. Vyhoda zel. dopravy je v tom, ze vozen sa pristavi na stanicu, zaradi do nakladneho vlaku a "onedlho" je v cieli. Zato kamion musi niekedy prekonavat rozne prekasky [zapcha na cestach = obkluky, cestne kontroly atd.]. Suhlasim vsak s tebou ze s tym treba nieco robit, lebo takto skor ci neskor zmizne vacsina priemyslovych loko na uzemi SR. Lenze kym zeleznica neznizi pozadovanu cenu za 1 km ktory prejde naklad na zeleznici, tak neviem-neviem... 

S@fino: takmer vsade mi povedali, ze kamion je lacnejsi
Což ale není problém silniční vs. železniční doprava, ale problém pružní silniční dopravci vs. železniční "moloch".
Vyhoda zel. dopravy je v tom, ze vozen sa pristavi na stanicu, zaradi do nakladneho vlaku a "onedlho" je v cieli. Zato kamion musi niekedy prekonavat rozne prekasky [zapcha na cestach = obkluky, cestne kontroly atd.].
Copak na železnici žádné překážky nejsou?
milos 88: ...majú stálych zákazníkov ktorý sú na železnicu takmer viazaný.Napríklad uhlie do tepelných elektrární by nebolo možné prevážať kamionmy, lebo kým by dorazily vyhasla by pec...
To je právě omyl. Cokoli lze převážet po silnici. Domnívat se, že zákazníci jsou na daném produktu tak závislí, že při jeho odběru budou akceptovat jakoukoli cenu, je zcela zcestné.