Koridory a vysokorychlostní tratě
Železničné koridory TEN (TransEuropean Network) na území SR:
IV. Szob - Štúrovo - Bratislava - Kúty - Břeclav
V. Kittsee - Bratislava - Žilina - Košice - Čierna n/Tisou - Čop
VI. Žilina - Čadca - Skalité - Zwardoń
IX. Hidasnémeti - Košice - Prešov - Plaveč - Muszyna
Práce na nich síce slimačím tempom, ale predsa-len postupujú, a tie sú námetom tejto diskusie ...
Dopravne stavby Reming Consult a.s.
III. Cheb st.hr. - Mariánské Lázně - Plzeň - Beroun - Praha - Česká Třebová - Přerov - Ostrava - Bohumín - st. hr. Slovenska
IV. st. hr. Německa - Děčín - Praha - České Budějovice - Horní Dvořiště - st. hr. Rakouska
Železniční koridory (eStav.cz)
Železniční koridory
Železniční koridory ČR
Je smiesne, ze vyberieme x za poplatky a z myta snad 40-50% dame prevazdkovatelovi, navyse rychlo rychlo stavat a potom burame natahujeme ako Visnove a potom sa cenovo blizime k sialenym sumam, pretoze sa kradne, kde sa da.
Čo sa týka zdrojov do tých fondov, žiadne zázraky sa nedejú. Peniaze samé nevznikajú.
Zdrojom bývajú eurofondy a príjmy z daní z PHM, z predaja diaľničných známok a pod.
V Poľsku fond si požičiava na trhoch. Lenže daný fond si musí na splátky zarobiť, takže do výstavby ide to, čo zvýši príjmy, takže je tam tlak na efektivitu projektov... No a samozrejme všetko sa to ráta do dlhu Poľska.
Ja to v krátkosti poviem tak, že Slovensko si vybralo, že namiesto investícii z peňazí platí určitý sociálny štandard svojim obyvateľom. Z toho dôvodu už Slovensko v rámci V4 už asi 10 rokov dosť zaostáva v investíciách.
Takže žiadne zázraky, ako sa zrazu začne stavať, lebo niekto objaví skryté miliardy eur, nečakajte.
Ako sa už vyjadril šéf ŽSR, peniaze nie sú, najbližších 5 rokov nebudú a žiadna modernizácia BA - Štúrovo v dohľadnej dobe sa robiť nebude.
Ja už len doplním, že infraštruktúra sa robí primárne pre súčasnosť. Infraštruktúra má byť využívaná, generovať peniaze a pomáhať rozvoju krajiny. Preto hovorím, že sa majú robiť najprínosnejšie projekty, pretože okrem iného pomôžu generovať ďalšie príjmy z ktorých sa neskôr môžu zaplatiť tie menej prínosné projekty.
Na vizionárstva moc nie je priestor. Ďalšie generácie si infraštruktúru môžu prispôsobiť svojim požiadavkám, ak to bude v ich finančných možnostiach.
O územie by som sa neobával. Demografia nepustí... Mimo BA regiónu a možno KE nás čaká vyľudňovanie.
- ano chcelo by to ''fond oprav a investicii pre zeleznice'' ktory by bol pravidelne naplneny a investiciam by viac sefolvali stali ludia zo ZSR+min. dopravy ako polit. nominanti co sa menia kazde 4roky.
- bol by som velmi rad keby sa korid. staval s vyhladom ''na 100rokov dopredu'' s Vmax160......ale kedze aj v Bruseli sa spolocenska navratnost pocita na 30rokov , tak velkoryse tunelove projekty niesu odklepnute.....urcite cast problemu je aj v (ne-)kvalite SK projektov, kedze susedom toho prejde viac.
- spokojne snivaj dalej....mna to uz preslo. ale ak to s modernizaciou pojde podla teba, tak ti kupujem pivo a verejne na V.N napisem ze som sa mylil.
- prosim a z akej financnej reality mame(-e) vychadzat?....
z tej co neexistuje alebo snad bude za 5rokov ?
- pripustam ze sa da stavat aj z EUfondov aj ked sme v deficite....
- nuz daj do placu co by si navrhoval ty, kebyze si min. dopravy v terajsej ekonomickej situacii s ekonomickymi vyhladmi v strede EU.
https://zive.aktuality.sk/clanok/kIBfFEv/mohlo-sa-zabranit-tragedii-na-zeleznici-slovensko-v-zabezpeceni-trati-poriadne-zaostava
Kújva banda prašivá.
ale dik za technicke upresnenie. :-) :-) ;-)
- mimochodom si potvrdil , ze ak sa urobi prelozka iba po Markusovce, tak sa tam tych 160 moc jazdit nebude.....max. ICo co cez SNV preleti . .... tym nechcem povedat , ze som proti prelozke. :-)