Stavba kolajiska a modulov - rady, tipy, triky
Tu môžete písať svoje otázky ohľadom stavby koľajiska, modulov, rady, nápady, ....
mernoše: tu: http://railweb.acs.sk/view.php?cisloclanku=2004060501 je link na výrobcu električiek a pohonov vo Viedni. na obr. 1776 sú aj "naše" električky. Karoserie sú z odliatkov v Čiech, Halling do nich montuje pohon.
jki
Ad električky
Odliatky najskôr neexistujú, ale na druhú stranu je zopár firiem (najbližšie v Rakúsku), ktoré robia pojazdy električiek (pomerne univerzálne ako stavebnice) + ďalší malovýrobcovia vrátane návodov. Nejako podrobnejšie to nesledujem, ale narazil som už na niekoľko popisov a tipov. Trojčlánkovú eletričku ex. ČKD som zažil aj ako súťažný model (foto niekde mám).
ad: Igi
Ak by bola vystrihovačka tak budem rád, ale stačí mi aj výkres. Ak niečo máš, tak pošli na mernose@hotmail.com. Už vopred ti ďakujem! A tie odliatky by si nevedel prosím kde sa dajú zohnať?
ad: mikinko
Zrejme to aj urobím, najskôr čistú stavbu a potom natriem revell farbami a urobím doplnky. Nejaké drobnosti pôjdem kúpiť do jrline v blave (ako kolesa, pantografy...) Ale ďakujem samozrejme za všetky rady. Budem Vás priebežne informovať ako mi to ide (alebo nejde ???)
to mernoše: Nuz, stavba je castokrat to jedine, co ti zostane. Zial, stavebnic je ako safranu (aj ja by som privital stavebnice HO voznov s tym, ze cena polovicna a sam si to nastriekam, postavim, ...).
Ak budes stavat tie KT8D5 a T6 tak ti odporucam obaly z CD alebo ine priesvitne krabicky (vacsinou nie je problem, da sa aj obaly z hraciek) - kedze su tie elektricky hranate, tak by to ani nemuselo byt namahave. Proste si presne vyrezes potrebne diely (podla pravitka) a zlepis z toho "kasnu". Okienka nevyrezavaj, proste vyrez bocnicu ako celok. A kedze je to priesvitny plast tak potom si len "zapaskuj" miesta, kde budu okienka (pozor, zvonku aj zvnutra) a zvysok skrine nastriekaj. Potom odpaskuj a naznac kovove ramy okien. A hotovo - oproti vyrezavaniu otvorov pre okienka a samotnych okienok je to namaha tak tretinova a navyse to aj lepsie vyzera.
P.S. Podobnym sposobom su tusim robene aj niektore osobne vozne v TT-cku. Ale to som si nie 100% isty.
Ad: mikinko
Ďakujem za tie adresy, bohužiaľ tie papierové modely niesú ono a tie plastové stoja tak od 1000Kč (1300Sk) a sú hotové, čo si tiež práve nepredstavujem. Preto asi zvolím cestu vlastnej výroby, čo ma výjde lacnejšie, aj keď možno výsledok nebude až taký super... A ešte jedna otázka. Potreboval by som zohnať Model TEŽ, ten môže byť aj papierový, tak ak by niekto vedel o internetovej adrese alebo predajni kde ho dostať, prosím napíšte. Vďaka
to mernoše: Nuz, moznosti je viacero. Nejake modely električiek som videl aj v JRline v BA, ale inak v českých modelárskych predajniach sa tiež vyskytujú. Jedná sa ale o malosériové modely - teda sú buď bez pohonu alebo aj s pohonom ale tie už stoja pekne peniaze.
Pokial hovoris o tych novsich typoch, potom mas asi na mysli T6 typ, alebo KT8D5. To su viac menej "hranáče" a tak by si sa mohol pustit aj do vlastnej stavby - najlepsie z PS dosticiek, obalov na CD, ..... Lepty neviem ci sa vobec pre elektricky robia.
Nuz, a zopar rad najdes aj na http://spvd.spvd.cz/modely/index.htm
Ak by si mal zaujem o kupu (ale ceny uvidis sam - aj ked v porovnani s inymi modelmi) tak potom od firmy MB na stranke http://www.mujobchod.atlas.cz/shop/category.aspx?id_shop=514&id_language=19&ts=15rh738&id_cat=1
alebo na
Niekoľko plánov (aj budov) je na http://www.mo-na-ko.net/zeleznice-planky.htm.
Na http://dmaster.tar.hu/buildings.htm sú vystrihovánky maďarských drážnych stavieb, ale použiteľné aj pre "naše" modely.
jki
to Igi: To Roco ma dost sokovalo. Ale trochu ma upokojilo, ze hadam vyroba bude pokracovat.
INak, ako si pisal, nevyzera to velmi ruzovo - ked take stalice na modelarskom trhu ako Marklin a Roco maju vyrazne problemy, tak sa obavam, ze sa stahuju nad nasim "konickom" neprijemne mracna.
Je to ako pises zacarovany kruh - decka radsej sedia pri PC (je to pre ne a aj pre ich rodicov pohodlnejsie ako sa im venovat), o MZ je tym padom nizsi zaujem a tym idu zasa ceny dole (ak by Roco malo odbyt na segejov CSD napriklad 5000 ks, tak by ta cena bola urcite inaksia) a tak dokola - vyssie ceny, mensi zaujem, ....
Nuz, a ked uz to inak nepojde, dame sa dokopy a zalozime si vlastnu firmu ....
to stalker: Nuz, tu by som ti poradil len jedno - nejake plany sice su, ale treba si uvedomit, ze stavieb je tisice typov a to sa proste neda vsetko nakreslit do casopisu. Tazke, ako Igi spominal, da sa nieco zo starych modelarov alebo aj zo Zeleznicare.
Ale my to riesime velmi jednoducho a efektivne. Zober fotak, vyhliadni si stavbu, ktoru chces postavit a zacni fotit - vsetko - stany, dataily, strachu, okna, ..... Fotky ale nesmies robit "perspektivne", teda z rohov - postav sa proste vzdy presne kolmo na kazdy stenu a fot.
Pozor, nezabudni na "rozmerovu pomocku" - urobi si 1m tyc a tu si vzdy poloz k jednej stene na niektorej z fotiek. Tym ziskas takmer presnu predstavu o rozmeroch stavby (nakolko na fotke budes vediet presny rozmer jedneho predmetu a tak zistis aj "mierku" fotky).
(My sme to riesili aj tak, ze sme boli viaceri a jeden sa postavil k stene - a dotycneho sme si potom odmerali).
Nuz, a potom zistis rozmery zakladnych stien a ostatne je uz len praca s pravitkom a kalkulackou - pre kazdu fotku vypocitas jej realnu mierku a na zaklade toho aj skutocne rozmery stavby. A tie uz len potom zmensis podla pozadovanej velkosti a kreslis - najlepsie v PC (vynikajuci je CorelDraw, kde si mozes nastavit mierky, velkosti, .... takze v konecnom dosledku tam ani nemusis prepocitavat do zopvlenej mierky).
Navyse, moje skusenosti su take, ze aj ten najlepsi nakres bez podrobnej fotodokumentacie nema tu spravnu hodnotu, lebo je to vzdy len 2D a ty modelujes 3D, a priestor je dobre zachyteny len na fotke. A z velmi schematickeho nakresu s kopou fotiek sa mi stavalo lahsie ako z detailneho nakresu, kde som kopec priestorovych dispozicii musel pracne zistovat z toho nakresu (porovnavanim pohladov, ....).
Ja viem, je to sice robota, ale ved modelarstvo je o "piplacke" a trpezlivosti.
P.S. Netvrdim, ze tato metoda je na 100% presna, ale odchylka je pri presnom spracovani tak okolo 5% co je na budovy velmi slusny vysledok.
Ad Igi: Myslel som najma rozmerove udaje: rozmery stien, vyska, sirka okien, dveri, vzdialenosti, uhly, atd atd... Proste vsetko to, co je po zmenseni potrebne, na model v presnej mierke. Momentalne to riesim "priblizne" porovnavanim napr. s tovarenskymi modelmi, ale to nie je ono :(
ad Stalker
Vidiet ako povrhne su tlacove agentury:
Presna informacia ja taka, ze predvcerom oficialne oznamili zanik firmy ROCO s 800 zamestnancami. Vcera o 12:00 oznámili ludom, ze ktori budu prijati do novej firmy Modelleisenbahn GmbH. Zatial len 70 ludi naslo tam zamestanie, ktori od pondelka zacnu analyzovat moznosti novej spolocnosti, co sa moze a co sa nemoze vyrabat.
Novy sef firmy planuje posilnit vyrobu mimo Rakuska,v BB planuju zvysit pocet z 200 na 230 zamestanancov a v 3 ostatnych fabrikach v Rakusku perspektivne planuju zamestnat dokopy 440 ludi.
Vyroba podla vsetkeho sa rozbehne buduci tyzden aspon na tie prvky, ktore nepodliehaju patentovym a inym zakonom a projektatni zacnu skumat moznosti obist tie detaily, ktore teraz znemoznuju vyrobu.
Minuly tyzden bola pomerne velka expedicna aktivita (zatial sa nevie, ci byvaly management alebo spravca konkurzu) expedoval vsetko co mali na skladoch, takze pravdepodobne obchodoch bude novy tovar.
Nova firma slubuje, ze nenecha modelarov v stichu a v septembri podla planu zacne expedovat tovar na vianocny trh.
Dufajme ze vsetko pojde hladko
troska odveci: Nasiel by sa nejaky modelar, ktory by mi spravil model lokomotivy (bez motora a dalsich drobnosti) za slusnu cenu??? Vzdy ma zaujimalo, ci by sa niekto na to dal, spravit loko a predat ju niekomu. Ja som sa nikdy nedostal ku kupe slovenskeho stroja na moje kolajisko HO a v casopisoch alebo aj tu je vidiet, ze modelari maju sikovne ruky...