Stavba kolajiska a modulov - rady, tipy, triky
Tu môžete písať svoje otázky ohľadom stavby koľajiska, modulov, rady, nápady, ....
To neviem a predpokladam, ze ani vypredaje pre normalnych modelarov nebudu, lebo je obrovsky tlak na ziskanie vacsieho mnozstva peniazi (milinony Eur) a to sa da dosiahnut len predajom pozostatku ako v celku (niekto to prebere naraz) a az po rokoch (vid Rivarossi - az vlani sa objavili ich spickove modely za bagatel a to len v USA) sa mozu objavit niekde lacne modely z terajsej produkcie (a to este v zavislosti na obnoveni produkcie).
ad basta
nie prave kvoli pravnym nezrovnalostiam nova firma MODELLEISENBAHN GmbH nema nic spolocneho s byvalym ROCOm, jedine vlastni de facto vsetky nemovitosti a stroje, zatial vsak nitko nevie do akej miery vlastni vyrobne prava (teraz sa to skuma).
V Salzburgu dostane pracu cca 70 ludi, hlavne z administrativy (na skumanie, co mozu vyrabat a co nie a predavat zasoby) a z projektu, (aby tam, kde je to mozne nasli riesenie na tu cast vyroby ktoru mozno rozbehnut okamzite alebo v dohladnej dobe).
Vyroba v Salzbrugu podla dnesneho stavu nema sancu - mozno BB alebo az Cina a inde.
Mas 3 moznosti:
Profici stavaju z mosadznych profilov (vynikajuci ale drahy material nie je jednoduche ho zohnat).
Skuseni modelari pouzivaju plastove profily (evergreen a pod). tiez nie je velmi lacny ale dobre sa s nimi pracuje.
Na zaciatok mozes to skusit aj z laminovaneho papiera (papier roznej hrubky nasiaknuty s rozpustenym polystyrolom - krabicka od Tik-Tak a pod. ).
Na fotorezacke mozno narezat 1-3 mm pruzky, v strede skriabnut nozom a ohnut do 90 st. uhla a mas vinkel. Na T a U profily potrebujes uz vacsiu trpezlivost a fortiel ako ich vyrobit. Ak to dokazes ziskal si takmer rovnocenny material k evergreen profilom.
Ad MartinTT: Tie panty na oknach to je sila. Klobuk dole.
Ja som si minule postavil maly model banskej štôlne. Vyrobil som aj bansky vozik a mam v plane aj bansku lokomotivu BND30. Chcel by som sa opytat skusenejsich z coho postavit model priehradovej konstrukcie taznej veze banskej sachty ( mierka cca 1:100).
Dobre sa lepí a opracúva . Ani vlhkosť nevadí, stačí to natrieť lepidlom ,
Pracujem na dokumente o stavbe budov , návestidiel , mostov , atď. Tak vítam túto tému.
Konečne niečo čo tu nebolo a čo sa hádam dobre udomácni. Toho roku som sa zúčastnil zrazu modulov v Bojniciach a dostali ma . Na malom mieste sa dá celkom dobre prejaviť.
Železnica nieje len „Mašina-vagón“ ale aj tie drobnosti okolo toho. A tu sa dá okolo toho pííísať.
to basta007:
No, ved o to tu ide - ponuknut skusenosti, napady. A kazdy nech si vyberie co je mu vlastne, co sa mu najviac pozdava. Navyse, na jednom kolajisku sa mozu stretnut napriklad aj budovy viacerych "typov", nakolko nikde moze byt vhodnejsi karton, niekde platik .... a niekde sa da pouzit aj kupovana stavebnica ....
Kazdy s niecim zacal a postupne ziskal skusenosti a zrucnost.
Vsetcia sme zacali lepit stavebnice z papiera alebo z umelej hmoty, neskor sme si trufli aj na nárocnejsie materialy a postupne kazdy modelar najde si pre seba ten najatraktivnejsi material z coho potom bude staviat. Je to individualne.
Na fotke je lesny zeriav postaveny z individualnych kuskov dreva a kovu. Kazdy elemenent je individualne opracovany a lepeny do celku.

"Podnik Roco Modellspielwaren z rakúskeho Halleinu, ktorý 45 rokov vyrába modely dopravných prostriedkov, zanikol. Zo súčasných 440 zamestancov prejde 76 do novej firmy Modelleisenbahn, ktorá bude vyrábať zlomok z produkcie Roco. Ostatné aktivity presunie na Slovensko, kde firma v Banskej Bystrici zamestná 200 pracovníkov."
Nuž toľko k správe tlačovej agentúry, ale naspäť k téme: tiež vítam túto diskusiu, môj preferovaný materiál na stavbu budov je zatiaľ papier.
Len mám malú otázočku: neviete, kde by sa dali zohnať nejaké rozmerové plány žel. stavieb? V el. forme by bolo najlepšie, o nejakých tých knihách viem.