Stavba kolajiska a modulov - rady, tipy, triky
Tu môžete písať svoje otázky ohľadom stavby koľajiska, modulov, rady, nápady, ....
mikinko, sergejik:
co se týče plastu, tak s tím moc zkušeností nemám. Ted jsem prvně zkusil použít plastové tabulky na střechu z důvodu kroucení papíru. Úspěch byl tak na pul. Je pravda, že se střecha nekroutí a drží, ale poté jsem lepil pomocé herkulesu papírové proužky (vystříháno krejčovskými nůžkami jako imitace eternitu) Vše bylo v pohodě až do tý doby, co jsem střechu barvil. Střechy barvím Temperami (lépe se míchají odstíny a dá se už v této fázi naznačit patina) a papír se odlepoval od plastu. Vše pochopietelně spravilo vteřinové lepidlo, ale určitě to není řešení a hlavně se s ním nedá pracovat při polepování proužků. Takže jsem se opět vrátil k podkladu kartonového papíru.
V příloze dávám aktuální stavbu.
co se týče plastu, tak s tím moc zkušeností nemám. Ted jsem prvně zkusil použít plastové tabulky na střechu z důvodu kroucení papíru. Úspěch byl tak na pul. Je pravda, že se střecha nekroutí a drží, ale poté jsem lepil pomocé herkulesu papírové proužky (vystříháno krejčovskými nůžkami jako imitace eternitu) Vše bylo v pohodě až do tý doby, co jsem střechu barvil. Střechy barvím Temperami (lépe se míchají odstíny a dá se už v této fázi naznačit patina) a papír se odlepoval od plastu. Vše pochopietelně spravilo vteřinové lepidlo, ale určitě to není řešení a hlavně se s ním nedá pracovat při polepování proužků. Takže jsem se opět vrátil k podkladu kartonového papíru.
V příloze dávám aktuální stavbu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/48313/
to tombart: Ano suhlasim s tebou. Problemom papieru je krutenie. Preto sme skusili pouzit lepenku (da sa kupit vo velkosklade papieru a pouzivaju ju na viazanie knih - vyber je od 0,25 mm az po 4 mm), a ta 2 mm je uz celkom v pohode. Lepil som na tuto strechu imitaciu plechu ( z papiera 180 mg/m2) a vobec sa to nepokrutilo - asi to bude tym, ze lepenka je celkom sava, ale pravdu povediac som sa nad tym hlbsie nezamyslal). A bolo to aj dobre zatazene.
Momentalne skusame stavbu z HPS a plexiskla, tak az bude nieco hotove, uvidime, ci by to nebola lepsia cesta ako papier (zatial vidim velku vyhodu v opracovani - je oproti papieru, kartonu, lepenke ovela lahsie a presnejsie).
Momentalne skusame stavbu z HPS a plexiskla, tak az bude nieco hotove, uvidime, ci by to nebola lepsia cesta ako papier (zatial vidim velku vyhodu v opracovani - je oproti papieru, kartonu, lepenke ovela lahsie a presnejsie).
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/48226/
TomBart: áno máš pravdu,STRAŠNE sa to krúti ,ale u mňa to je len na skúšku,ako to bude vyzerať,potom to chcem spraviť na pevnejší podklad,poprípade doplniť to originál výliskami z plastu,alebo vytlačené na kartóne.
PRAJEM PRÍJEMNÉ SVIATKOVANIE,veľa šťastných km na VAŠOM KOĽAJISKU
PRAJEM PRÍJEMNÉ SVIATKOVANIE,veľa šťastných km na VAŠOM KOĽAJISKU
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/48221/
Sergejik: Stavba moc pěkná, ale určitě by to chtělo vyztužit stěny. Min. jednou vrstvou kartonu a dřevěnými nosníky. Určitě víš, že při jakémkoliv nalepení lepidlem se papír dost kroutí. Sám s tím mám ted problémy, kdy dělám na HO střechu do dvoumístný výtopny a to tak, že střecha by měla být odjímatelné. Ikdyž mám dva silný kartony přilepený k sobě a zhruba po 5 cm žebrování a ještě zpevněný nosníkama, tak po nalepení imitace tašek se mi střecha dost zkroutila.
Navíc zaručíš na pohled pevnou stěnu. V příloze na ukázku jednu ze staničních budov.
Navíc zaručíš na pohled pevnou stěnu. V příloze na ukázku jednu ze staničních budov.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/48119/
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/47581/
Díííík za info. Rozmýšlal som nad tým kobercom, ale keď si spomeniem na jediný obchod s modelárstvom v mojom dosahu TN - Modelárstvo u SMIKA, tak by som vraždil. Preto sa uchyľujem k dvom alternatívam: Dočasne sa hrať s pilinami a skúsiť aj to s tým podkladom a miešať ich s rôznymi farbami aby to nebolo zelené ako nedozreté jablko, alebo navštíviť elsikor v Žiline, čo bude neviem kedy.
Včera som to posypal štrkom, samozrejme som to prehnal. Potom som nechtiac krásne chytil a potiahol, a tak všetko čo som včera prilepil, som dnes vytrhol
. (Nechtiac).
Teraz som to priklincoval (Asi tým, že bolo 23:00 ma to včera nenapadlo) a polepil. Dúfam že to už nevytrhnem. Ale mám dilemu. Počkať a lepiť trávu zajtra spolu s inou farbou? Nejak sa mi nechce a som nedočkavý. Asi ju prilepím, potom namícham iné farby a budem stvárať farebné ilúzie (Posypem to hnedou a tak - Jednoznačne metóda pokus omyl). Ak to nevyjde tak ich zapálim, dúfam že sú ešte stále horľavé, aj keď sú nasiaknuté farbou.
Včera som to posypal štrkom, samozrejme som to prehnal. Potom som nechtiac krásne chytil a potiahol, a tak všetko čo som včera prilepil, som dnes vytrhol
. (Nechtiac).
Teraz som to priklincoval (Asi tým, že bolo 23:00 ma to včera nenapadlo) a polepil. Dúfam že to už nevytrhnem. Ale mám dilemu. Počkať a lepiť trávu zajtra spolu s inou farbou? Nejak sa mi nechce a som nedočkavý. Asi ju prilepím, potom namícham iné farby a budem stvárať farebné ilúzie (Posypem to hnedou a tak - Jednoznačne metóda pokus omyl). Ak to nevyjde tak ich zapálim, dúfam že sú ešte stále horľavé, aj keď sú nasiaknuté farbou.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/43838/
Ad tráva - nuž spodný podklad. nakoniec ako spodný náter vyšla najlepšie zelená. Hlina je hnedá, totiž iba niektorá ! a mokrá. Kde je tvrdšie (kameniské) podložie je to do siva, ba sú pôdy s vysokým obsahom Mn až do červena (napr. severovýchodné Čechy smer Hradec - Trutnov). Ihličkový posyp je rôznofarebný a nemusí sa nutne robiť so zariadením Noch. Pôvodne ide o produkt Heki. Postačí akýkoľvek zdroj statickej elektriny. Na malé úseky aj len "naelektrizovaný" hrebeň, prípadne starý minitelevízor/display (jeho obrazovka, pozor nepustiť na koľajisko).
Ad molitán - ten je skôr na akože hustejšie porasty, začínajúce kriaky a pod. Pozor tiež má tendenciu na svetle vyblednúť do neurčito šeda ako piliny. Pripájam obrázok s kombinovaným posypom - ihličkový posyp + molitánová drť a skalnatý svah z prirodzeného materiálu.
Ad molitán - ten je skôr na akože hustejšie porasty, začínajúce kriaky a pod. Pozor tiež má tendenciu na svetle vyblednúť do neurčito šeda ako piliny. Pripájam obrázok s kombinovaným posypom - ihličkový posyp + molitánová drť a skalnatý svah z prirodzeného materiálu.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/43195/
55.lukas: Asi najlapsie je to posypat roznou statickou travou. Problem je ale v tom, ze takyto "posypovac" od fy Noch stoji asi 5000Sk+ trava. Takze sa to vyplati len pri velkych kolajiskach.
Podla mojho nazoru, najrozumnejsi sposob pre mensie kolajiska je travnaty koberec ako zaklad, na ktory potom pridavas rozne foliaze a pod., aby nebol koberec monotonny.
Na piliny radsej zabudni.
Podla mojho nazoru, najrozumnejsi sposob pre mensie kolajiska je travnaty koberec ako zaklad, na ktory potom pridavas rozne foliaze a pod., aby nebol koberec monotonny.
Na piliny radsej zabudni.
Odkaz na príspevok: https://www.vlaky.net/diskusia/link/43110/
Jasne, vyhoda papiera je ta, ze sa da natierat aj temperami (resp akrylatovymi, ktore vyjdu niekolkonasobne lacnejsie) a kludne aj stetcom - ak to trochu zriedim a dam viac vrstiev na seba nie je absolutne ziadny problem, ziadne tahy stetcom tam nie je vidno.
Na tu strechu ma ale napadla ina vec - co keby si skusil dosticky z debniciek na ovocie. Su cca 3 mm hrube, velmi lahko sa opracovavaju a s papierom sa vyslovene priatelia (rovnako aj s herkulesom). Vyhodou je aj to, ze sa vobec nekrutia (ani pri lepeni, farbeni). Tuto inspiraciu som ziskal pri navsteve kosickych modelarov a pravdu povediac sa mi celkom paci).
Momentalne HPS skusame z viacerych dovodov:
- diely sa daju vyrezavat aj klasickym modelarskym ulamovacim nozom (par zarezov a HPS sa presne po hrane odlomi)
- vacsie plochy netreba vystozovat hranolcekmi
- lepsie opracovanie detailov - pri lepenke som mal problem, ze ak som vyrezaval otvory na okna a tie som potom opracovaval (a nedajboze okna boli este blizko pri sebe) tak sa v mieste pilnickovania (ako najlepsie sa mi osvedcili pilnicky na nechty) papier trochu "rozchadzal" a "mrvil", co mi pri HPS nehrozi.
- aj pri horsich klimatickych podmienkach sa im nic nestane
Otazkou u HPS ale este zostava svetelna priepustnost pre osvetlenie budov a ako budu reagovat na svetlo ziaroviek po tepelnej stranke (kedze HPS ma nizku teplotu mäknutia). To zistim az postavim a vyskusam ... Skusim par budov a potom uvidim, ci sa nevratim k lepenke alebo k "ovocnym debnickam"
Inak, tie tvoje budovy vyzeraju super. Pozeral som aj tvoje kolajisko a je to spicka .... ak budes mat prerabku hotovu, mohol by si tu placnut reportaz .... Skutocne super kolajisk je naozaj malo a to tvoje je jedno z nich .... Pri niektorych fotkach som musel rozmyslat, ci to nie je realita (napriklad sergej s EAs lozenymi uhlim vchadzajucimi do stanice z tunela .... ).
P.S. Prihodil som aj 2 foto domceka z lepenky ... este ale nedokonceneho (neviem, kedy sa k dokonceniu dostanem ... )