Jihomoravské kulisy pro Slovenskou strelu

28.5.2022 8:00 Milan Vojtek

Jihomoravské kulisy pro Slovenskou strelu

Trvalo 85 let, než se legendární motorový vůz Slovenská strela vrátil na Vláru, jak se říká trati z Brna do Veselí nad Moravou a dál do Trenčianské Teplé. Jako téměř nový vůz se tam v části trasy ukázal 18. července 1937. Znovu jej tam zavedlo fotografování obnoveného unikátu v květnu letošního roku.

Dodejme, že pří zmíněné premiéře strely na Vláře se jednalo první ze dvou vyrobených unikátů. Ten ale v roce 1960 zcela vyhořel. Druhý kus léta chátral, vystavený povětrnostním vlivům, později alespoň pod přístřeškem. Vloni měl svou premiéru po úplné rekonstrukci a poté, co skončila veškerá proticovidová opatření, při zvláštních příležitostech opouští svůj nově postavený depozitář v Kopřivnici.
Jedna taková ojedinělá akce se uskutečnila před pár dny, 14. května 2022. Slovenská strela se přitom vypravila na zmíněnou vlárskou trať a nádavkem ještě do Hrušovan nad Jevišovkou. „Primárním cílem bylo zachytit strelu na místech, kde zůstala nějakým způsobem dochována atmosféra nebo ráz první republiky. Nádraží v Hrušovanech s jeho dochovanými starými mechanickými návěstidly je takovým místem a totéž platí pro stanici Nemotice na zmíněné Vláře. Ta je navíc dvoukolejnou tratí bez elektrifikace, takže připomíná předválečné spojení Prahy a Bratislavy, kde historicky jezdila,“ řekl Právu Petr Tylšar z Klubu přátel kolejového autobusu. Název pořádajícího spolku evokuje začátky jeho a několika podobně založených přátel. Dříve se podíleli na pořádání akci s motorovým vozem zvaným věžák z rodiny prvorepublikových kolejových autobusů. „Původně jsme se věnovali veřejným akcím, teprve později jsme se přeorientovali spíše na tematické jízdy pro menší okruh zájemců. Vlastně v tom jedu už patnáct let, to je přesně půl života,“ řekl mladý muž, který akcí se strelou symbolicky oslavil třicátiny.   
Výprava se uskutečnila přesně do roka a do dne od okamžiku předání zrekonstruovaného vozu do depozitáře výrobce. Jízda do první republiku připomínajících míst měla za cíl dát vzniknout snímkům, které využije vlastník vozu, společnost Tatra Trucks, a.s. „Kromě toho jsme se domluvili se Salonem první republiky na zapojení jeho členů v dobovém oblečení a Chornickým železničním klubem, rovněž v dobových železničářských uniformách,“ řekl Tylšar. „Příležitost podílet se na takové akci jsme rádi využili,“ přidal se Marek Říha z CHŽK. Profesí výpravčí v akci sehrál svého prvorepublikového kolegu.
K toulkám legendárního vozu patřila ještě jedna výjimečnost. V Jevišovce, nejbližší zastávce u Hrušovan se v sousedství legendárního vlaku ukázalo několik legendárních automobilů. Stejně jako Slovenská strela je zdobilo logo kopřivnické továrny. Své skvosty přivezli členové Veterán TATRA klubu Bystřice nad Pernštejnem. „Místa focení jsme vybrali tak, aby navodila skutečně dobovou atmosféru. Věříme, že výsledné záběry poslouží jako důkaz umu tatrováckých konstruktérů a dělníků,“ řekl Tylšar.  

 

Ranní příjezd Slovenské strely do Hrušovan. © Milan Vojtek

Oblíbené zákoutí s mechanickými návěstidly na znojemském zhlaví Hrušovan, tentokrát premiérově se Slovenskou strelou. © Milan Vojtek

Hrušovanské depo uvítalo vzácného hosta. © Milan Vojtek

Mikulovské zhlaví v Hrušovanech a Slovenská strela, posunující z depa do stanice. © Milan Vojtek

Setkání s automobilovými veterány Tatra u zastávky Jevišovka. © Milan Vojtek

"Prvorepubliková" klientela ve strele. © Milan Vojtek

Setkání v Novosedlích. Vlak pro cyklisty projíždí kolem čekající strely. © Milan Vojtek

Prvorepubliková atmosféra v Novosedlích. Jen tedy mobil pro "selfíčko" s vlakem do toho nezapadá. © Milan Vojtek

Slovenská strela u zastávky Jevišovka. © Milan Vojtek

Setkání strojů 854.030 a M 290.002 v Hrušovanech. © Milan Vojtek

Legendy: nejvyšší pan dráha Marek Říha a Slovenská strela. © Milan Vojtek

Retro v Hrušovanech. © Milan Vojtek

Slovenská strela na cestě z Bzence do Vlkoše. © Milan Vojtek

Fotograficky atraktivní zářez na cestě z Bzence do Kyjova. © Milan Vojtek

Súvisiace odkazy