Čtvrtek třináctého - šťastný den pro strelu

15.5.2021 8:00 Milan Vojtek

Čtvrtek třináctého - šťastný den pro strelu

V pondělí jsem psal o úspěšné Technicko-bezpečnostní zkoušce Slovenské strely z 6. května letošního roku. O týden později, 13. května, vyjela na trať znovu. Tentokráte už za účelem přesunu do svého nového domova. Ten je, stejně jako před opravou, znovu v Kopřivnici. Ovšem už nikoliv na kusu koleje v tatrováckém muzeu, ale v takzvaném depozitáři, nové budově, nyní s přímým napojením na kolejiště Tatry s možností vjezdu do sítě Správy železnic.

V nové budově, která bude domovem vlaku, bude strela vystavena a při mimořádných příležitostech odtud zase vyjede na trať. Jedna taková příležitost je ve hře, pokud se uskuteční avizované setkání motorových vozů v Lužné, a za účasti legendárních vlaků – Modrého šípu, Stříbrného šípu a Slovenské strely.
Nebudu už probírat parametry zmiňované TBZ ani prvorepublikového vozu. V odkazech na konci příspěvku jsou k dispozici. Čtvrteční přesun z ČMŽO Přerov do Tatry Kopřivnice byl oficiální premiérou rekonstruovaného vlaku a první možností legální přepravy cestujících v jejím novém provozním životě. Při této příležitosti byl vlak určen pro zvané. Z pověření svého zaměstnavatele jsem coby osoba, tak nějak trochu znalejší drážního prostředí, dostal výzvu, ať se jízdy zúčastním. Slovenskou strelu, kterou jsem naposledy (pokud nepočítám zkušební jízdy na trati) viděl zblízka někdy před šestnácti lety jako prorezavělý ošuntělý stroj před muzeem, jsem teď viděl zblízka a svezl se. Smekám před Jiřím Střechou a spoustou dalších, kteří mají její proměnu na svědomí.

Slovenská strela přijíždí k prvnímu nástupišti v Přerově. © Milan Vojtek

Dobový vlak má mít dobového průvodčího. Pro Marka Říhu žádný problém. © Milan Vojtek

Interiér strely. A taky průvodčí v plném nasazení. © Milan Vojtek

Pracoviště strojvedoucího a Dušan Cihlář v akci.© Milan Vojtek

Úvrať ve Studénce. © Milan Vojtek

Kopřivnice, před vjezdem na vlečku. © Milan Vojtek

Slovenská strela na tatrovácké vlečce. © Milan Vojtek

Slovenská strela a její nový domov. © Milan Vojtek

Depozitář pro Slovenskou strelu. © Milan Vojtek

SLovenská strela jako televizní hvězda. © Milan Vojtek

V novém domově má Slovenská strela zajištěnou ochranu proti nepohodě. A třeba i montážní kanál. © Milan Vojtek

 

Súvisiace odkazy