Výstava 150 rokov Košicko-bohumínskej železnice

21.7.2021 8:00 Miroslav Sekela Zdroj: Považské múzeum

Výstava 150 rokov Košicko-bohumínskej železnice

V roku 2021 si pripomíname 150. výročie vzniku Košicko-bohumínskej železnice (KBŽ), nazývanou aj severoslovenská magistrála, ktorá bola najdlhšou železničnou traťou na území Slovenska. Pri príležitosti 150. výročia KBŽ usporiada Považské múzeum v priestoroch Drotárskeho pavilónu v areáli Budatínskeho hradu výstavu s rovnomenným názvom.

Súčasťou výstavy budú aj známe reprodukcie fotografií Schielda a Geisslera z roku 1871. Obrazové materiály budú na výstave doplnené o trojrozmerné exponáty. Predstavu o tom, ako vyzerala výpravná budova v tomto období s vnútorným vybavením znázorní model takejto budovy III. triedy v mierke 1:24, ktorú špeciálnu pre túto príležitosť vyrobil historik dopravy Považského múzea Mgr. Peter Šimko, PhD. Ako uvádza Peter Šimko, podarilo sa to vďaka tomu, že sa zachovali normálie pre staničné budovy zachytávajúce všetky detaily od muriva až po nohu telegrafného stolíka. Našou snahou bolo použiť čo najviac autentického materiálu, takže diváci uvidia skutočné tehly, omietky a drevo. Ďalšie exponáty, ktoré dopĺňajú výstavu, sú väčšinou písomného charakteru. Sú to však autentické dokumenty vydané priamo Košicko-bohumínskou železnicou alebo s ňou úzko súvisia svojím označením či pôvodom. Žiaľ, veľa predmetov, ktoré by pochádzali priamo z podniku Košicko-bohumínskej železnice, sa na Slovensku nezachovalo. Je to asi preto, že od roku 1918 už prevádzku na Košicko-bohumínskej železnici zabezpečovali Československé štátne železnice a úradný zánik podniku je datovaný do roku 1941. Čo však ešte stojí, sú niektoré výpravné budovy, strážne domy, hoci mnohokrát schátrané alebo prestavané pre potreby súčasnosti. Sú však mementom, spomienkou na staré časy Košicko-bohumínskej železnice.

Výstava k 150. výročiu Košicko-bohumínskej železnice bude pre návštevníkov Drotárskeho pavilónu prístupná od 24. júla do septembra 2021 v čase od 9.00 do 16.30.


 

Súvisiace odkazy:
Konceská listina KBŽ
Pamätný spis o trase KBŽ
Spojila nás Košicko-bohumínska železnica (dokument na YouTube)
Vládny návrh Snemu SR na uznesenie o likvidácii KBŽ

Titulná fotografia: Budova železničnej stanice Košice z roku 1871 (c) archív Železničného múzea SR

Súvisiace trate

  • ŽSR-127: Žilina - Čadca - Svrčinovec zastávka - Mosty u Jablunkova (CZ)
  • ŽSR-180: Žilina - Košice

Súvisiace odkazy