Niečo z histórie: KBŽ krátko po 2 Svetovej vojne

3.10.2005 13:28Zdroj: Pravda

Niečo z histórie: KBŽ krátko po 2 Svetovej vojne

Prvý vlak prešiel pod Strečnom. Denná tlač oznámila túto správu pred 60 rokmi na prvých stranách a palcovými titulkami. Aj podľa historikov to bola veľká udalosť. Až obnovenie dopravy na trati Žilina - Vrútky pol roka po prechode frontu pevne spojilo východ Slovenska s jeho západom."Obnova tohto železničného spojenia umožní zásobovanie obyvateľov východoslovenských oblastí, tak veľmi postihnutých vojnou, potravinami a ďalšími produktmi," povedal koncom septembra 1945 povereník dopravy a verejných prác Kornel Filo.

 Najmä v severovýchodných okresoch mnohí ľudia vtedy hladovali. Obnovu železnice však privítal aj priemysel na východe republiky, ktorý sa opäť mohol zásobovať handlovským uhlím a začať výrobu.

Rekonštrukcia ťažko poškodených železničných tratí sa na Slovensku začala hneď po skončení vojny, na viacerých miestach však postupovala veľmi pomaly. Strečnianske tunely boli osobitným prípadom. "Práce sťažovali rozbité vlakové súpravy, ktoré Nemci naplnili dobytkom a pred výbuchom zatiahli do tunelov," zaznamenal vtedajší obecný kronikár v Strečne František Piovarči.

Ustupujúci Wehrmacht používal pri ničení mostov a tunelov špeciálne jednotky, ktoré napríklad v tuneloch pri Strečne zaranžovali aj zrážku vlakov. Do náloží pridávali prostriedok, ktorý spôsobil, že po výbuchu sa všetko v tuneli potiahlo hrubou vrstvou zvláštnych sadzí. Kostry rušňov a vagónov s nevybuchnutými leteckými bombami a horľavinou sťažovali vyčistenie tunelov. "V najviac poškodenom druhom tuneli pracovalo 111 mínerov," informovala vtedajšia Pravda.
Pri opravách železnice na strednom Slovensku chýbali nielen odborníci a robotníci, ale aj výkonné dopravné prostriedky. "Tisícky kubíkov zosunutého materiálu zo strečnianskych tunelov sa musia odvážať na konských povozoch," uvádzalo sa v reportáži novín Deň. Na Slovensku však vtedy chronicky chýbali aj kone. Preto od mája do septembra 1945 prepravili sem z Čiech a Moravy takmer 16-tisíc koní a žriebät. Boli medzi nimi aj kusy, ktoré odvliekli bojujúce armády.

Zásadnejšia zmena nastala až koncom júla a začiatkom augusta, keď do Československa začali prúdiť prostredníctvom UNRRY zásielky nákladných aut, uvoľnených kanadskou armádou. Slovensko dostalo vtedy z celoštátnej kvóty vyše 600 týchto vozidiel. Podľa zistení historika Slavomíra Machálka zo Slovenskej akadémie vied obohatila UNRRA v nasledujúcich mesiacoch zdecimovaný dopravný park Československa o tisíce automobilov, stovky železničných vozňov a desiatky lokomotív. Nezanedbateľné boli aj masívne dodávky pohonných hmôt prostredníctvom tejto medzinárodnej organizácie. Na povojnovom Slovensku totiž nestačilo obnoviť trať, tunely a mosty. Na takej významnej železničnej križovatke, ako bol Zvolen, zostala po prechode frontu len jedna premávkyschopná lokomotíva. Na železničnej stanici v Banskej Bystrici zostali iba dva nákladné vozne. Ešte koncom mája 1945 o tom informoval denník Vatra.

O štyri mesiace neskôr sa medzi strečnianskymi tunelmi stretli dva zvláštne vlaky, jeden z Bratislavy a druhý z Košíc. Bolo to prvý raz od skončenia vojny, preto Slovensko prežívalo slávnostný okamih. Obnovila sa prevádzka na hlavných železničných tratiach, rekonštrukcia na ďalších však ešte dlho pokračovala.

Súvisiace odkazy