Desiatka „Panterov“ v prevádzke

22.12.2020 8:00 Tomáš Kováč Zdroj: ZSSK - tlačová správa

Desiatka „Panterov“ v prevádzke

V žilinskom a trenčianskom regióne už začína jazdiť desať nových elektrických vlakov ● Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v pondelok 21. decembra 2020 prevzala od dodávateľa osem ďalších elektrických jednotiek typu „Panter“ vyrobených v konzorciu ŠKODA TRANSPORTATION a ŽOS Trnava. Jednotky sú postupne nasadzované v žilinskom i trenčianskom regióne, najmä na tratiach zo Žiliny do Trenčína, Čadce (odtiaľ do Zwardońa) a Liptovského Mikuláša.

Spolu s prvými dvomi, ktoré boli uvedené do prevádzky začiatkom mesiaca, je v priebehu včerajšieho a dnešného dňa postupne do prevádzky nasadzovaných ďalších osem kusov nových elektrických jednotiek z najväčšieho tendra v histórii ZSSK.


Od výrobcu bolo prevzatých 8 ks nových trojvozňových jednotiek

„Na v decembri dodané prvé vozidlá máme výborné ohlasy od rušňovodičov i cestujúcich. Po pandémii a rekonštrukcii žilinského okruhu bude týchto päťadvadsať Panterov skvelou pevnou kostrou  regionálnej dopravy v okolí Žiliny,“ povedal včera Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.


Na prvé vozidlá sú výborné ohlasy od rušňovodičov i cestujúcich

Osem kusov nových trojvozňových jednotiek bolo včera prevzatých od výrobcu, aby od dnes boli v aktuálnom počte desať kusov prichystané odviezť cestujúcich na jednotlivých tratiach podľa grafikonu. Jednotky sú postupne nasadzované v žilinskom i trenčianskom regióne, najmä na tratiach Žilina – Trenčín, Žilina – Čadca, Čadca – Zwardoń a Žilina – Liptovský Mikuláš.


25 „Panterov“ bude pevnou kostrou regionálnej dopravy v okolí Žiliny

Svojím objemom takmer 160 miliónov eur (159 999 500,00 eur*) je tender, ktorý prinesie žilinskému a z veľkej časti i trenčianskemu regiónu spolu 25 nových elektrických jednotiek, najväčším v histórii národného dopravcu. Majoritná časť z tejto sumy je pokrytá Kohéznym fondom Európskej únie (134 598 779,38 eur*), 23 752 725,77 eur* je hradených zo štátneho rozpočtu, sumu 1 647 994,85 eur* uhradila ZSSK z vlastných zdrojov.

*) uvedené sumy sú bez DPH

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy